Istraživanje pokazalo

Rast BDP-a ne znači nužno povećanje bogatstva

Hina



NEW YORK – Rast svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) ne odražava povećanje globalnog bogatstva, ako se uzmu u obzir promjene u ljudskom i prirodnom kapitalu, navodi se u izvješću objavljenom u srijedu.


Indeks sveobuhvatnog bogatstva, zajedničko izvješće Ujedinjenih naroda i drugih agencija u kojem se analizira 140 zemalja, pokazao je da se, kada se uzmu u obzir ljudski, proizvedeni i prirodni kapital, globalno bogatstvo od 1992. do 2010. godine povećalo za svega 6 posto.


Ta je brojka posebno niska kada se usporedbi s porastom globalnog BDP-a, koji se smatra ključnim pokazateljem globalnog blagostanja, za 50 posto u istom razdoblju.


Prema izvješću, ljudski kapital koji se mjeri razinama obrazovanja, vještina i sposobnosti, te čini 57 posto ukupnog inkluzivnog bogatstva, porastao je u razdoblju od 18 godina za 8 posto.Prirodni kapital, kao što su šume i prirodni resursi, koji čini 23 posto ukupnog bogatstva, smanjio se u tom razdoblju za 30 posto.

Unatoč 50-postotnom rastu proizvedenog kapitala, kada se uzmu u obzir sva tri faktora, ukupni porast svjetskog bogatstvo bio je »anemičan«, rekao je Partha Dasgupta, voditelj znanstvene savjetodavne skupine koja je sastavila to izvješće.


»Ovo izvješće osporava usku perspektivu koju predstavlja BDP. Ono naglašava potrebu da se održivost integrira u ekonomske ocjene i političko planiranje«, rekao je Dasgupta.Izvješće je ukazalo na velike razlike između rasta u BDP-u i rasta inkluzivnog bogatstva u nekoliko zemalja. Američki BDP porastao je 33 posto od 1990. do 2010., dok je inkluzivno bogatstvo poraslo za samo 13 posto.

U Kini je, pak, BDP u tom razdoblju porastao za 523 posto, a inkluzivno bogatstvo za samo 47 posto.


Izvješće preporučuje da UN usvoji metodologiju inkluzivnog bogatstvo prilikom odlučivanja o programu održivog razvoja nakon 2015., skupu globalnih ciljeva koje treba ispuniti do 2030. godine.