Trener "Primorja EB" zadovoljan

Asić: Deaktivirali smo plutajuću minu

Igor Duvnjak

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

»Spandau 04« bio je motiviran i željeli su nas iznenaditi, ali nismo im dopustili ni tračak nade. Pokazali smo zrelost, uigranost i kvalitetu te ostvarili uvjerljivu pobjedu – kaže Ivan Asić



RIJEKA  Vaterpolisti »Primorja Erste banke« jučer su sletjeli u Veneciju iz Berlina s važnom pobjedom nad »Spandauom 04« (15:5), ispunivši jedan od preduvjeta za osvajanje prvog mjesta u B skupini Lige prvaka.


Vratar Frano Vićan i ostali asovi iz momčadi trenera Ivana Asića su tijekom utakmice »čvrsto držali uzde« ne dopustivši da uspjeh u bilo kojem trenutku bude doveden u pitanje. Jedina loša vijest iz Berlina je da je Sandro Sukno počeo osjećati probleme s koljenom a Damir Burić s leđima.


   – Umorni smo, ali i itekako zadovoljni igrom i rezultatom u Berlinu – kaže Ivan Asić, trener hrvatskog prvaka, momčad kojega je ostvarila željeni pun pogodak. – Odigrali smo pravu utakmicu.




   Riječani su u Berlinu bili favoriti i to su potvrdili. Kao i u većini utakmice ove sezone najbitnija je motivacija najkvalitetnijih prvotimaca »Primorja«, što se automatski odrazi na igru i rezultat.


   – Favorit je bio i »Jug« protiv »Galatasaraya« pa je jedva iščupao bod. Nije to samo tako da treba doći i uzeti bodove. Treba se u svakoj utakmici pokazati. Recimo, i »Spandau 04« bio je motiviran i željeli su nas iznenaditi, ali nismo im dopustili ni tračak nade. Danas dosta klubova ulaže u ovaj sport i želi pobjedu protiv nekoga tko je favorit na papiru i protiv koga nema što izgubiti. Te ekipe su plutajuće mine, ako nisi koncentriran, u takvim utakmicama se može dogoditi svašta. Ali mi smo pokazali zrelost u igri, uigranost, u krajnjoj liniji i kvalitetu te ostvarili uvjerljivu pobjedu. Deaktivirali smo tu plutajuću minu.     

Izuzetan niz


   Riječani su se u Berlinu nametnuli igrom na koju Stamm i društvo nisu znali odgovore.


   – Nama je najvažnije da smo uvijek koncentrirani sami na sebe. Bez obzira na suparnika mi se moramo držati našeg sustava igre, primjenjivati ono što radimo i uvježbavamo na treninzima. I tada polako dolazi do automatizama. Momčad djeluje kompaktno, čvrsto, kvalitetno. Nadam se da će tako biti i dalje.


   »Primorje« je ljetos doživjelo tektonske poremećaje odlaskom braće Varga te Paula Obradovića, ali Cosmin Radu, Petar Muslim, koji igra s »nogom i pol«, Sandro Sukno te doajeni obrane Frano Vićan i Damir Burić igraju odlično. U B skupini Lige prvaka u prosjeku daju 11 golova, u dva posljednja nastupa »Jugu« i »Spandau« su isporučili čak 15 golova.


   – Promijenili smo način igre u odnosu na ekipu koju smo imali proteklih godina. To stvarno funkcionira jako dobro, što pokazuju naši rezultati. Prebrodili smo izostanke, novi igrači su se priviknuli na naš način rada i sustav igre i to djeluje zaista dobro. Na početku sezone »Jug« je bio glavni favorit za sve trofeje jer su se izuzetno pojačali. Međutim, mi smo demantirali stručnjake našim igrama, devedeset posto utakmica odradili smo na visokoj razini, a to nije lako. Odigrali smo 40 utakmica, a imamo samo dva poraza. To je izuzetan niz.   


   Teško je držati visoku razinu forme tijekom cijele sezone, dojam je da su »primorjaši«, približavanjem kulminacije natjecanja u Ligi prvaka i u domaćem prvenstvu, sve bolji.   


Riječane iduća utakmica očekuje 18. travnja, kada na Kantridi u nastavku Lige prvaka ugošćuju »Galatasaray«.    – Imamo pauzu zbog reprezentativnih obaveza igrača. Osim naših reprezentativaca Radu ide u Rumunjsku, Lazović u Crnu Goru i opet pola tjedna nećemo biti na okupu. No, što je, tu je. Moramo se prilagoditi, kao što to činimo tijekom čitave sezone. Za »Galatasaray« ćemo se pripremiti kao i za svaku drugu utakmicu poštujući suparnika, ali vjerujući u naše kvalitete. Nadam se da ćemo zadržati ovako visoku razinu igre. Naravno, želimo pobjedu – kategoričan je Asić.


Korak po korak


   – I proteklih sezona i ove godine zaista igramo kvalitetno kada je to najvažnije. Nadam se da ćemo i u raspletu sezone nastaviti na identičan način. Najvažnije je da nam se vrate svi igrači i da ne bude ozljeda jer s tim problemima muku mučimo čitavu sezonu.


   U kvalitetnoj momčadi vrsni pojedinci daju svoj doprinos.


   – Pojedinci su toliko dobri koliko je dobra momčad, ona uvijek nekoga izbaci u prvi plan. Svi igrači daju sve od sebe, teško je da u 50 utakmica sezone svi igraju na vrhunskoj razini, ali je jako bitno održati visoku kvalitetu igre u kontinuitetu, jer jedino na taj način možemo računati na vrhunske rezultate.


   Nakon Berlina Riječani u B skupini Lige prvaka sudbinu drže u svojim rukama. Domaćim pobjedama nad »Galatasarayem« i »Szolnokom« mogu do prvog mjesta u skupini i direktnog plasmana u polufinale završnog turnira šest najboljih momčadi Starog kontinenta.


   – Te dvije utakmice će odlučiti hoćemo li biti prvi ili nećemo. Idemo utakmicu po utakmicu, nadamo se pobjedama iako smo svjesni da neće biti nimalo lako. Pogotovo protiv Mađara jer znamo o kakvoj je momčadi riječ. Međutim, prvo mislimo na »Galatasaray«, u »Primorju« je uvijek najvažnija prva iduća utakmica – zaključuje Ivan Asić.