Nova pravila

Biootpad na Liburniji mora se odlagati u posebne vrećice. Njih je moguće nabaviti samo u trgovačkim centrima

Aleksandra Kućel Ilić

Biootpad se na Liburniji od 1. siječnja više ne odlaže u »obične« kante, nego samo u smeđe spremnike, i to u biorazgradivim vrećicama kakve se zasad ne mogu nabaviti u Komunalcu



OPATIJA – Nova godina – nova pravila u mnogim sferama života, pa i u onoj koja barem u teoriji i kada bi sve bilo u skladu s ekologijom i održivim razvojem – donosi uredan grad bez smeća porazbacanog izvan spremnika za smeće i u prirodi.


Što je biootpad


Kao što je već i bilo najavljeno, od 1. siječnja je krenuo organizirani odvoz biootpada i to na cijelom području koje pokriva zajednička liburnijska komunalna tvrtka Komunalac. Korisnici usluga koji biootpad kompostiraju trebali su potpisati izjavu i u tom slučaju nisu morali preuzeti treći, smeđi spremnik za odvajanje biootpada, dok su svi ostali bili dužni to učiniti i od sada se u kanti namijenjenoj za nekorisni otpad više ne smije nalaziti sve ono što je biorazgradivo. U biootpad se, primjerice, ubrajaju ljuske od jaja, talog od kave i čaja, filter-vrećice čaja, kore voća i povrća, listovi blitve, salate, kao i vrtni i zeleni otpad. Zbog najnovije situacije, odnosno uvođenja preuzimanja biootpada na području grada Opatije, ali i općina Matulji, Lovran i Mošćenička Draga, došlo je i do promjene u sustavu odvoza otpada. Odnosno, reciklabilni otpad se više neće odvoziti jednom tjedno, već svaka dva tjedna.


– Komunalac je pokrenuo s 1. siječnja uslugu organiziranog odvoza biootpada na cijelom svom uslužnom području, odnosno na području grada Opatije te općina Matulji, Lovran i Mošćenička Draga. Zbog uvođenja preuzimanja biootpada došlo je do promjene u sustavu odvoza otpada. Uz preuzimanje biootpada, koje će se obavljati jednom tjedno (osim u periodu od 1. svibnja do 30. rujna, kada će odvoz biootpada biti dva puta tjedno), uvođenjem novog sustava odvoza mijenja se i raspored odvoza reciklabilnog otpada te se preuzima jednom u dva tjedna, a ne kao do sada jednom tjedno. Odvoz miješanog komunalnog otpada ostaje nepromijenjen te se i dalje preuzima jednom tjedno, sukladno postojećem rasporedu. Dani odvoza označeni su u kalendaru koji je poslan uz mjesečne račune svim korisnicima te je objavljen na mrežnim stranicama Društva – objasnili su nadležni iz Komunalca.


Sustavno rješenje




U objavi, međutim, nisu objasnili gdje korisnici mogu nabaviti biorazgradive vrećice za odlaganje biootpada jer se otpad u nove smeđe kante ne smije odlagati u običnim plastičnim vrećicama…


– Posebne vrećice smo osigurali samo za one korisnike koji su uz medicinsku dokumentaciju dokazali da im je nemoguće koristiti klasične spremnike za otpad. Ostali su korisnici preuzeli posebne kante, a biootpad se treba odložiti u biorazgradivim vrećicama koje se mogu nabaviti u trgovačkim centrima – kažu u Komunalcu i navode da se biorazgradive vrećice kod njih za sada ne mogu nabaviti, »no razmišlja se na koji način sustavno riješiti ovaj problem«.


Kada se rješenje nađe, obavijestit će se o tome javnost. Kako kažu, uvjeti bi se promijenili u slučaju nabavke posebnog uređaja za preradu biootpada, no dok oko takvog rješenja ne budu složni i sami vlasnici Komunalca, jedinice lokalne samouprave, biootpad će se zbrinjavati u suradnji s partnerima i poštovati njihova pravila koja u ovom trenutku uključuju i korištenje biorazgradivih vrećica za odlaganje biootpada u spremnike.