Burno u Saboru

Bauk traži Ilčićevu smjenu i poziva Plenkovića na ratifikaciju Istanbulske konvencije

Hina

Kada predsjednik Vlade nije smijenio ili naložio ministrici da smjeni takvog savjetnika, a to vjerojatno nije napravio zato što je jedan glas u Saboru koji HRAST ima jako bitan, pa će i to otrpjeti, onda je na nama da kritiziramo i predsjednika Vlade i o tome govorimo«, rekao je Bauk



Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk zatražio je u petak u Saboru stanku kako bi govorio o »presudnoj ulozi estrogena, progesterona i testosterona« u hrvatskoj politici, potaknut nedavnim izjavama predsjednika Hrasta Ladislava Ilčića o biološkim razlikama muškaraca i žena i rodnoj ideologiji, te je zatražio njegovu smjenu.


Predsjednik HRAST-a i savjetnik ministrice kulture Ladislav Ilčić početkom tjedna na gostovanju na tribini o Istanbulskoj konvenciji u zagrebačkom Studentskom domu »Stjepan Radić« govorio je o »rodnoj ideologiji«, hormonima koji utječu na osjećaje i raspoloženja žena i muškaraca, biološkim razlikama žena i muškaraca, te o tome da je promjena spola zapravo nemoguća. Njegove izjave izazvale su buru na društvenim mrežama.


»Pokušajte zamisliti kako izgleda radni dan u Ministarstvu kulture. Znači dođe ministrica, dođe njen savjetnik Ilčić, skenira ju, promotri i kaže – znate gospođo ministrice danas vam nije dan, možda da ništa ne govorite, nemojte ništa raditi«, kazao je Bauk i ustvrdio da je ministrica kulture, time što nije smijenila savjetnika kada je pročitala što je izjavio, sebe izložila poruzi i kritici.




»Kada predsjednik Vlade nije smijenio ili naložio ministrici da smjeni takvog savjetnika, a to vjerojatno nije napravio zato što je jedan glas u Saboru koji HRAST ima jako bitan, pa će i to otrpjeti, onda je na nama da kritiziramo i predsjednika Vlade i o tome govorimo«, rekao je Bauk.


Razlog zbog kojeg se ne želi ratificirati Istanbulsku konvenciju, dodao je Bauk, navodno je suprotstavljanje takozvanoj rodnoj ideologiji. »A ta rodna ideologija je ono kada se kaže da je Bog stvorio ženu i dao joj u ruke usisivač, peglu i kuhaču. Ona je najbolje sažeta u rečenici ministrice obitelji ‘tako vam je to u braku’«, rekao je Bauk i poručio da je on protiv takve rodne ideologije.


»Pristajanje na toleriranje nasilja, na stereotipne rodne uloge u društvu, šutnju o ovakvim stvarima od nas čini neodgovorne političare i ne čini zemlju kakvu želimo«, rekao je Bauk i pozvao premijera i ministricu kulture da smjene Ilčića s mjesta savjetnika.


Izlaganje o hormonima Bauk je zaključio porukom kako se nada da će se uskoro kod predsjednika Vlade i predsjednika Sabora »uspostaviti odgovarajuća razina testosterona da upute Istanbulsku konvenciju na ratifikaciju«.