Stečajni postupak Diokija

Umjesto Čermaka u Dinu ulaze Kazahstanci

Bojana Mrvoš Pavić

Novi vlasnici bi povećali temeljni kapital Dine uplatom 12 milijuna eura, što su sredstva koja bi se koristila za pokretanje proizvodnje i nove investicije u proizvodne kapacitete Dine



ZAGREB Na Zagrebačkom velesajmu jutros je započelo prvo stečajno ročište za Dioki d.d. u čijem se većinskom vlasništvu nalazi Dina petrokemija.


Po svemu sudeći, nakon što je Crodux plin Ivana Čermaka odustao od spašavanja Dine, u njenu predstečajnu nagodbu ulazi Devon Trading & Finance Ltd., britanska tvrtka sa 20-godišnjim iskustvom pružanja usluga u financijskom savjetovanju u sektoru nafte i plina.


Kako su se predstavili stečajnoj upraviteljici Diokija Mariji Vujčić Turkulin, u hrvatskom projektu Dina petrokemija oni zastupaju svog glavnog dioničara Kazakh Oil Trans World Group, najveću kazahstansku grupu u privatnom vlasništvu u naftnom i plinskom sektoru.




Riječ je o holdingu koji ujedinjuje Joint Venture tvrtke s vodećim naftnim i plinskim kompanijama u SAD-u, Kini, Koreji, Rusiji, Ukrajini, EU i još nekim zemljama.


Njihov godišnji promet je prošle godine iznosio više od 10 milijardi američkih dolara, a strateški partner tvrtke u Kazahstanu i inozemstvu je kazahstanska nacionalna naftna i plinska kompanija KazmunayGas.


Kako stoji u ponudi Devona, oni prihvaćaju uvjete predstečajne nagodbe Dine, što znači i namirenja njenih vjerovnika onako kako je predviđeno predstečajnom nagodbom. Do sada su načelno dogovorili otkup potraživanja od Zagrebačke banke i HEP grupe, što su ove institucije i potvrdile. Devon ima namjeru steći dionice Dine sukladno planu pripremljenom za postupak predstečajne nagodbe i otkupiti vlasnički udio Diokija.


Povećali bi i temeljni kapital Dine uplatom 12 milijuna eura, što su sredstva koja će se koristiti za pokretanje proizvodnje i nove investicije u proizvodne kapacitete Dine.


Kako se doznaje, na sastanku potkraj veljače, potvrdili su i da će tijekom ožujka nastojati postići dogovor s ostalim vjerovnicima Dine koji nisu potpisali predstečajnu nagodbu. Riječ je primarno o vjerovnicima kao što su Hypo i druge banke.


Danas će na skupštini društva Dioki stečajna upraviteljica Vujčić Turkulin biti ovlaštena za daljnje pregovore s britanskim fondom, kako bi se konačno realizirala predstečajna nagodba Dine i u Omišlju nastavila proizvodnja.