Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
24. siječnja 2020.
Centar za suočavanje s prošlošću

Documenta pozdravila kaznu doživotnog zatvora Karadžiću

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. ožujak 2019. u 16:59 2019-03-20T16:59:15+01:00

»Smatramo da je genocidna namjera za uništenje Muslimana i Hrvata postojala u cijeloj Bosni i Hercegovini pa tako i u Sarajevu te drugih šest općina navedenih u optužnici, što vijeće nije utvrdilo«, priopćila je Documenta

ZAGREB Centar za suočavanje s prošlošću, u srijedu je pozdravio odluku Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednika ICTY-a, o dosuđivanju Radovanu Karadžiću kazne doživotnog zatvora.

»Smatramo da je genocidna namjera za uništenje Muslimana i Hrvata postojala u cijeloj Bosni i Hercegovini pa tako i u Sarajevu te drugih šest općina navedenih u optužnici, što vijeće nije utvrdilo«, priopćila je Documenta.

Pritom su izrazili i zabrinutost zbog narušenog povjerenja u Bosni i Hercegovini.

»Posebno nas brinu posljedice nedavnog usvajanja deklaracije 8. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora kojom se osporava presuda Tribunala u predmetu Prlić i drugi te odbacivanja izvještaja Komisije o zločinima u Srebrenici od 10. do 19. srpnja 1995. godine od strane prvo vlade, a onda i skupština Republike Srpske«, kažu u Documenti.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove povećao je u srijedu kaznu ratnom vođi bosanskih Srba na doživotni zatvor za genocid u BiH ocijenivši da je 40 godina koliko je dobio u prvostupanjskom postupku neodgovarajuća kazna. Žalbeno vijeće potvrdilo je gotovo sve elemente prvostupanjske presude.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.