Konferencija za novinare

Boris Lalovac: Brojne nejednakosti u društvu uzrokovane su i poslovanjem bankarskog sektora

Hina

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Lalovac je rekao da pokušava s bankama ostvariti partnerski odnos kako bi shvatili da postoji 300.000 blokiranih građana i da je to vrlo velik društveni problem, a podsjetio je i na rješavanje problema zaduženih u švicarskim francima



ZAGREB  Ministar financija Boris Lalovac prozvao je u četvrtak bankare da u Hrvatskoj potiču socijalno raslojavanje.


Na pitanje postavljeno na konferenciji za novinare tijekom koje je predstavljen Nacionalni program reformi, kako komentira činjenicu da 150 bankara zarađuje ukupno 170 milijuna kuna godišnje, dok s druge strane građani grcaju pod teretom kredita i kamata, odgovorio je da su brojne nejednakosti u društvu uzrokovane i poslovanjem bankarskog sektora.


»Vidim danas određene poruke bankarskih glasnogovornika da je krenuo lov na crveni oktobar, međutim ja javno govorim o određenim nelogičnostima u bankarskom poslovanju«, kaže Lalovac.




Dodaje da pri tome pokušava s bankama ostvariti partnerski odnos kako bi shvatili da postoji 300.000 blokiranih građana i da je to vrlo velik društveni problem, a podsjetio je i na rješavanje problema zaduženih u švicarskim francima.


»Ne ulazim u njihova primanja i plasmane, ali banke moraju biti društveno odgovorne jer žive, rade i posluju u Republici Hrvatskoj koja, kao i građani i gospodarstvo, već šest godina grca u dugovima«, kaže Lalovac.


Ustvrdio je da je teret kamata za proračun, građane i poslovnu zajednicu težak i da ćemo teško tako iz krize te dodao da bi banke trebale pokušati zajedno s Vladom i građanima pokušati pronaći modele restrukturiranja privatnog duga i nedovođenja u dužničko ropstvo.


»Mogu biti plaćeni koliko god žele, a ja ću i dalje upozoravati na nejednakosti koje su većim dijelom uzrokovane bankarskim poslovanjem«, ističe ministar financija.