Nije prijetnja nacionalnoj sigurnosti

Branimir Glavaš dobio putovnicu

Dražen Ciglenečki

Kako doznajemo u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija krajem prošlog tjedna iz Ministarstva unutarnjih poslova dobili su dopis prema kojem ne postoje pravne prepreke za izdavanje putovnice Glavašu



ZAGREB  Branimiru Glavašu koji služi osmogodišnju kaznu za ratni zločin, predstavnici hrvatskog Generalnog konzulata u mostarskom zatvoru uručili su putovnicu. Tako je na kraju ipak pozitivno riješen njegov zahtjev za hrvatsku putnu ispravu što ga je podnio 24. kolovoza.


Kako doznajemo u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija krajem prošlog tjedna iz Ministarstva unutarnjih poslova dobili su dopis prema kojem ne postoje pravne prepreke za izdavanje putovnice Glavašu. Sukladno propisima Glavaš je putovnicu odmah deponirao kod zatvorskih službi.


– Ne znam zašto su toliko odugovlačili, po kojim to zakonima oni funkcioniraju. Izgleda da je presudan bio naš medijsko-politički pritisak, rekao nam je saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić kad smo ga zamolili za komentar. Prije dvadesetak dana iz MUP-a su poručili da su ih iz MVP-a zatražili da naprave provjere ima li   Glavaš   pravo dobiti putovnicu, s obzirom da se on i dalje na zahtjev Županijskog suda u Zagrebu vodi u potražnim evidencijama.




Znakovito su tom prilikom iz Karamarkovog resora naglasili i da Zakon o putnim ispravama propisuje da se zahtjev za izdavanje putovnice može odbiti ako to »zahtijevaju razlozi nacionalne sigurnosti ili zaštite javnog poretka«. No, nakon dugačkih provjera očito je ipak zaključeno da Glavaš trenutačno nije prijetnja nacionalnoj sigurnosti«.


Sada Glavaš, dakle, posjeduje osobni dokument potreban da bi na idućim parlamentarnim izborima bio nositelj HDSSB-ovih lista, pa i kandidat.


– Postoji odluka Glavnog odbora HDSSB-a prema kojoj će Glavaš biti nositelj naših lista. Ali, u utorak ćemo ponovno zatražiti nedvosmisleno očitovanje Državnog izbornog povjerenstva ima li Glavaš pravo sudjelovati na izborima, rekao nam je Drmić.