Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
21. veljače 2020.
Sukob interesa

BULJ PRIJAVIO PLENKOVIĆA "Vjenčanog kuma stavio je za veleposlanika u Londonu"

Miro Bulj tvrdi da je Plenković prekršio odredbu Zakona o sprječavanju sukoba interesa  / Snimio Darko JELINEK
Miro Bulj tvrdi da je Plenković prekršio odredbu Zakona o sprječavanju sukoba interesa / Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 16. prosinac 2017. u 8:31 2017-12-16T08:31:11+01:00

Bulj je predsjednika Vlade koji daje prethodni potpis na odluku o postavljanju šefova diplomatskih misija u inozemstvu, prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

ZAGREB   Igor Pokaz iskusan je hrvatski diplomat, ali Mostov zastupnik Miro Bulj svejedno smatra da je on prije pet mjeseci, odlukom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, imenovan za veleposlanika u Londonu zato što je kum premijera Andreja Plenkovića. 

Stoga je Bulj predsjednika Vlade koji daje prethodni potpis na odluku o postavljanju šefova diplomatskih misija u inozemstvu, prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

»Nedvojben je sukob privatnog interesa Andreja Plenkovića, kao predsjednika Vlade, prilikom sudjelovanja u donošenju odluke kojom se njegovog vjenčanog kuma predlaže na mjesto šefa diplomatske misije, a koji prijedlog faktično znači i imenovanje na veleposlaničku dužnost, budući da je mišljenje Hrvatskog sabora o tom prijedlogu neobvezujuće, dok je odluka predsjednice RH o imenovanju samo formalni čin u postupku imenovanja šefova diplomatskih misija«, navodi se u Buljevoj prijavi, na osnovi koje će povjerenstvo na čelu s Dalijom Orešković tek odlučivati hoće li pokrenuti postupak protiv premijera Plenkovića. 

Bulj tvrdi da je Plenković prekršio odredbu Zakona o sprječavanju sukoba interesa prema kojoj sukob interesa državnog dužnosnika postoji kad njegov privatni interes »utječe na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti«.

Plenkoviću ide u prilog činjenica da je Pokaz i prije nego što je on preuzeo premijersku dužnost bio zaposlen u Ministarstvu vanjskih poslova.U Pokazovoj se biografiji navodi da je, između ostalog, bio veleposlanik u Stalnoj misiji Hrvatske pri NATO-u, a od 2012. do 2015. veleposlanik u Rusiji.

Mjesto veleposlanika u Londonu pripalo mu je u sklopu prošloljetnog dogovora predsjednice i premijera o imenovanjima u hrvatskoj diplomaciji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.