Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 1
Sutra: 0° 0° 1
21. siječnja 2020.
Fali dijelova

HRM: Topovnjače se tegle zbog sigurnosti i višegodišnje neispravnosti motora

Ilustracija topovnjača HRM u riječkoj luci/Foto Arhiva NL
Ilustracija topovnjača HRM u riječkoj luci/Foto Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 29. studeni 2018. u 16:58 2018-11-29T16:58:12+01:00

U tijeku je proces nabave zamjenskih motora i pričuvnih dijelova zbog njihove višegodišnje neispravnosti. Napominjemo kako su svi ostali sustavi na brodovima funkcionalni i redovito se održavaju - poručili su iz HRM-a portalu morski.hr

RIJEKA Portal morski.hr objavio je odgovor Ministarstva obrane nakon što je nedavno objavio fotografije s pripadajućim tekstom o tome kako su u šibenskom akvatoriju u više navrata uzete u tegalj topovnjače HRM-a što se ponovilo i tijekom ovoga tjedna.

"Vezano za Vaš upit možemo Vas izvijestiti da su raketne topovnjače RTOP 11 i 12 plovile u remontno brodogradilište Šibenik radi redovitog održavanja brodskih topova u skladu s procedurama koje se provode u sklopu redovitog održavanja brodskih oružnih sustava. Topovnjače su samostalnim pogonom doplovile do ulaza u kanal Sv. Ante, a tegljenju brodova samo kroz kanal do brodogradilišta pristupilo se iz sigurnosnih razloga, vezano uz stanje pogonskih motora. Podsjećamo, u tijeku je proces nabave zamjenskih motora i pričuvnih dijelova zbog njihove višegodišnje neispravnosti. Napominjemo kako su svi ostali sustavi na brodovima funkcionalni i redovito se održavaju. Ista aktivnost u šibenskom brodogradilištu planirana je i za petak, 23. studenog 2018., nakon čega će RTOP-12 ponovo, nakon što izađe iz kanala, nastaviti samostalnu plovidbu do matične luke. Predmetne aktivnosti provode se u sklopu planskog održavanja i osiguravanja kontinuiteta obuke. Ujedno vas izvješćujemo kako raketne topovnjače RTOP-11 i 12 nisu sudjelovale na vježbi Velebit 18 – združena snaga, te napominjemo kako vojne vježbe ne utječu na stanje ispravnosti, već se kroz njih stječu i potvrđuju sposobnosti neophodne za izvršenje misija i zadaća Hrvatske ratne mornarice”, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.