Buran mjesec za energetski sektor

Vrdoljak: Pregovori o Ini bit će čudo!

Bojana Mrvoš Pavić

Zadnji put su se Vlada i MOL zbog Ine sastali sredinom siječnja, kad je Vlada, kao i dvaput prije toga, inzistirala da u Ini, kao vlasnik 44 posto dionica, vrati svoja upravljačka prava, sada u potpunosti u rukama MOL-a, čiji paket broji 49 posto dionica



ZAGREB  Vladu i MOL u utorak očekuje novi, četvrti dosad krug pregovora o Ini. Na pitanje u kojem će smjeru teći pregovori i što od njih očekuje, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ujedno predsjednik Vladinog tima u pregovorima, jučer je samo kratko odgovorio kako će pregovori »biti čudo!«.


   Zadnji put su se Vlada i MOL zbog Ine sastali sredinom siječnja, kad je Vlada, kao i dvaput prije toga, inzistirala da u Ini, kao vlasnik 44 posto dionica, vrati svoja upravljačka prava, sada u potpunosti u rukama MOL-a, čiji paket broji 49 posto dionica. Vrdoljak je Mađarima tada rekao da se niti jedna pojedinačna odluka o Ini neće donositi dok god se ne dogovore i oko korporativnog upravljanja u kojem će Vlada imati uvid u sve što se unutra događa i odlučuje. Kako je pak nakon tog sastanka kazao MOL-ov pregovarač József Molnár, atmosfera je bila »puno kooperativnija nego prije«.


   Marubeni »u igri«


Do kraja travnja na HEP-ov bi stol pak trebale stići obvezujuće ponude za gradnju i zajedničko upravljanje Plominom C, novim blokom termoelektrane koji će zamijeniti onaj prvi, Plomin 1, i njegovu snagu povećati na 500 MW. Za investiciju vrijednu 800 milijuna eura do sada su bili zainteresirani japanski Marubeni, južnokorejski KOSEP i talijanski Edison, dok je ministar Vrdoljak prije nekoliko dana izjavio kako bi u igru mogao ući i Samsung. Na pitanje kako je to moguće, budući da se ta tvrtka do sada u »predkvalifikacijama«, natječaju koji traje već gotovo dvije godine, još nije spominjala niti javljala, Vrdoljak je jučer odgovorio kako se može javiti kao dio jednog od tri konzorcija – Marubenija, Kosepa ili Edisona. Ta su se tri konzorcija na natječaj za Plomin javila u rujnu 2012. godine, zajedno sa još četiri druge kompanije, i ostala na tzv. short listi odabranih potencijalnih partnera koji su imali obavezu do kraja listopada 2013. HEP-u dostaviti svoje obvezujuće ponude za partnerstvo. Špekulacije da Edison i KOSEP više nisu zainteresirani, u HEP-u su lani demantirali te objavili da je rok za predaju obvezujućih ponuda upravo na zahtjev triju kompanija produžen do kraja travnja ove godine.


Koliko je zainteresiranih uistinu ostalo u igri, vidjet će se kroz nekoliko dana, no Vrdoljak je prije nekoliko dana u razgovoru za Jabuka TV kazao kako će se japanski Marubeni »sigurno javiti s ponudom, a dobio je i uvjerenje da će ponudu predati i Samsung«. Te najave, dodao je, nisu pusta nagađanja. Uspoređujući svoj nedavni posjet Houstonu i Koreji te Japanu, kazao je kako je na Dalekom istoku on morao inicirati sastanke i predstavljati Hrvatsku kao potencijal, dok je u Houstonu Hrvatska bila ta s kojom su svi željeli inicirati sastanak. Na pitanje što upućuje na to da će mu se Marubeni i Samsung javiti s obvezujućim ponudama, i kako potonji sada, nakon gotovo dvije godine natječaja, uopće može »uletjeti« u igru, iz HEP-a odgovaraju kako komuniciraju s tri kvalificirana ponuditelja u okvirima uobičajenim za ovako složen projekt. »U skladu s dokumentacijom za nadmetanje, a što je također uobičajeno za tržišno orijentirane energetske projekte i vrstu natječaja, HEP i potencijalni ponuditelji u obvezi su poštovati pravila o povjerljivosti koja uključuju i komuniciranje detalja iz postupka«, zaključuju.   

RWE će pomoći




Jesu li, međutim, i s njemačkim RWE-om, koji zajedno s HEP-om upravlja Plominom 2 do iduće godine, riješena sva pitanja oko ulaska novog HEP-ovog partnera u trećem bloku, za sada nije poznato. Novi bi partner s HEP-om ugovor trebao potpisati krajem ove ili početkom iduće godine, dakle dok RWE još radi u Plominu. Iz HEP-a odgovaraju kako će HEP postupiti sukladno ugovoru potpisanim s RWE-om u vrijeme izgradnje TE Plomin II. RWE je s aktivnostima vezanim za projekt TE Plomin C upoznat od početka razvoja ovog projekta, a status RWE-a u TE Plomin d.o.o. neće biti u koliziji s dinamikom realizacije projekta TE Plomin C, ističu. Da problema neće biti, odgovaraju i iz RWE-a, pozdravljajući dolazak novog partnera. RWE napušta Plomin iduće godine nakon 15-godišnjeg partnerstva s HEP-om u Plominu i nije bio zainteresiran za nova ulaganja. Spreman je, međutim, novom partneru u projektu pomoći svojim znanjem i iskustvom, napominju još jednom iz njemačke kompanije.


Aktivnosti, odnosno rušenje starog, i gradnju novog dimnjaka u Plominu, koja bi mogla poremetiti rad elektrane, ne treba ni očekivati prije negoli RWE iz Istre ode, jer će novom partneru trebati dosta vremena i za pripremne radnje. Novi blok u pogon bi po HEP-ovom hodogramu trebao krenuti, uključujući probni rad od šest mjeseci, 2019. godine.