Ne pristaje na kompromise

Divjak bi za Plenkovića mogla biti nagazna mina: Sindikati i struka zadovoljni zamjenom za Barišića

Ljerka Bratonja Martinović

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Blaženka Divjak je stav o dosadašnjem vodstvu obrazovne reforme iskazala dolaskom na prosvjed 1. lipnja. Podržala je i štrajk profesora Hrvatskih studija, kritizirala poteze zagrebačkog rektora Damira Borasa i Barišićev prijedlog novog Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju

 ZAGREB  Depolitizacija obrazovanja, kurikularna reforma bez alternative, i to s reformskim timom koji će se nanovo izabrati, točke su kojima Blaženka Divjak namjerava započeti mandat na čelu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Među svima koji je znaju, Divjak glasi za odlučnu i nepokolebljivu osobu, koja nije spremna odustati od cilja. Upravo takva osoba dobrodošla je na čelu resora obrazovanja u trenutku kad je kurikularna reforma ispolitizirana do kraja. Odlučna ministrica mogla bi, kažu u kuloarima, biti nagazna mina za premijera Plenkovića, jer je od nje teško očekivati da će pristati na ustupke ili kompromise koji bi ugrozili njezina načela.


Jako dobra mišljenja


Blaženka Divjak je svoj stav o dosadašnjem vodstvu obrazovne reforme iskazala dolaskom na prosvjed 1. lipnja. Osim toga, javno je podržala štrajk profesora Hrvatskih studija, a kritizirala je poteze zagrebačkog rektora Damira Borasa i Barišićev prijedlog novog Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.


– Imam o njoj jako dobro mišljenje. Vrlo je sposobna, to je osoba koja ima svoj stav. Siguran sam da može kvalitetno obaviti posao koji joj je povjeren, naravno pod uvjetom da je samo Ministarstvo u tome ne sabotira, što je s ovim sastavom moguće – komentira Neven Budak, šef bivšeg Posebnog stručnog povjerenstva. »U politici su kompromisi uvijek nužni, ali pitanje je kako daleko se u njima ide. Prilično sam uvjeren da ona neće olako odustati«, smatra Budak.




U Inicijativi »Hrvatska može bolje« oprezni su u ocjeni nove ministrice dok ne vide njene prve poteze, ali su smjenom na čelu Ministarstva obrazovanja više nego zadovoljni.


– Ostvarili smo svoj cilj. Možemo biti zadovoljni što je naš prosvjed dao rezultata, i što je bilo koji politički akter, bio to HDZ ili HNS, prepoznao da po pitanju obrazovne reforme treba nešto napraviti – ocjenjuje Marko Kovačić iz Inicijative HMB. Blaženku Divjak smatra »ministricom koja obećava«, jer je dala do znanja da partikularnim interesima u reformi obrazovanja neće biti mjesta, ali će, najavljuje, Inicijativa »Hrvatska može bolje« i dalje pratiti zbivanja oko reforme. »Šlezakova fotelja ustupak je desnim biračima HDZ-a. Pitanje je koliko jedna osoba može smetati, no treba biti oprezan«, veli Kovačić.    


Za Budaka nema dvojbe da se kvalitetna reforma ne može provesti s postojećim timom, a novi natječaj za ERS smatra jedinim prihvatljivim korakom.


Devastirajući zakon


– Do sad sam bio siguran da od kurikularne reforme neće biti ništa, a sad postoji mala šansa da se kolegica Divjak izbori za njen nastavak – veli Budak, koji se spreman javiti na novi natječaj za ERS, ako ga bude. Boris Jokić tu odluku još nije donio.


– Nikad ne bih pristao na političko imenovanje. Ako bude raspisan natječaj za voditelja ERS-a, razmislit ću o tome hoću li se ponovno prijaviti ili ne. To ne ovisi samo o okolnostima u državi, nego i o mom obiteljskom životu – rekao nam je Jokić.


Promjena na čelu MZO-a znači i odustajanje od spornog Zakona o znanstvenoj djelatnosti, koji je Divjak nazvala »devastirajućim« i putem prema učvršćivanju klijentelizma u znanosti. Tu činjenicu pozdravlja Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti, zadovoljan što odlazi »čovjek smutljivih vrijednosti«, a mijenja ga osoba koju cijeni kao čovjeka, znanstvenika i osobu.