Lomljenje protivnika ratifikacije

DETALJI DRAME U HDZ-u Plenković prijetio rušenjem Vlade: ‘Možda pola vas više ne bude na listama’

Dražen Ciglenečki

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Ako će netko Vladu rušiti onda ću to biti ja. I nakon toga će se ići na nove parlamentarne izbore. A za njih ću ja slagati liste i može se dogoditi da pola ovdje prisutnih ne bude na njima, rekao je, saznajemo, Plenković na Predsjedništvu HDZ-a



ZAGREB Najava premijera Andreja Plenkovića ratifikacije Istanbulske konvencije isprovocirala je faktično raspravu o ideološkom profilu HDZ-a. Jasno se to može zaključiti na temelju jučerašnjeg dana tijekom kojeg su u sjedištu HDZ-a održana dva sastanka, na prvom su se neformalno okupili vodeći ljudi stranke, a navečer su četverosatnu zajedničku sjednicu imali Predsjedništvo i Nacionalno vijeće. Može se reći da se u HDZ-u kristaliziraju dvije struje, jedna većinska Plenkovićeva, koja je, naizgled paradoksalno, istovremeno i liberalnija i bez posebnog svjetonazora, te ona druga koja inzistira na konzervativnoj, demokršćanskoj dimenziji HDZ-a, a trenutačno je simbolizira politički tajnik Davor Stier.


Ovaj će ideološki jaz sigurno bitno odrediti budućnost HDZ-a.


– Nastavit ćemo s procesom ratifikacije. Od četrdesetak kolega velika je većina raspravljala na tom tragu, a nekoliko ih je imalo drukčiji stav – nije Plenković niti pokušao sakriti činjenicu da je u HDZ-u došlo do ideološke konfrontacije, ali njemu je sada najbitnije da on uživa većinsku podršku šireg vrha stranke. Izrazio je zadovoljstvo ishodom sjednice i ocijenio da protivnici Istanbulske konvencije »nisu dovoljno kvalitetno argumentirali« zašto im je ona neprihvatljiva. Osim Stiera, na samom sastanku izravno su se, neslužbeno doznajemo, protiv konvencije izjasnili zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, potpredsjednica HDZ-a i eurozastupnica Ivana Maletić, međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač i član Predsjedništva Damir Jelić. U izjavi prije sjednice to je učinio i Darko Milinović.




Svima im je sporan pojam roda. Rezerve oko ratifikacije imalo je još oko četiri ili pet prisutnih, a preostali su je podržali. Iako ton rasprave navodno nije bio dramatičan, Plenković je u jednom trenutku osjetio potrebu da protivnicima Istanbulske konvencije uputi oštro upozorenje.


– Ne znam jeste li vi svjesni da ovime možete čak i srušiti Vladu. A ako će netko Vladu rušiti onda ću to biti ja. I nakon toga će se ići na nove parlamentarne izbore. A za njih ću ja slagati liste i može se dogoditi da pola ovdje prisutnih ne bude na njima – rekao je, saznajemo, Plenković.


Bilo je i onih koji nisu osporavali ratifikaciju, ali su, poput potpredsjednika Tomislava Tolušića, zamjerili premijeru što je prvo obavijestio javnost da se ide u taj proces, a tek potom krenuo u raspravu u HDZ-u. Prethodno je dogovor bio da se o ovom pitanju održi tematska sjednica Predsjedništva HDZ-a, što je Plenković izbjegao i stranku doveo pred svršen čin. Plenković je otklonio te primjedbe, ističući da je tema Istanbulske konvencije dugo prisutna u HDZ-a, a da je »bilo nužno preuzeti inicijativu na polju zaštite žena od nasilja kako bi se spriječilo da oporba i ljevica monopoliziraju tu temu«.