Liga prvaka

Primorje EB sutra dočekuje Jug CO

Igor Duvnjak

Foto T. Plazibat / Cropix

Foto T. Plazibat / Cropix

Nemojmo misliti da će nam biti lako jer smo pobijedili u Dubrovniku. Vidjet će se velika borba, bit će zanimljivo – kaže Cosmin Radu



RIJEKA » Po onoj »dugo, dugo ništa, a onda puno toga«, vaterpolisti »Primorja Erste banke« sutra u vodi plivališta Kantride ugošćuju svog dugogodišnjeg rivala »Jug Croatia osiguranje«, kojega su proteklog vikenda uvjerljivo potopili u njegovu bazenu u Gružu. Riječki igrači su tom pobjedom u derbiju Regionalne lige stekli velike šanse za osvajanje jedinice u proljetnom »play-offu« za hrvatsko prvenstvo, u srijedu će pak plivati za europskim bodovima u B skupini Lige prvaka.


Momčadi su pri vrhu skupine, čvrsti su kandidati za plasman na proljetni Final Six elitnog kontinentalnog natjecanja. Svaka čast nekim domaćim i inozemnim gostima Kantride u ovoj sezoni, ali ovdašnji ljubitelji vaterpola su se zaželjeli suparnika kalibra »jugaša«, svakako do sada najkvalitetnijeg gosta u ovoj sezoni.


   Jasno je kako je dubrovačka pobjeda itekakav vjetar u jedra »primorjaša«, ona donosi i psihološku prednost nad rivalom s kojim se već niz godina vodi »dijalog« o primatu u hrvatskom vaterpolu. U posljednjoj epizodi tog nadmudrivanja prošle sezone konačno je i »Primorje EB« reklo pravu riječ i donijelo naslov državnog prvaka u Rijeku nakon više od tri četvrtine stoljeća. U uspjehu pod Srđem opet je veliki udio ljevice Rumunja Cosmina Radua, centra koji se svojim odličnim nastupima ove sezone pokazuje jednim od najboljih »sidruna« na svijetu.


Raspucan napad




– U prve dvije četvrtine dvoboja u Dubrovniku »Jug CO« je ponudio ono svoje bolje izdanje – smatra Cosmin Radu. – U trećoj četvrtini zaigrali smo bolje, brže i čvršće, odjednom više nisu mogli održavati korak s nama. Bili smo toliko bolji da smo se značajno odvojili.


   Prvi od nekoliko skorašnjih međusobnih susreta velikih suparnika, ovog puta za bodove u Regionalnoj ligi, imao je nekoliko odrednica. Među njima je raspucan riječki napad. Čuvanje vlastitih vratiju je, međutim, itekako bitan postulat u sportu.



Tema za sebe je neigranje Nikše Dobuda, jednog od najboljih centara svijeta, koji »jugašima« nije bio od pomoći u subotu, neće ga biti niti u srijedu.   – Neigranje Dobuda je problem »Juga«, a ne naš – odrješit je Radu oko neigranje značajnog čovjeka iz suparničkog napada. – Dobud će sigurno igrati nakon isteka kazne, poslije ove naše utakmice. U našim kasnijim susretima s njima bit će nam sigurno drugačije kada bude nastupio i Dobud. To je igrač koji posjeduje veliku kvalitetu, a također i utjecaj u vaterpolskom svijetu.


   – Utakmicu u Dubrovniku je odlučila obrana. Kao uvijek, presuđuje bolje čuvanje vlastitih vrata. Dubrovčani jednostavno nisu mogli lako stići do naše mreže.


   Centar nije pritom zaboravio niti na komandanta obrane Damira Burića, koji je uspio dati čak četiri gola.


Bura


– Burić je igrao sjajno. Dali smo puno golova, a pritom ne treba zaboraviti da smo s igračem više igrali jako dobro – podsjeća Radu na 70-postotnu iskorištenost brojčane prednosti svoje momčadi.


   U vaterpolskim krugovima se uoči subotnjeg susreta kalkuliralo o snazi ove »gosparske« ekipe u odnosu na prošlu sezonu, kvaliteta ovog »Juga CO« je i sada tema.


   – Mislim da je »Jug CO« malo bolji nego prošle sezone. Dobili su Yongera i Obradovića.


   Što se tiče susreta za bodove u Ligi prvaka, što se igra u srijedu od 18.50 sati (HTV 2), Radu ne istrčava sa prognozama.


   – »Jug CO« je u Europi pobijedio »Szolnoky«, od kojega smo mi poraženi, dok smo mi smo u Regionalnoj ligi svladali Dubrovčane. Sve to ništa ne znači jer je svaka utakmica nova priča. Nemojmo misliti da će nam biti lako jer smo pobijedili u Dubrovniku. Gosti će svakako nastojati ostvariti pun pogodak. Može se očekivati sličan tip utakmice. Vidjet će se velika borba, bit će zanimljivo, a mi ćemo uz pomoć navijača nastojati ostvariti pun pogodak.