Zanimljivost

Vijest koja je prošla ispod radara: Prvi rulet jedanaesteraca na svijetu odigran je 1952. u Rijeci

Ivan Volarić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Pod uvjetom da s dvije pobjede zaključe jesen, Riječani će na stanku s 87 posto osvojenih bodova. Identičan postatak bodova dvaput je osvojio »Dinamo«, a nadmašila jedino »Croatija« u sezoni 1996./97. (89 posto!)



Pomalo ispod radara hrvatskih medija promakla je jedna zanimljiva vijest objavljena na jednom engleskom portalu.


Naime, u Rijeci je prvi put u povijesti svjetskog nogometa pobjednik jednog dvoboja dobiven nakon izvođenja jedanaesteraca!


Bilo je to 1952. godine kada su nogometaši »Kvarnera« (kasnije Rijeke) u šesnaestini finala Kupa Jugoslavije svladali »Proleter« (kasnije Osijek) 4:3, a nakon što je utakmica završila bez pogodaka.




»Kvarner« i »Proleter« ušli su u povijesti svjetskog nogometa zahvaljujući dalekovidnosti FSJ-a, prvoga nacionalnog saveza koji je odlučio na taj način riješavati pitanje pobjednika u svojem kup natjecanju nakon neriješenog rezultata. FIFA je to pravilo uvela tek 1970. godine (važilo je pravilo ponavljanja utakmice ili se primjerice bacao novčić), ali je dopuštala nacionalnim savezima da ga primjene puno ranije.


FSJ je to učinio 1952., primjerice Talijanski nogometni savez godinu kasnije, a većina saveza je reagirala tek nakon FIFA-inih naputaka.