Nepošten poslodavac

Bivšem zaposleniku uzeo osobnu obećavši da će mu isplatiti zaostale plaće pa na njegovo ime kupio mobitel

Fiore Vežnaver

Foto Reuters

Foto Reuters

Denis R. se tereti da je prvi dio makinacije izveo u prosincu 2012. godine, nakon što je u Matuljima privolio R. D-a da mu preda svoju osobnu iskaznicu, pod izlikom da će mu isplatiti dug s osnova radnog staža i neisplaćenih plaća za vrijeme kada je radio u tvrtki optuženog



Za makinaciju u kojoj je koristio tuđu osobnu iskaznicu kako bi sklopio ugovor s teleoperaterom optužen je Denis R. (44), rodom iz Rijeke, a s prebivalištem u Karlovcu, protiv kojeg je – zbog prijevare – optužnicu podignulo riječko Općinsko državno odvjetništvo. 


   Denis R. se tereti da je prvi dio makinacije izveo u prosincu 2012. godine, nakon što je u Matuljima privolio R. D-a da mu preda svoju osobnu iskaznicu, pod izlikom da će mu isplatiti dug s osnova radnog staža i neisplaćenih plaća za vrijeme kada je radio u tvrtki optuženog.


Tužiteljstvo smatra da uopće nije kanio isplatiti mu dug, već iskoristiti iskaznicu. Tako je 16. siječnja 2013. godine Denis R. u poslovnici Tele2 u Karlovcu, koristeći njegovu osobnu iskaznicu, podnio zahtjev za zasnivanje pretplatničkog odnosa i preuzeo mobitel HTC.




Mobitel je dobio uz sklopljeni ugovor i pretplatnički odnos na dvije godine. Ugovoreno je da za uređaj, telekomunikacijske usluge i podatkovni paket prometa treba plaćati više od 300 kuna mjesečno. Mobitelom za kojeg je plaćao drugi koristio se oko sedam mjeseci, sve do početka srpnja 2013. godine, a prevareni je oštećen ukupno za oko 7.410 kuna. 


   Tužiteljstvo predlaže da riječki Općinski sud, kojem je proslijeđena optužnica, okrivljenom izrekne kaznu od šest mjeseci zatvora, te da se ona automatski zamijeni radom za opće dobro. Optuženom je tijekom istrage mobitel oduzet.