Krađa podataka

Oprez! Virus u poruci iz Porezne uprave o povratu novca

Ana Raić Knežević

S obzirom da je riječ o lažnoj adresi e-pošte i da Porezna uprava na taj način od obveznika nikada ne traži osobne podatke niti vrši bilo kakve uplate ili povrate poreza, obveznike molimo da na adresu [email protected] ne šalju osobne podatke, te da takvu primljenu poruku odmah uklone sa svog računala



ZAGREB Pojavio se novi “spam” kojem je očito jedini cilj krađa osobnih podataka korisnika na internetu. Ponovno je korištena Porezna uprava kao paravan prijevare, budući da građani željno iščekuju povrat poreza.


Porezna uprava na svojim internetskim stranicama danas je upozorila građane da je riječ o krivotvorenoj adresi e-pošte: “Pošiljatelj porezne obveznike obavještava da je došlo do pogrešnog obračuna poreza, te da ih očekuje povrat istoga u raznim novčanim iznosima. Krivotvorena e-pošta sadrži i link koji vodi na internetski servis za plaćanje kreditnim karticama, na kojem pošiljatelj porezne obveznike traži osobne podatke kao što su ime, prezime, poštanski broj, datum rođenja, broj kreditne kartice, kontrolni broj kreditne kartice, datum isteka te 3D secure lozinku. S obzirom da je riječ o lažnoj adresi e-pošte i da Porezna uprava na taj način od obveznika nikada ne traži osobne podatke niti vrši bilo kakve uplate ili povrate poreza, obveznike molimo da na adresu e-pošte [email protected] ne šalju osobne podatke, te da takvu primljenu poruku odmah uklone sa svog računala.”


Upravo mogućnost povrata nekoliko tisuća kuna poreza u ovoj e-mail poruci mogla bi naivne korisnike nagnati da kliknu na link koji sasvim izvjesno sadrži maliciozne programe za krađu podataka.




Zato ne nasjedajte!