Masakr u Senju

Svjedoci detaljno opisali krvavu noć u senjskom discu. Lopac na tlu preklinjao: »Nemoj Ive, molim te!«

Fiore Vežnaver

Lopac je ležao na podu potrbuške, a Tomljanović mu je hladnokrvno ispalio dva ili tri metka u glavu. Neki od svjedoka, jučer su se emotivno slomili te su se plačući prisjećali strašnih trenutaka u kojima je pomahnitali Tomljanović pucao u klubu



 Najprije sam pomislio da netko baca petarde, pa sam se naivno nagnuo iza stupa iza kojeg se sakrilo moje društvo i vidio čovjeka s pištoljem, dok je redar Tihomir Lopac ležao na podu. Lopac je molio za život, govorio mu je: »Nemoj, Ive, molim te!«


Ležao je tada potrbuške i dobio je hladnokrvno dva ili tri metka u glavu. Da li je, moleći za svoj život, Lopac rekao: »Imam djecu!« Kada to, sutkinjo, pitate, zazvonilo mi je u sjećanju, ali ne mogu sa sigurnošću reći da je to kazao. Ne znam da li je Lopac u tim trenucima podignuo ruke iznad glave, kako bi se pokušao zaštititi, ali mi je ostalo u sjećanju da je puzao prije no što je mu pucano u glavu. Čovjek s pištoljem je nakon toga hodao diskom i tražio neku osobu.


Dio je to dramatičnog prisjećanja 27-godišnjaka iz Zagreba koji se lani u rujnu našao u senjskom diskoklubu Konoba i bio svjedok stravičnog obračuna nakon što je prihvatio prijedlog svoje djevojke koja je htjela svoj rođendan proslaviti u Senju. Mladić je jučer svjedočio u nastavku suđenja Ivanu Tomljanoviću (56) iz Senja, optuženom za teško ubojstvo tada 38-godišnjeg Tomislava Lopca, redara u diskoklubu, te pokušaj teškog ubojstva dvojice gostiju lokala, Tina Rončevića (27) i Josipa Mesića (28) iz Senja.


Bezobzirna osveta 




Tomljanović se tereti da je ih je ustrijelio iz bezobzirne osvete, jer je držao da su trojica odgovorna za to što je prije toga potjeran iz diskokluba nakon što je ismijan, a Mesić ga je, po tvrdnjama tužiteljstva, i udario nogom u stražnjicu kada se Tomljanović »gurao« u njihovo društvo, smješteno u separeu. Jezivi zločin dogodio se kada se Tomljanović u zoru vratio u diskoklub s dva komada vatrenog oružja, pištoljem i revolverom.


Svjedok iz Zagreba je jučer ispričao da je cijelo društvo, uključujući njih šestero iz Zagreba, najprije rođendan slavilo u jednom kafiću u Senju, a nakon njegovog zatvaranja su se preselili u diskoklub. Mladić je rekao da nije vidio prve trenutke pucnjave, za koju je u prvi mah pomislio da netko baca petarde, no ubrzo je svojim očima vidio kako njemu dotad nepoznati čovjek puca u glavu redaru, pa je onda krenuo tražiti nekoga.


– Kada je došao do pulta D. J-a naoružani čovjek podignuo je jednog mladića, koji mu je rekao: »Nisam ja taj!« Došao je zatim do mene, morao sam se i ja podignuti. Rekao mi je: »Nisi ti taj!« Poslije toga svima nam je dobacio: »Nemojte se sa starim ljudima zaj…« Pitao je: »Gdje je taj što je pobjegao!?« Čovjek je zatim krenuo prema izlazu. Baš je protrčao Tin Rončević, pa je potrčao za njim i počeo pucati prema njemu, prisjećao se svjedok, navodeći da je zatim i on sam izašao iz Konobe, te na ulazu naišao na ustrijeljenog Tina, koji je nepomično ležao.


Hladan i smiren 


– Mislio sam da je mrtav, dok nije otvorio oči, rekao je Zagrepčanin, dodajući da je zatim skinuo svoju vestu i stavio mu je na glavu, dok ne stigne Hitna pomoć. Ubrzo je i zaposlenica obližnjeg fast fooda povikala da na njenoj terasi leži još jedan ustrijeljeni.


Mladić je potvrdio da je prije pucnjave, dok je bio u separeu, »vidio komešanje«, da je redar pokretima ruke nekoga tjerao van, a poslije je vidio da se vraća taj muškarac, dok mu je Lopac gestikulirao na način da mu daje do znanja kako ga ne zanima. Drži da je prvi hitac u Lopca ispalio sa pet do sedam metara, dok je, kada je redar molio za život, bio mu na pola metra iznad glave. Svjedoku je predočeno da je na ispitivanju u istrazi – kada je naveo da je optuženi krenuo prema Lopcu i pogodio ga u nogu, a onda prišao i pucao u glavu – rekao da je u kritičnim trenucima u obraćanju čovjeka s pištoljem Lopcu čuo: »Ti ćeš mene izbacivat!? Kome ćete se vi smijati!?«, te poslije: »Nitko neće mene šutirati! Gdje se skrivaš, izađi van!« Zagrepčanin je kazao kako misli da je bilo tako, te da je naoružani, dok je išao diskoklubom i tražio svoju novu »metu«, djevojkama na koje je naišao rekao: »Ne brinite cure, neću vama ništa.«


– Ovo posljednje govorio je hladno i smireno, konstatirao je svjedok.


– Odjednom su se začuli pucnjevi, nismo znali što se događa. Nastao je metež, otrčali smo do jednog kamenog stupa u diskoklubu i sakrili se iza njega. Nisam imala pojma zašto netko puca po nama, mislila sam da ćemo svi tu umrijeti. Bilo je užasno. Nisam znala gdje da se sakrijem, nismo imali gdje pobjeći, on je bio na izlazu. Želja mi je bila da ostane bez metaka dok dođe do nas. Nadala sam se da nije nikog ubio, no kada sam bježala iz kluba vidjela sam čovjeka koji leži u lokvi krvi. Teško mi je sve to opisati, kroz suze je jučer svjedočila 24-godišnja djevojka iz Petrinje, koja je također bila dio društva mladih čiju je zabavu naprasno prekinula pucnjava s tragičnim krajem.


Smrtni strah 


– Kada je počela pucnjava, za koju sam najprije mislio da su petarde, povukao sam svoju djevojku iza stupa. Okretali smo se iza stupa kako je on s pištoljem išao po diskoklubu. Nisam vidio osobu koja puca, pokušavao sam ne vidjeti ga, skrivali smo se. Za vrijeme pucnjave netko je rekao: »Nemoj, što to radiš !?« Kada se sve nakon minutu-dvije stišalo, otišao prema izlazu iz kluba. Vidio sam redara Lopca kako leži, poslije još dvojicu kako leže vani, prisjetio se 28-godišnjak iz Senja, koji je u istrazi ispričao kako je u klubu nastao kaos kada je počela pucnjava, a ljudi vrištali. Svjedok je, kao i svi jučerašnji ispitanici, rekao da nije vidio da se u diskoklubu Josip Mesić sukobio s ikim, pa ni čovjekom koji je pucao, niti je Mesić spominjao da mu tko ide na živce.


Među šest jučer saslušanih svjedoka bila je i 27-godišnjakinja s adresom u Zagrebu koja je rekla da je naoružani čovjek i nakon zadnjeg pucnja govorio ljudima u diskoklubu da traži onog koji ga je prije toga izbacio iz Konobe. Nije vidjela da se Josip Mesić, jedan od mladića u njenom društvu, s ikim sukobio te večeri.


– Kada je počela pucnjava, dečko me povukao za ruku i postavio iza stupa, uz riječi: »Stoj tu, ne govori ništa i ne miči se!« Nisam tada vidjela okrivljenog ni u jednom trenu, ali sam čula njegov glas: »Gdje si se sakrio? Naći ću te!«, objasnila je svjedokinja, prisjećajući se da je djevojka do nje zaklonjena iza stupa počela plakati, dok su njoj počele tresti se noge i klecati koljena. Kada se sve smirilo, vidjela je u diskoklubu čovjeka u lokvi krvi. Suđenje se nastavlja.


Da je bar ostao u Francuskoj


Saslušana je i supruga optuženika koja je u svom svjedočenju rekla da je kritične večeri bila u društvu s mužem do oko 21 sat, da se kod susjeda dosta pilo, a onda je ona otišla kući, a on ostao. Rekla je da je išla spavati oko 22-23 sata, pa se poslije iz spavaće sobe prebacila u dnevni boravak, gdje je usnuo i njihov sin. Nije čula da je muž tijekom noći dolazio u stan, iz kojeg je, po optužbi, uzeo pištolj i revolver kojim je poslije počinio zločin u diskoklubu. U četiri sata ujutro otišla je u WC, supruga još nije bilo, ali se nije zabrinula. Rekla je da se već razdanilo kada ju je ujutro nazvala policija i rekla što je učinio njen muž.


Optuženikova supruga je ispričala da je zajedno s njime u Senj došla iz Francuske, gdje je on radio kao električar. Objasnila je da se muž Ivan inače bavio pčelarstvom, da je imao 50-ak košnica.


Sad je i balističar!


Optuženi Tomljanović se jučer više puta javljao za riječ, a prvi put je to bilo na temu činjenice da je pretragom njegovog stana pronađeno više od dvije tisuće komada streljiva.


– Stalno se spominje količina streljiva. A sve je legalno, po propisima. Da bih to objasnio trebao bih vam održati predavanje o balistici, konstatirao je optuženi Senjanin.


Poslije je od svjedoka, koji je rekao da je prišao redaru na pola metra i ispalio mu dva-tri metka u glavu, tražio da nacrta njihov položaj.


– Neće svjedok vama ništa crtati! Zadržite se na pitanjima, rekla je optuženiku sutkinja Ika Šarić.


Tomljanović je zatim pitao svjedoka kako je stajao. Uslijedilo je pitanje koje je boje bio pištolj iz kojeg je pucao, na što svjedok nije znao odgovoriti.


– Onda lažete da ste vidjeli ono što tvrdite da jeste!, zaključio je Tomljanović.