U potrazi za strateškim partnerom

Radnici Petrokemije najavljuju otvorenu borbu, država šuti

Ladislav Tomičić

Povjerenstvo za odabir partnera Petrokemije trebalo bi se sastati danas, a navodno ponuda – nema. Uprava poduzeća na naše upite je odgovorila ističući da ne može znati što država planira

ZAGREB  Kutinska Petrokemija ima alternativna rješenja i program razvoja kompanije ukoliko se i ne nađe strateški partner za poduzeće, tvrde za naš list iz Uprave ovog poduzeća te ističu da će o realizaciji tih rješenja i programu razvoja odlučiti postojeći vlasnici. Pri tome će, naglašavaju, »od ključnog značaja će biti dijalog sa svim partnerima uključenima u proces, a posebno sindikatima, jer i o njihovoj daljnjoj podršci ovisi uspjeh svih procesa u tvrtki«. Sjednica Povjerenstva za odabir strateškog partnera Petrokemije trebala bi biti održana danas, a spekulira se da ozbiljne ponude za partnerstvo nema.  

Industrijske akcije


Podsjetimo, za Petrokemiju  nije stigla niti jedna obvezujuća ponuda, a dva potencijalna investitora izrazila su spremnost da dalje pregovaraju o ulasku u suvlasništvo. Zabrinuti za svoju i sudbinu svog poduzeća radnici Petrokemije odgovornim adresama – predsjednicima države i Vlade te ministarstvima poljoprivrede, financija i branitelja – poslali su zaključke s radničkog skupa, u kojima su najavili sindikalne i industrijske akcije.Sindikat Petrokemije neće ometati proces traženja partnera, ali radnici tvrde da neće dopustiti da tvornica ode u stečaj, odnosno da će poduzeti sve što je potrebno da zaštite i nastave proizvodnju mineralnih gnojiva.




Pred najvećim kutinskim poduzećem te pred njegovih 1.200 radnika nalazi se, dakle, teško razdoblje, u kojem nije isključen niti jedan oblik radničke borbe. Za razliku od početka godine, kad je resorni ministar najavljivao da su za Petrokemiju zainteresirana tri kupca, državne institucije oprezne su do te mjere da se ne usude odgovarati niti na najosnovnija pitanja o najvećem kutinskom poduzeću.



U zaključcima poslanim političkom vrhu oni navode da radnici nisu problem Petrokemije te traže »smanjenje cijene plina za stratešku proizvodnju mineralnih gnojiva, rekonstrukciju Uprave, smanjenje PDV-a na mineralna gnojiva te otpor ucjenama banaka i fondova«.




– Naš idući skup mogao bi biti početak otvorene bitke za egzistenciju radnika, odnosno grada Kutine, u kojoj se nećemo previše opterećivati pitanjem je li nešto zakonito ili nije, naveli su u svojoj poruci političkom vrhu radnici Petrokemije.


U pripremi ove teme o kutinskoj Petrokemiji naš list obratio se s pitanjima Ministarstvu gospodarstva te Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Zanimalo nas je »kakvi su planovi države s Petrokemijom, odnosno što će biti poduzeto nakon natječaja na koji se nisu javili zainteresirani ulagači/strateški partneri«. Pitali smo i »hoće li biti provedeni novi natječaji; hoće li se u njima nešto mijenjati u odnosu na prethodni natječaj ili će se pribjeći novom rješenju«. 

Od vrata do vrata


– Ukoliko planovi nisu definirani, molimo Vas da nam odgovorite kad će biti, odnosno u kojem smjeru će se razvijati situacija s Petrokemiji, pitali smo DUUDI i druge odgovorne institucije.


– Predsjednik Povjerenstva za privatizaciju Petrokemije je ministar Ivan Vrdoljak, te Vas ljubazno molimo da se Ministarstvu gospodarstva obratite s ovim upitom, stajalo je u odgovoru DUUDI-a.  Iz Ministarstva gospodarstva odgovori na ista pitanja također nisu stigli. Ova institucija naputila nas je da se za sva pitanja obratimo Upravi Petrokemije.


Uprava poduzeća na naše upite je odgovorila ističući da ne može znati što država planira s poduzećem.


– Nama kao Upravi teško je u ovome trenutku predvidjeti poteze većinskog vlasnika. Činjenica je da je povjerenstvo Vlade RH za odabir strateškog partnera Petrokemije umjesto konkretnih ponuda u roku do 12. ožujka zaprimilo dva pisma namjere u kojima potencijalni strateški partneri ne odustaju od Petrokemije, već iskazuju ozbiljan interes i spremnost na nastavak razgovora o partnerstvu. U tom smislu moramo istaknuti da još uvijek traje pregovaračka faza u procesu pronalaženja strateškog partnera, a konkretnija rješenja očekujemo u narednih nekoliko tjedana. U kojem obliku i pod kojim uvjetima će se dalje pregovarati tek predstoji vidjeti, stoji u odgovoru iz Petrokemije.