Povučen s tržišta

“Kraljevski med” za “veću seksualnu snagu” opasan za zdravlje. Ne koristite ga!

Hina

Po podacima Ministarstva, riječ je o proizvodu Kraljevski med – dodatak prehrani, LOT: 0105, pakiranom u šest AL-vrećica po 10 grama koji su upakirani u papirnatu kutiju, oznake roka valjanosti veljača 2016., godine proizvodnje 2013., zemlje podrijetla Kina, uvoznika Medivital pharm iz Zagreba



ZAGREB Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda »KRALJEVSKI MED – dodatak prehrani«, s rokom valjanosti do veljače 2016. godine, zemlja podrijetla Kina, čiji je uvoznik tvrtka MEDIVITAL PHARM d.o.o. iz Zagreba. Na stranicama tvrtke proizvod se na engleskom jeziku reklamira kao potpuno prirodni dodatak prehrani, namijenjen muškarcima za podizanje potencije i poboljšanje libida, proizvod koji »jača seksualnu snagu muškarca te doprinosi njegovom seksualnom zadovoljstvu i sreći«, uz istovremeno upozorenje na hrvatskom da se povlači iz prodaje u trgovinama dm-a i sa kioska Tiska. »Mole se kupci da navedeni proizvod vrate na mjesto kupnje i da isti više ne konzumiraju«, upozorava kupce uvoznik na svojim web stranicama. 


»Putem HR RASFF sustava zaprimljena je obavijest Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja o nalazu tadalafila u koncentraciji 60,2 mg/kg u proizvodu KRALJEVSKI MED – dodatak prehrani, LOT 0105, roka valjanosti 02.2016. Prisutnost tadalafila nije dopuštena u proizvodima koji su odobreni kao dodatci prehrani«, stoji u upozorenju Ministarstva poljoprivrede potrošačima. Kako navode, klinička ispitivanja pokazuju da korištenje tadalafila u dozi od pet do 20 mg djeluje na pojačavanje hipotenzijskog djelovanja nitrata te je strogo kontraindicirano korištenje tadalafila kod osoba koje koriste pripravke nitrata u bilo kojem obliku. Nuspojave koje se mogu javiti kod korištenja tadalafila su promjene u vidu ili potpuni gubitak vida, zvonjenje u ušima ili iznenadni gubitak sluha, bol u prsima, povraćanje, znojenje, gubitak daha, konvulzije, crvenilo lica, vrata ili prsa, glavobolja, proljev, bol u mišićima i prsima.


Tadalafil je aktivna tvar u lijekovima koji se izdaju samo uz liječnički nadzor i individualno utvrđivanje doza te nije dopušten za upotrebu u dodacima prehrani, kako je i propisano Pravilnikom o dodacima prehrani i Pravilnikom o tvarima koje se mogu dodavati hrani i koristiti u proizvodnji hrane te tvarima čije je korištenje u hrani zabranjeno ili ograničeno.




»Uzimajući u obzir gore navedene nuspojave, kao i dodatnu opasnost za zdravlje ljudi, koja može nastati uslijed istodobnog uzimanja tadalafina s lijekovima sličnog djelovanja i pripravaka koji sadržavaju nitrate te činjenicu da proizvod sadrži tvar koja nije dozvoljena kao dodatak prehrani, proizvod predstavlja rizik za zdravlje ljudi. Da li je, i koliko muškaraca zbog ovog proizvoda osjetilo neke smetnje, za sada nije poznato.