Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. rujna 2019.
HNB -zadnje utočište

Rohatinski: Želimo sačuvati likvidnost na šalterima banaka

Foto Nenad REBERŠAK
Foto Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 27. studeni 2011. u 12:19 2011-11-27T12:19:52+01:00

Savjet HNB-a je na izvanrednoj sjednici donio odluku kojom »bankama omogućava korištenje obvezne pričuve u određenom razdoblju po posebnim uvjetima«

RIJEKA Hrvatska narodna banka odlučila je postati posljednje utočište bankama u Hrvatskoj, što znači da je procijenila da im je to utočište potrebno, u jeku teške krize koja je zahvatila eurozonu, pa i dio inozemnih matica domaćih banaka, ali i u svjetlu problema s kojima se suočavaju ili bi se mogle suočiti neke manje domaće banke.

Savjet HNB-a je na izvanrednoj sjednici donio odluku kojom »bankama omogućava korištenje obvezne pričuve u određenom razdoblju po posebnim uvjetima«. Obvezna pričuva sada iznosi 14 posto, a HNB ju je nedavno čak i povećavao zbog visoke kunske likvidnosti na tržištu kojom su banke vršile pritisak na pad kune. Sada bankama omogućava korištenje sredstava iz obvezne rezerve deponirane u središnjoj banci, ali Uz uvjet da »razloge za korištenje tih sredstava banke obrazlože HNB-u«. Također će im, za iznos smanjenja obveze održavanja ili izdvajanja obvezne pričuve, HNB obračunati i naplatiti kamatu koja će biti jednaka lombardnoj stopi uvećanoj za jedan postotni bod kod korištenja tog izvora likvidnosti do tri mjeseca, a u slučaju dužeg korištenja obračunavat će se kamata jednaka lombardnoj stopi uvećanoj za dva postotna boda.

Savjet HNB-a istodobno je smanjio i lombardnu stopu s dosadašnjih 9 na 6,25 posto. Lombardni su inače krediti koje HNB odobrava poslovnim bankama uz zalog vrijednosnih papira. Takva je praksa u Hrvatskoj bila rijetka jer je kamatna stopa koju je nudio HNB bila uvijek relativno visoka u odnosu na jeftin kapital koji su domaći bankari mogli pozajmiti od svojih inozemnih matica. No, globalna kriza sve je promijenila. Neke su strane grupacije najavile povlačenje s istočnih tržišta, strani su izvori dijelom presušili ili su blokirani, a neovisno o tome, jedna je mala domaća banka netom propala, dok su četiri pod pojačanim nadzorom HNB-a.

     Guverner HNB-a Željko Rohatinski nam je rekao da je riječ o odluci koja je donesena isključivo u svrhu održavanja likvidnosti domaćih banaka, »uključujući i likvidnost na šalterima«. Odluka, kaže, nema nikakve veze s politikom plasmana banaka, ni u obimu ni u strukturi; takvo njeno tumačenje bilo bi posve pogrešno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.