Srpski biznismen ulazi u novi posao

Zepter će jahte graditi u Trstu, Kraljevica je prošlost

Orjana Antešić

Pregovori s jednim brodogradilištem u Trstu trebali bi biti okončani unutar narednih mjesec dana, kaže direktor tvrtke »Lane -V«, srpskog biznismena Philipa Zeptera , a danas sa sjedištem u Splitu Blaž Buble, te dodaje kako je inicijativa došla s talijanske strane 



Direktor nekadašnje tvrtke »Philip Zepter Jahte« srpskog biznismena Philipa Zeptera , a danas »Lane -V« sa sjedištem u Splitu Blaž Buble potvrdio je za naš list da pregovaraju o kupnji jednog brodogradilišta u okolici Trsta, ali u ovom trenutku nije htio precizirati o kojem je točno škveru riječ. Prema njegovim riječima, pregovori bi trebali biti okončani unutar narednih mjesec dana, ali već sada Buble je ocijenio kako je gotovo sigurno da će ući u taj posao.


Na naš upit kako je i zašto došlo do ovih razgovora, ovaj Zepterov operativac odgovorio je kako je inicijativa došla s talijanske strane što je, očito, palo na plodno tlo s obzirom na to da Zepterov tim, prema Bubleovim riječima, nije odustao od ulaska u yachting program, čiji je početak označila tridesetak milijuna eura vrijedna jahta, vrlo prepoznatljivog i kolorističkog dizajna, koju je Zepter za sebe izgradio u kraljevičkom brodogradilištu i s kojom ga se već tri ljeta može vidjeti kako krstari Jadranom. 


  Buble dodaje kako u ovom trenutku imaju spremne projekte za jahte od 66 i 77 metara dužine koje su spremni graditi u tršćanskom brodogradilištu, ukoliko se pregovori uspješno zaključe, a sve su naznake da hoće. Premda su prije četiri, pet godina, kad je Zepter imao namjeru kupiti Brodogradilište »Kraljevicu« spominjale mogućnosti gradnje i drugih putničkih plovila na hrvatskim navozima, kao što su trimarani, Buble sada ističe kako bi se u talijanskom brodogradilištu isključivo orijentirali na gradnju jahti, eventualno i njihov remont. 




  Kada smo Blaža Bublea upitali koja je mogućnost da svoj poslovni »kompas« Zepter ponovno usmjeri prema kraljevičkom škveru, ovaj njegov suradnik samo je indikativno prokomentirao kako su to prošla vremena te da se u međuvremenu puno toga promjenilo.


Milijarder Philip Zepter, alijas Milan Janković, 2009. i 2010. godine bio je spreman kupiti nekadašnje Titovo brodogradilište, danas Brodogradilište »Kraljevica« u stečaju. Želio je to učiniti direktnom pogodbom jer je smatrao da su uvjeti iz natječaja za prodaju naših brodogradilišta neodrživi i da cijeli proces nije dovoljno transparentan. 


Više pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista, u nedjelju 11. kolovoza 2013.