Europski tržišni princip za naftne derivate

Cijene goriva moći će se mijenjati svaki dan, bez ikakvih ograničenja

Bojana Mrvoš Pavić

Za slučajeve poremećaja na tržištu, a u cilju zaštite potrošača, Vlada može propisati najvišu cijenu pojedinih derivata za razdoblje od najduže 90 dana



ZAGREB » Ministarstvo gospodarstva pustilo je u javnu raspravu do 21. studenog konačni prijedlog Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, kojim se u primjenu pušta i slobodno, neregulirano formiranje cijena naftnih derivata. Ukida se, naime, donošenje pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena derivata svake godine, prema kojima je do sada na snazi bilo vremensko ograničenje mijenjanja cijena svaka dva tjedna, kao i to da se cijene na dan promjene mogu naviše mijenjati za najviše tri posto, odnosno do šest posto pojeftiniti u odnosu na važeću najvišu maloprodajnu cijenu. 


  Kako je jučer kazala pomoćnica ministra gospodarstva Jelena Zrinski Berger, prijedlogom zakona nije predviđeno donošenje Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, jer se u državama članicama EU cijene naftnih derivata formiraju prema tržišnom principu. 



Cijene naftnih derivata od ponoći su pale za 11 do 21 lipu po litri, pa će cijena eurosupera 95 od danas iznositi 10,00 kuna, što je najniža cijena tog benzina od kraja svibnja ove godine, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je jučer objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 12. do 25. studenoga.   Po tim podacima, cijene motornih benzina od danas su niže od 19 do 21 lipe po litri, a dizelskih goriva od 11 do 13 lipa po litri.




  »S obzirom na otvaranje tržišta u Hrvatskoj i pojavu više energetskih subjekata na tržištu naftnih derivata, stečeni su uvjeti za ukidanje pravilnika. Prijedlogom novog Zakona predviđeno je da se cijena naftnih derivata formira slobodno. Kao posljedicu toga očekujemo zdravu tržišnu konkurenciju među distributerima naftnih derivata te na taj način potičemo investicije i ulaganja u maloprodaju naftnim derivatima. Dugoročno, očekujemo povoljne utjecaje na formiranje cijena naftnih derivata sukladno pozitivnoj praksi ostalih zemalja Europske unije«, kazala je Zrinski Berger. 


  Za slučajeve poremećaja na tržištu, a u cilju zaštite potrošača, regulacije tržišta i zbog drugih opravdanih razloga, Vlada može propisati najvišu razinu cijena za pojedine naftne derivate za razdoblje od najduže 90 dana.