Ekološki problem

EU želi tek 40 plastičnih vrećica po stanovniku

Irena Frlan Gašparović

U idućih nekoliko godina države članice Europske unije moraju odlučiti hoće li zabraniti besplatno dijeljenje tankih plastičnih vrećica ili će poduzeti druge mjere kako bi se za desetak godina u EU trošilo samo 40 vrećica po stanovniku



ZAGREB  U idućih nekoliko godina države članice Europske unije moraju odlučiti hoće li zabraniti besplatno dijeljenje tankih plastičnih vrećica ili će poduzeti druge mjere kako bi se za desetak godina u EU trošilo samo 40 vrećica po stanovniku.


Takav kompromis oko direktive kojom se želi postupno smanjiti upotreba tankih, uglavnom jednokratnih vrećica, u petak su potvrdili predstavnici zemalja članica. Prije toga, kompromisno rješenje dogovorili su zastupnici Europskog parlamenta i talijansko predsjedništvo EU-a.


Prema novom prijedlogu, zemlje članice moći će birati između dvije mogućnosti za smanjenje potrošnje tankih plastičnih vrećica, za koje se smatra da su ozbiljan ekološki problem.




Jedna je mogućnost da donesu nacionalne mjere kojima će osigurati da godišnja potrošnja plastičnih vrećica debljine od 15 do 50 mikrona, od kraja 2019. godine, ne prelazi 90 vrećica po osobi, odnosno 40 vrećica po osobi šest godina kasnije. Druga je mogućnost da se od kraja 2018. godine takve vrećice počnu naplaćivati, odnosno da se zabrani besplatno dijeljenje u trgovinama.


  Direktiva o plastičnim vrećicama jedan je od europskih propisa oko kojih se Hrvatska najviše angažirala, protiveći se zabrani i strogim mjerama u namjeri da zaštiti domaće proizvođače.


No, još je u lipnju bilo jasno da saveznike na europskoj razini teško može naći, budući da ostale članice EU-a takvu proizvodnju uglavnom nemaju.