Škverovi u gubitku, direktori rastrošni

Plaće čelnika »3. maja« i Brodotrogira iznad limita

Jagoda Marić



Direktor Kraljevice Zvonimir Novak prijavio je da on i supruga imaju imovinu vrijednu oko dva milijuna kuna, štednju od oko 800 tisuća  kuna, ali u njegovoj imovinskoj kartici naznačen je i najveći kredit i to od 290 tisuća švicarskih franaka, odnosno oko 1,7 milijuna kuna. Što se tiče dionica većina je prijavila da ima dionice HT-a ili Ine, te  dioničke pakete tvrtki u kojima rade.



Imovinske kartice svjedoče da to nije baš tako te da su u »3. maju« ipak, očito, odlučili na taj maksimalan iznos dodati i ostala prava svojih direktora, ali i to da su, barem prema podacima iz tih kartica, čelni ljudi dalmatinskih škverova bogatiji od onih koji vode kvarnerske škverove s time da u Kučanovoj i Božanićevoj kartici nije upisan iznos štednje nego tek napomena da je to imovina koju su stekli zajednički sa suprugama. Njih dvojica u kartice nisu unijeli ni podatke o vrijednosti stanova, odnosno kuća koje imaju. No, Božanić je prijavio tek stan u Rijeci, a Kučan dvije kuće od kojih nijednoj nije isključivi vlasnik.    


Skupocjeno plovilo


Zato je Mateo Tramontana, predsjednik uprave Brodotrogira, istaknuo vrijednost svih nekretnina i pokretnina koje ima, pa je prema tim stavkama njegova imovina ukupno vrijedna oko 2,7 milijuna kuna. Uz štednju od 73 tisuće eura vrijednost svega što je Tramontana prijavio u kartici doseže 3,24 milijuna kuna. Uz stan od gotovo milijun kuna i građevinsko zemljište vrijedno 708 tisuća kuna, Tramontana je prijavio i brod vrijedan 450 tisuća kuna, te automobil kojeg procjenjuje na 350 tisuća kuna. Tramontana je u kartici prijavio najveći iznos imovine, ali posebno odskače po vrijednosti broda i automobila jer ostali direktori nisu prijavili vozilo vrijednije od sto tisuća kuna, a što se tiče plovila upisivali su u kraticu čamce od nekoliko tisuća kuna. 


    Najviše nekretnina, među kojima su tri stana u Splitu, prijavio je član uprave Brodosplita Damir Arapović čija je imovina, zajedno sa štednjom od oko 375 tisuća kuna, vrijedna 3,078 milijuna kuna. No, Arapović je prijavio i kredit koji iznosi otprilike kao njegova štednja. Najveću je štednju i to od 110 tisuća eura, uz napomenu da ju je naslijedio, u svoju karticu upisao direktor Brodosplita Srđan Kovač, čija se imovina s tim nasljedstvom penje na oko 2,5 milijuna kuna. Arapović i Kovač u imovinske kartice unijeli su čak i grobnice.