Razotkrivanje

Braniteljske udruge: Tražimo žurno procesuiranje Hrvoja Hribara i svih kriminalnih radnji u HAVC-u

P. N.

Braniteljske udruge traže smjenu ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara / Foto Denis Lovrović

Braniteljske udruge traže smjenu ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara / Foto Denis Lovrović

Stoga udruge proistekle iz Domovinskog rata ističu da se neće dati zastrašiti niti pristati na prijetnje, te da neće odustati od ukazivanja na sramotne i kriminalne djelatnosti HAVC-a i ravnatelja Hribara. Također neće odustati dok nadležna državna tijela ne smijene Hribara i svih odgovornih koji su uključeni u ovaj kriminalni slučaj



Udruge iz Domovinskog rata na konferenciji za novinare upoznale su javnost s dokumentima koji svjedoče o nizu višegodišnjih protuzakonitosti u djelovanju javne ustanove Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i njenog ravnatelja Hrvoja Hribara. Na to je, stoji u priopćenju braniteljskih udruga, Hribar pismeno reagirao, s tim da ne opovrgava ni jedan dokument koji govori o kaznenim djelima HAVC-a i njega osobno, nego se poslužio prijetnjama i drskom samohvalom i navodnih velikih postignuća HAVC-a.


Stoga udruge proistekle iz Domovinskog rata ističu da se neće dati zastrašiti niti pristati na prijetnje, te da neće odustati od ukazivanja na sramotne i kriminalne djelatnosti HAVC-a i ravnatelja Hribara. Također neće odustati dok nadležna državna tijela ne smijene Hribara i svih odgovornih koji su uključeni u ovaj kriminalni slučaj.


Po njihovom mišljenju, već je aktivno sudjelovanje HAVC-a i Hribara u proizvodnji i financiranju više skandaloznih antihrvatskih filmskih pamfleta – i to s novcem hrvatskih poreznih obveznika – dostatan razlog za Hribarovu smjenu i ostalih koji su uključeni u ta nedjela, sigurni su da će za ove smjene biti itekako ključni dokazi koje su nedavno prezentirali o desetinama kaznenih djela i protuzakonitih radnji u HAVC-u.




Zato još jedanput od svih nadležnih državnih tijela zahtijevaju žurno postupanje i procesuiranje svih kriminalnih radnji u HAVC-u i osoba povezanih s HAVC-om, koje su toliko očigledne da je sve jasno i potpunim pravnim laicima.


“Raduje nas da su se ti postupci napokon pokrenuli, zahvaljujući i tome što su naše braniteljske udruge javno ukazale na dokumente koji su godinama blokirani od moćnih pojedinaca koji su dio korupcijske mreže u institucijama izvršne vlasti i pravosuđu. Na taj način su prikrivana i ostala nesankcionirana kaznena djela Hribara i drugih osoba koje su u Upravnom odboru i Audiovizualnom vijeću HAVC-a kako bi sami sebi protuzakonito dodjeljivali desetke milijuna kuna”, nadalje ističu dodavši da će protiv svih koji ne postupe u skladu sa Zakonom i ne smjene odmah sve počinitelje protuzakonitih radnji, kako je najavio ministar kulture, podići kaznene prijave.


Naglašavaju da su u posjedu dokumenata koji jasno dokazuju da dvije vodeće osobe u HAVC-a uopće nisu izabrane na funkcije sukladno zakonskim odredbama, te da Hribar ignorira imenovanje financijskog savjetnika, koji sa svojim ovlastima predstavlja važnu protukorupcijsku polugu.


Dakle, uz ranije objavljene dokumente, navode da ravnatelj HAVC-a Hribar uporno propušta predlagati imenovanje financijskih savjetnika za javne pozive, a bitna karika u nizu financijskih protuzakonitosti u HAVC-u je predsjednica Hrvatskog audiovizualnog vijeća Vera Robić Škarica, kojoj je mandat istekao 27. ožujka 2012. Hribara također prozivaju da je na sjednici Upravnog odbora HAVC-a 2. prosinca 2014. protuzakonito izabran na mjesto ravnatelja HAVC-a, pa ga zbog svega navedenog pozivaju da se javno očituje i predoči dokumente koji bi to demantirali.