Jasan stav

DIP potvrdio stav GONG-a u slučaju Berislava Jankovića: Nema sankcije za uzimanje glasačkog listića

Andrej Petrak

Birač sa svojim glasačkim listićem može napraviti što god hoće / Foto S. DRECHSLER

Birač sa svojim glasačkim listićem može napraviti što god hoće / Foto S. DRECHSLER

Netko tko pokazuje tako nisku razinu pravnog znanja, kao Domagoj Vučkov, da prijavljuje građane bez osnove, više ne bi trebao ništa raditi u pravosuđu, komentira  Berislav Janković prijavu predsjednika crikveničkog GIP-a



RIJEKA Državno izborno povjerenstvo jasno poručuje: nije predviđena sankcija biraču za uzimanje glasačkog listića s biračkog mjesta. Time je potvrđen stav GONG-ovog Dragana Zelića da je postupak Gradskog izbornog povjerenstva (GIP) Crikvenice, koje je prijavilo Berislava Jankovića da se ogriješio o zakon, zato što je na dan parlamentarnih izbora svoj birački listić odnio kući, potpuno bez osnove. Ujedno je palo u vodu i objašnjenje predsjednika crikveničkog GIP-a Domagoja Vučkova da je povjerenstvo zaključilo da je tu bilo riječ o incidentu, zbog kojeg je trebalo uzeti u obzir odredbu Kaznenog zakona da će se onaj tko uništi, prikrije, ošteti ili neovlašteno odnese kakvu ispravu o izborima ili kakav predmet koji služi za izbore, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.


Ni oštećen, ni uništen


U Državnom izbornom povjerenstvu objašnjavaju da je to pitanje riješeno Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, kojim nije predviđena sankcija za uzimanje glasačkog listića sa biračkog mjesta. Napominju i da Zakon određuje da ako se prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu utvrdi da je broj glasova prema popisu birača veći od broja glasova po biračkim listićima, vrijedi rezultat glasovanja po glasačkim listićima. Dodaju  da Državno izborno povjerenstvo nije ovlašteno tumačiti da li određena radnja ima obilježja kaznenog djela ili ne, već je to u nadležnosti ovlaštenog tužitelja.


Dok će stav DIP-a sigurno pružiti satisfakciju Berislavu Jankoviću, ostaje činjenica da je zbog svog sasvim legitimnog građanskog čina i izražavanja svog stava, zahvaljujući postupku crikveničkog GIP-a, morao završiti na razgovoru na policiji, koja ga je zvala u svojstvu osumnjičenika, a zbog »davanja obavijesti o kaznenom djelu ‘uništenje i krivotvorenje izbornih isprava’«. Berislav Janković cijelo je vrijeme objašnjavao da je to što je učinio bio njegovo pravo, jer birač sa svojim glasačkim listićem može napraviti što god hoće, od crtanja Paje Patka i Batmana, izrade papirnatog aviona pa do onoga što je i sam napravio, a to je da je listić odlučio pohraniti u svoju kućnu kolekciju plakata i autograma, taman između potpisa Micka Jaggera i Johnnyja Casha. Uostalom, policijskom službeniku s kojim je obavio razgovor, Janković je uručio glasački listić, kako bi jasno dokazao da nije ni oštećen ni uništen pa smatra da time u potpunosti pada inkriminacija da je »uništio ili krivotvorio izbornu ispravu«.


Zlouporaba položaja




U GONG- u su upozoravali da je postupak crikveničkog GIP-a bilo potrebno staviti u kontekst, koji kaže da je za kazneno djelo bez prave osnove prijavljen građanin koji je ranije imao ozbiljne primjedbe oko formiranja tog izbornog povjerenstva. Berislav Janković, naime, još od veljače pokušava skinuti sudski imunitet Domagoju Vučkovu, predsjedniku riječkog Općinskog suda, zbog tužbe koju želi podnijeti protiv njega. Janković smatra da ga je Vučkov, još dok je bio sudac na crikveničkom sudu, oštetio u jednom sudskom slučaju. Iz tog je razloga pred parlamentarne izbore zatražio preispitivanje imenovanja Vučkova za šefa Gradskog izbornog povjerenstva pa je, nakon svega što se  poslije parlamentarnih izbora odigralo, sumnjao da se tu radi o pokušaju osvete Vučkova, što i u GONG-u ozbiljno uzimaju u obzir. Domagoj Vučkov, sa svoje strane, odlučno odbacuje mogućnost bilo kakve »osvete« prema Jankoviću niti, kaže, osobno ima želju ili potrebu za istom. Ističe i da nema ikakvih saznanja o provođenju, odnosno pokušaju provođenja bilo kakvog postupka protiv sebe.


Kako bilo, Berislav Janković drži da su nakon očitovanja DIP-a stvari sasvim jasne.


– Netko tko pokazuje tako nisku razinu pravnog znanja, kao Domagoj Vučkov, da prijavljuje građane bez ikakve osnove, više ne bi trebao ništa raditi u pravosuđu. Njegovi nadređeni bi pred Državnim sudbenim vijećem trebali pokrenuti postupak da se Vučkov izbaci iz pravosuđa. Ispada da se od njega u ovoj situaciji bolje snalazi svaki laik. Riječ je o kombinaciji neznanja i očite zloupotrebe položaja, smatra Janković.