Verbalni obračun

Brkić poručio da manjine neće određivati sastav Vlade; Pupovac odgovara “javnom šutnjom”

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Ovo je hrvatska država i uz nacionalne manjine koji imaju ustavom zajamčena prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati. To je naša zemlja. Zamislite kako bi to bilo kad bih ja govorio o tome kako će premijer Aleksandar Vučić u Srbiji rekonstruirati vladu«, kazao je Brkić

 ZAGREB Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić poručio je u ponedjeljak da potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav Vlade te da je ovo hrvatska država u kojoj uz nacionalne manjine, koji imaju ustavom zajamčena prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati.

»Koliko ja znam Milorad Pupovac je podržavao sve vlade pa i onu bivšu gdje je Hasanbegović bio ministar. On je član Sabora i podupire Vladu. Gospodin Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav vlade.Ovo je hrvatska država i uz nacionalne manjine koji imaju ustavom zajamčena prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati. To je naša zemlja. Zamislite kako bi to bilo kad bih ja govorio o tome kako će premijer Aleksandar Vučić u Srbiji rekonstruirati vladu«, kazao je Brkić na konferenciji za novinare uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a u stranačkoj središnjici.


Komentar je to na Pupovčevu izjavu za Radio-televiziju Srbije da će, ako bude potrebno rekonstrukcija Vlade, biti opsežnija od minimalnoga nužnog broja.


Upitan ima li HDZ većinu, rekao je da će svi biti svjedoci hoće li HDZ imati većinu u Saboru kad premijer na prvoj sljedećoj sjednici Sabora predloži nove ministre u Vladi.


Brkić: SDP navukao Most da podrži politiku rušenja vlastite Vlade




Na pitanje novinara koja je razlika između situacije kada je bivši predsjednik HDZ-a i premijer Tomislav Karamarko bio u HDZ-u i ove vlasti, Brkić je kazao da su prošli put rušili svoju Vladu, a da su ovaj put stali u obranu svog ministra kojeg su napali temeljem populizma i jeftine političke demagogije u funkciji lokalnih izbora na način da je SDP navukao Most da podrži politiku rušenja vlastite Vlade.


»Predsjednik Vlade nije imao izbora nego braniti svog ministra. Hrvatska Vlada i dalje funkcionira i nema nikakvih problema«, poručio je, dodavši da takva jeftina demagogija nikome ne koristi osim onima koji žele kaos u politici.


HDZ pobijedio 3:0


»Utakmica će se uskoro igrati u Saboru kad se predlože novi ministri. U ovoj utakmici do sada su SDP i Most gubitnici, a HDZ je pobijedio 3:0. Ne zato što mi likujemo zbog toga, nego je činjenica da takva jeftina demagogija nikome ne koristi osim onima koji žele kaos u politici. Itekako je stabilna politička situacija, većinu smo dokazali. Sljedeća većina će se utvrditi kad premijer predloži novi sastav Vlade«, naglasio je.


Za izjavu predsjednika Mosta i bivšeg predsjednika Sabora Bože Petrova kako HDZ nije »ono što je bio na samom početku« te da su »iznevjerili sve što se moglo iznevjeriti«, ocijenio je da je u funkciji nadolazećih lokalnih izbora.


»To što Petrov govori, to on ima svoju nišu za lokalne izbore. Zanimljivo je kako mu do jučer taj isti HDZ nije smetao da ima 4 ministra, potpredsjednika Vlade, da je on predsjednika Sabora. To samo govori o njemu, tko je i što je«, kazao je Brkić.


Vezano za izjavu bivšeg člana Predsjedništva HDZ-a Zlatka Hasanbegovića da današnji HDZ nije onaj njegovog utemeljitelja i prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ocijenio je da je to čista negacija i Tuđmanove i HDZ-ove politike.


Kako to da Hasanbegović iza sebe nema nikad fotografiju Tuđmana?


»Kako to da on kao autentični HDZ-ovac, kako se on želi prikazati, iza sebe nema nikad fotografiju Franje Tuđmana nego neke druge fotografije? Kako to da nije stao u borbu za obespravljene Hrvate u BiH? Kako to da nije stao u obranu članova HVO-a? Mi o sebi govorimo svojim djelima«, istaknuo je Brkić, koji je rekao da se Hasanbegović kandidaturom na nezavisnoj listi Brune Esih na zagrebačkim lokalnim izborima sam isključio iz stranke.


Naglasio je kako se postavlja pitanje zašto je to učinio u trenutku kada je HDZ uspješno riješio krizu nastalu zbog zahtjeva za izglasavanjem nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću.


»Ja sam pobornik institucionalnog rješavanja problema. Zanimljivo je kako baš oni koji su najglasniji protiv politike stranke, kad su sjednice Predsjedništva, itekako podržavaju stavove stranke. I on je podržao odluku Plenkovića da razriješi ministre Mosta. Sad odjednom – naknadna pamet. To morate pitati njega«, rekao je Brkić.


”Odluka nije donesena nego sam vam rekao – Hasanbegović itekako dobro zna čitati Statut. Samom svojom kandidaturom bez suglasnosti stranke je sam odučio istupiti stranke. Sad ako on želi postati žrtva – morate pitati njega. Meni je osobno žao. Mogao je pridonijeti, ali sretan mu put’«, poručio je Brkić.


Prijava protiv premijera je smiješna


Smiješnim je nazvao to što je stranka Slobodna Hrvatska (koju su osnovali bivši članovi Živog zida) u ponedjeljak Uskoku podnijela kaznenu prijavu protiv premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića zbog sumnje da je podmićivao zastupnike. »Smiješna izjava nije vrijedna spomena. To na što oni aludiraju bilo je programu HDZ-a što se tiče statusa branitelja«, podsjetio je Brkić.


Pupovac: U ime tih važnijih stvari šutjet ću


tpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac u ponedjeljak je, nakon izjave potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića da Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav Vlade, na Facebooku objavio da, »u ime važnijih stvari«, onima koji su posegnuli za njegovim imenom odgovara »javnom šutnjom«.


 »Danas ih je više posegnulo za mojim imenom, ja za njihovim ne kanim posezati. Posebno ne danas i ne ovdje. Danas i ovdje, u Hrvatskoj, za svakoga pa i za mene kao njezina državljanina i narodnog zastupnika, postoje neusporedivo važnije stvari i od mojeg imena i od imena onih koji za njim posežu. U ime tih važnijih stvari odgovorit ću im javnom šutnjom, čak i na ono na što u nekim drugim danima i nekim drugim prilikama ne bih šutio«, navodi Pupovac na svom profilu.


 U razgovoru je Hini, neposredno prije te objave, kazao kako će komentar na Brkićeve riječi dati upravo na Facebooku.