Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 3
Sutra: 19° 19° 3
22. travnja 2019.
Pokret - ne u EU

Euroskeptici prijavili Vesnu Pusić zbog zastrašivanja birača; Pusić: Želim im sve najbolje u životu

Foto Nenad REBERŠAK
Foto Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 20. siječanj 2012. u 15:00 2012-01-20T15:00:00+01:00

Pozivaju se na 116. članak Kaznenog zakona koji propisuje da se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine treba kazniti onaj tko »silom, ozbiljnom prijetnjom, podmićivanjem ili na drugi protuzakonit način utječe na birača...«

ZAGREB Pokret za Hrvatsku – ne u EU podnio je danas kaznenu prijavu protiv ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić zbog njene izjave da građani neće dobiti mirovine ako na referendumu ne glasuju za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Euroskeptici su uvjereni da je ministrica svojom izjavom počinila kazneno djelo zastrašivanja te iskoristila svoj položaj na štetu interesa hrvatske države.

»Tražimo od glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da odmah pokrene sudski postupak«, izjavio je predstavnik Pokreta Dražen Keleminec nakon što je danas oko podneva kaznenu prijavu predao u sjedištu Državnog odvjetništva u Gajevoj ulici.

Okupljenim novinarima kazao je da od državnog odvjetništva traže »poštivanje jednakosti svih građana, u smislu da su svi podložni sudskom postupku pa tako i ministrica Pusić«.

U kaznenoj prijavi Pokret se poziva na 116. članak Kaznenog zakona koji propisuje da se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine treba kazniti onaj tko »silom, ozbiljnom prijetnjom, podmićivanjem ili na drugi protuzakonit način utječe na birača...«.

»Ako ova kaznena prijava neće biti pokrenuta ili će biti odbačena Pokret za Hrvatsku – ne u EU smatra da pravna država u Hrvatskoj više ne postoji«, ustvrdio je Keleminec.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić poželjela je danas u Varaždinu »sve najbolje u životu« članovima Vijeća »Volim Hrvatsku – ne u EU« koji su protiv nje podnijeli kaznenu prijavu.»To je njihovo pravo, mogu raditi što hoće, ali, ljudi moraju imati pravo na uvid u informacije i stvarnu situaciju«, izjavila je Pusić na zamolbu da kometira to što su članovi Vijeća »Volim Hrvatsku – ne u EU« protiv nje podnijeli kaznenu prijavu zbog povrede prava birača na slobodno odlučivanje koje, drže oni, proizlazi iz izjave ministrice Pusić da neće biti mirovina ako Hrvatska ne uđe u EU.

Metodološka je činjenica da se članstvo u EU kod rejting agencija prevodi direktno u političku stabilnost, a zatim i stabilnost za investiranje, a time se među ostalim mjeri i kreditni rejting zemlje, rekla je Pusić. Padom kreditnog rejtinga hrvatski bi proračun trpio jer bi iz njega otišle milijarde kuna više na podmirivanje obveza i kamata. U toj situaciji na granici gospodarske održivosti, kada bi vlada morala uvoditi nove rezove i smanjivati proračun da bi se gospodarstvo postavilo na noge, baciti milijarde kroz prozor, ugrozile bi se i obveze koje država treba podmiriti, izjavila je  Pusić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš