Veliki preokret

MOL odustao od prevlasti: Inom će upravljati hrvatsko-mađarska uprava

Bojana Mrvoš Pavić

Ukida se funkcija izvršnih direktora u Ini, koji su pod izravanim utjecajem MOL-a, i koji su Inom, zajedno s predsjednikom uprave Zoltanom Aldottom, upravljali. Aldott više ne bi imao presudni glas u bitnim strateškim odlukama



ZAGREB  MOL je, kako neslužbeno doznajemo, pristao na novi model upravljanja Inom, na kojem je cijelo ovo vrijeme inzistirao hrvatski pregovarački tim na čelu s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom. Ukida se funkcija izvršnih direktora u Ini, koji su pod izravanim utjecajem MOL-a, i koji su Inom, zajedno s predsjednikom uprave Zoltanom Aldottom, upravljali. Kontrolu bi ponovno trebala preuzeti uprava s tri hrvatska, i tri mađarska člana, pri čemu Aldott više ne bi imao presudni glas u bitnim strateškim odlukama.


   Mađari su, kako se može čuti, reterirali zbog dvije stvari – uskoro se očekuje pravomoćna presuda Ivi Sanaderu za primanje mita od MOL-a u zamjenu za većinska upravljačka prava u Ini unatrag pet godina, dok je i analiza o poslovanju Ine od 2009. godine naovamo, kad je mijenjan međudioničarski ugovor uz Sanaderovo pogodovanje MOL-u, pokazala da je Ina zbog MOL-ovog nepoštivanja preuzetih obaveza izgubila 6,2 milijarde dolara. MOL je svjestan činjenice da je u bezizlaznoj situaciji, jer će u slučaju da zatvorska kazna Sanaderu zbog primanja mita postane pravomoćnom Vlada izmjene ugovora moći proglasiti ništetnima, proizašlima iz korupcijskih aktivnosti. Osim toga, analiza koju je naručila hrvatska Vlada pokazala je, doznajemo, da je MOL na plinskom biznisu zaradio, a ne izgubio, kako tvrdi, pa u vodu pada i kompletan njegov zahtjev za arbitražom na Međunarodnom centru za rješevanje investicijskih sporova. Svjestan da drugog rješenja nema, MOL je popustio, jer vjerojatno želi ublažiti situaciju za slučaj da presuda Sanaderu bude potvrđena, a neslužbene informacije govore da hoće.


   Izmjene modela upravljanja Inom, kojima se ukidaju izvršni direktori pod direktnim utjecajem MOL-a, napisali su hrvatski članovi nadzornog odbora – Siniša Petrović kao predsjednik, i Željko Perić. Istovremeno je, međutim, Slavko Linić Petrovića jučer izravno optužio da u nadzornom odboru Ine ne zastupa državne interese. Iz Vlade neslužbeno poručuju da je potpuni apsurd da Linić Petrovića optužuje da štiti Mađare, kad je upravo Petrović predložio novi, po hrvatsku stranu puno povoljniji način upravljanja Inom. Linićeve optužbe Petrović je jučer za Hinu samo kratko prokomentirao riječima da »Linićev istup najbolje govori o njemu samome«.




   Zadovoljan postignutim, Vrdoljak je jučer, u svom, tradicionalno ležernom stilu, novi razvoj događaja komentirao riječima kako su se Vlada i MOL »fino potukli, ali sad idu u dobrom smjeru«. Nakon dugotrajnih i mukotrpnih pregovora i otezanja od strane MOL-a, »kolege iz Mađarske očito su shvatili da model upravljanja Inom treba biti ispunjen kako bi Ina efikasnije i bolje radila i ispunjavala nacionalne interese i energetske ciljeve«, zaključio je.


  Izmjenama međudioničarskog ugovora Vlade i MOL-a iz 2009. godine, koje su potpisali tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec i predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi, upravljanje Inom preneseno je na odbor izvršnih direktora i predsjednika uprave Ine, kojeg imenuje MOL. Na svjedočenju u procesu protiv Ive Sanadera hrvatski član uprave Ine, Ivan Krešić, otkrio je kako tzv. LODO – Lista ovlaštenja za donošenje odluka definira koje odluke dolaze na upravu. Operativno vođenje Ine u rukama je izvršnih direktora, od kojih, posvjedočio je Krešić, informacije iz Ine odlaze u MOL da bi se natrag na odlučivanje vraćale tek nakon što ih MOL razmotri. Nitko iz uprave osim Aldotta ne može prisustvovati sjednicama izvršnih direktora, posvjedočio je Krešić, a uprava, primjerice, nema uvid u kupovinu nafte. »Ina nabavlja dvije i pol milijarde dolara nafte godišnje, što je približno iznos od pola ukupnih prihoda Ine, no uprava to ne vidi, nadzorni odbor to ne vidi i mislim da nitko u Hrvatskoj to ne vidi.«, zaključio je tada Krešić. Ministar Vrdoljak u pet je navrata od Ine tražio podatke o tome, i ostalom poslovanju, no odgovor nije dobivao.