Rasprodani aranžmani

Doček Nove: Hrvati razgrabili Dubai, Maldive i Kubu, popularna i Kina

Alenka Juričić Bukarica

Visoko kotira i doček Nove godine u Kini ili  Šri Lanki, a ne posustaje niti interes za proslavu u Istanbulu. Doslovno su rasprodani čarteri za Portugal i Španjolsku



RIJEKA Doček uz mjehuriće pjenušca i vatromet, većina Hrvats će »odraditi« ili u svojim domovima ili na nekom od gradskih trgova. Novčanici su sve tanji pa su to realne opcije, no još uvijek ima onih koji se za dočeke odlučuju otputovati u neku drugu destinaciju. Iako predstoji vrijeme kada se najviše ide na skijanje, oni manje vični bijelim stazama proveselit će se u nekoj od zapadoeuropskih metropola, u susjednom Sarajevu, ili, primjerice u nekoj dalekoj destinaciji. U hrvatskim agencijama kažu kako su blagdanska putovanja, uključujući, dakle, i putovanja tijekom čitavog Adventa, prilično stabilna.


U pravilu se Hrvati odlučuju na kraće autobusne ture za Beč, Prag, Budimpeštu ili Salzburg. Ove godine, čini se, dio onih koji žele izbjeći skijanje, na put bi trebao početkom siječnja, dakle nakon Nove godine. Prodaju se, uz ostalo, krstarenja na kruzerima za koja je ovo vrijeme niske sezone, a time i nižih cijena.


Međutim, ono što je najzanimljivije u cijeloj priči, jest da se kriza ne osjeti kod dalekih putovanja što pokazuje da tko ima – ima. I u vrijeme krize se ne odriče gušta ležanja na plaži neke od toplih destinacija.




U Atlasu tako kažu kako su od dalekih putovanja popunili polaske za Dubai, Šri Lanku i Maldive koji stoje, u aranžmanu od 13 dana, 21.690 kuna plus zrakoplovne pristojbe. Ide se i za Meksiko, Kubu i Tajland.


U Kompasu je pak, Tajland broj jedan. Na drugom je mjestu po traženosti doček Nove godine u Kini, a na trećem onaj na Kubi. Isto tako, i ova je agencija imala dobar odaziv za putovanje u Dubai kao su poslali čak dvije grupe hrvatskih turista. Isto tako, doslovno su rasprodani čarteri za Portugal i Španjolsku, odnosno jedan let za Barcelonu i jedan za Portugal.


Čini se da ne posustaje ni interes Hrvata za Istanbulom pa će tako neki Novu godinu dočekati i u turskoj prijestolnici.