Zaokružena istraga

UŽAS NA SRDOČIMA S mrtvom majkom živio je punih sedam godina. Onda je sve zapalio, pa – nestao

Fiore Vežnaver

Foto Fiore Vežnaver

Foto Fiore Vežnaver

Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv sina mrtve žene, Fabiana Ungara (43), koji je na kraju osumnjičen za tri kaznena djela: povredu mira pokojnika, prevaru te dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom



RIJEKA Nakon godinu dana riječka policija zaokružila je i okončala istragu o gotovo nevjerojatnom slučaju mumificirane žene koju je godinama sin skrivao mrtvu u stanu na Srdočima, pod gomilom smeća. Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv sina mrtve žene, Fabiana Ungara (43), koji je na kraju osumnjičen za tri kaznena djela: povredu mira pokojnika, prijevaru te dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.


Policija ga sumnjiči da je skrivao majčino tijelo u stanu u Ulici Tina Ujevića 27 sve do kraja rujna prošle godine, te u njeno ime preuzimao novčanu pomoć. Tereti se da je s prevarnom namjerom doveo u zabludu centar za socijalnu skrb, te tako državni proračun oštetio za najmanje 24 tisuće kuna. Osumnjičen je i da je lani krajem rujna, kako bi prikrio da je u majčino ime preuzimao novac, namjerno izazvao požar u stanu, te doveo u opasnost ostale stanare zgrade i njihovu imovinu.


Kaznena prijava protiv Fabiana Ungara podnesena je tzv. redovnim putem, za njega nije predložen istražni zatvor. No, posljednja saznanja govore da se on i ne nalazi u Hrvatskoj, nego vjerojatno u Njemačkoj ili Irskoj. Odmah nakon požara – još i prije no što je poslije deset dana u stanu tijekom čišćenja pronađeno tijelo njegove majke, Fabian Ungar je »nestao«.


Prirodna smrt 




Već se lani u vrijeme događaja pričalo da je, nakon što je podmetnuo požar u stanu, pobjegao u Njemačku, gdje se, uostalom, i rodio. U njegovom susjedstvu pričali su tada da je Fabo, kako su ga uglavnom uvijek zvali, nakon požara skupio 200 eura i otišao u Njemačku. Susjedi su Ungara opisivali kao osobenjaka, nezaposlenog i razvedenog, čovjeka sklonog skupljanju smeća u kući, uživanju droge i alkohola.


Dosadašnji nalazi istražitelja govore kako vjerojatno nije riječ o ubojstvu, nego je Fabianova majka, 70-godišnja Milka Ungar, preminula prirodnom smrću. Izvori bliski istrazi navode nam da doktori sudske medicine nisu pronašli mehaničke ozljede na mumificiranom lešu, što bi ukazivale da se u pozadini smrti žene nalazi kazneno djelo, ništa ne govori u prilog nasilne smrti žene.


No, nakon toliko vremena te stanja tijela i nije bilo moguće utvrditi sve ono što bi se razjasnilo u »normalnim« okolnostima.


Propast plana 


Pretpostavlja se da je Fabianova majka ležala mrtva u stanu čak šest do sedam godina. Posljednji nalazi istrage govore da je žena zadnji put viđena živa u 2010. godini, a nakon toga su slijedila Fabijanova objašnjenja da je majka »išla u Liku«. Oni koji su je poznavali navode da je nesretna žena, koja je inače po zanimanju bila cvjećarka, bila gluhonijema i, kada su je zadnji put vidjeli, teško pokretna. Identitet mumificirane žene je u međuvremenu sa sigurnošću potvrđen, DNK analiza je potvrdila da se radi o Milki Ungar.


Moguće je da je u jednom trenutku Ungar stekao dojam da mu plan propada, da je skrivanje mrtve majke došlo u opasnost da bude otkriveno, pa je odlučio izazvati požar u stanu za koji je mislio da će tako progutati i njegovu mamu.


Nesretna Milka Ungar misteriozno je nestala prije nekoliko godina, što je ponovo aktualizirao požar u njenom stanu što je planuo 22. rujna lani. Okolnost koja je dovela do rješenje misterije gdje je nestala majka kontroverznog Fabe sa Srdoča, a istodobno otvorila niz novih pitanja, bilo je čišćenje stana u prizemlju zgrade u Ulici Tina Ujevića deset dana nakon požara, koje je organizirala tvrtka ovlaštena za upravljanje zgradom. Na trosjedu, pod gomilom deka i smeća, pronađeno je isušeno mrtvo tijelo. Upravo su velike količine smeća i stalno prisutan smrad u domu Ungarovih zaslužne da se godinama nije znalo da stan skriva mračnu, jezivu tajnu.


Odlučni poštar


Koji je motiv mogao imati sin da zataška kako mu je majka davno umrla i skriva njeno tijelo na trosjedu u dnevnom boravku, pod hrpom pokrivača i smeća, kojeg je i inače pasionirano skupljao u stanu, bilo je dosta jasno odmah nakon otkrivanja mumificiranog tijela, da je to vjerojatno novac kojeg je redovito dobivala Fabianova majka. Ljudi iz susjedstva ukazivali su da je, po njihovim saznanjima, žena dobivala njemačku mirovinu koju je podizao sin Fabian, u pošti ili od poštara. Stanari iz Ujevićeve ulice naveli su u vrijeme događaja i da je Fabian mjesec dana ranije viđen kako se svađa s poštarom koji mu je tada rekao da mu ne može više uručivati novac na ime majke, da to čini posljednji put.


Da li je ova okolnost bila okidač koji je na kraju doveo do otkrivanja mračne tajne, nije sa sigurnošću poznato, ali se ovaj detalj može dovesti u vezu s pitanjem zašto bi Fabian sam podmetnuo požar u stanu, što je glasio na njegovu majku, učinio nešto što je na kraju razotkrilo stvari što mu ne idu u korist.