Biciklizam

Riječanin Robert Kišerlovski jedini je Hrvat na Giru

Kristian Sirotich

RIJEČKA UZDANICA – Robert Kišerlovski / arhiva NL

RIJEČKA UZDANICA – Robert Kišerlovski / arhiva NL

Pred vozačima će ukupno biti 3609 kilometara podijeljenih u 21 etapu, od kojih će pet biti brdskih, osam valovitih, šest ravničarskih i dva pojedinačna kronometra



Dionicom od Alghera do Olbia, ukupne duljine 206 kilometara, danas će na Sardiniji započeti jubilarno 100. izdanje jedne od najvećih svjetskih biciklističkih utrka, »Gira d’Italia«, a organizatori su povodom ovog posebnog izdanja priredili i posebnu trasu u koju u uvrstili sve najpoznatije uspone koji su se koristili svih ovih godina poput Blockhausa, Orope, Mortirola, koji će ove godine specijalno biti posvećen Micheleu Scarponiju, Stelvija, Tonalea, Pordoija, Gardene, Piancavalla i Monte Grappe i napravili trasu što prolazi kroz rodna mjesta svih najvećih talijanskih biciklističkih asova. Pred vozačima će ukupno biti 3609 kilometara podijeljenih u 21 etapu, od kojih će pet biti brdskih, osam valovitih, šest ravničarskih i dva pojedinačna kronometra. Kako bi se neizvjesnost zadržala do samoga kraja, utrka će završiti u nedjelju 28. svibnja 29-kilometarskim kronometrom od Monze do katedrale u Milanu.


Kandidata za ukupnu pobjedu je mnogo, a predvodi ih branitelj naslova i pobjednik nedavnog Toura of Croatia, 32-godišnji Sicilijanac Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), koji će pokušati postati prvi Talijan koji će osvojiti dva »Gira« zaredom nakon Franca Balmamiona davne 1963. godine. Nibali se na šest hrvatskih etapa punio samopouzdanjem, ostvario prvu pobjedu ove sezone, ali je također i dokazao da se nalazi u jako dobroj formi i da s pravom može »pucati« visoko na jubilarnom Giru. »Lo Squalo« ili »morski pas«, kakav nadimak nosi na Apeninskom poluotoku, lovi treću pobjedu na domaćem »grand touru«, a osim 2016. godine slavio je i 2013. godine. Činjenica da je slavio i na Tour de Franceu 2014. i Vuelti 2012. godine svrstava ga u red najuspješnijih u povijesti, samo je još pet biciklista slavilo na sve tri najveće utrke.


Quintana, Zakarin, Landa…


Najveći konkurent Nibaliju trebao biti sjajni kolumbijski penjač Nairo Quintana (Movistar), pobjednik »Gira« iz 2014. i aktualni pobjednik »Vuelte«. Ovaj samo 1.66 metara visoki 58 kilograma teški 27-godišnjak posljednjih se godina potvrdio kao jedan od najboljih penjača današnjice, o čemu svjedoče i dva druga te jedno treće mjesto na »Touru«, a odličnu formu pokazao je i ove godine pobjedom na prestižnoj utrci »Tirreno-Adriatico« u ožujku.




Vrlo motivirani za dobar rezultat zasigurno će biti i tragičari prošlogodišnje utrke, Nizozemac Steven Kruijswijk (LottoNL) i Rus Ilnur Zakarin (Katjuša). Kruijswijk je lani tri dana prije kraja »Gira« praktički imao pobjedu »u džepu«, bio je vodeći s točno tri minute prednosti ispred drugog Kolumbijca Estebana Chavesa, odnosno 4:43 minute ispred tada četvrtog Nibalija, ali je prilikom spusta s posljednjeg uspona na Risoul udario u nanos snijega uz cestu i izgubio više od četiri minute u odnosu na glavne konkurente te je na kraju završio kao četvrti. I Zakarin je pao prilikom spusta niz Risoul, a on je prošao i lošije od Kruijswijka jer je slomio ključnu kost i morao odustati, iako je do tog trenutka držao peto mjesto u ukupnom redoslijedu.


Razloga za dokazivanje imat će i 27-godišnji Španjolac Mikel Landa (Sky) koji je prije dvije godine završio kao treći na »Giru« iako je morao raditi za svog tadašnjeg kapetana Fabija Arua, koji je završio na drugom mjestu, a stjecao se dojam kako je Landa imao više izgleda ugroziti pobjednika Alberta Contadora. Nakon te sezone Landa je promijenio momčad, no prošle godine nije opravdao očekivanja pa će ove morati pokazati kako 2015. nije bila slučajnost.


Među kandidate za pobjedničko postolje, a možda i ukupnu pobjedu valja još uvrstiti Talijana Domenica Pozzoviva (AG2R), Francuza Thibauta Pinota (FDJ), Australca Adama Yatesa (Orica(, Amerikanca Tejaya van Garderena (BMC) te Nizozemce Baukea Mollemu (Trek) i Toma Dumoulina (Sunweb). Zbog ozljede koljena ovogodišnji »Giro« propustit će 26-godišnji Sard Fabio Aru (Astana) pa će tako izostati njegov veliki obračun s Nibalijem, a organizatori su u velikoj mjeri baš zbog njega prve tri etape utrke smjestili na Sardiniju.


Kraljevska etapa


Među 197 vozača koji će se naći na startu u Algheru bit će i jedan hrvatski predstavnik, 30-godišnji Riječanin Robert Kišerlovski (Katjuša). Kišerlovski je tijekom karijere dva puta završavao kao 10. na »Giru« (2010, 2014), no posljednjih se godina specijalizirao u ulozi vodonoše za kapetane svoje momčadi, a takvu će ulogu imati i ove godine kada će mu primarni zadatak biti pomagati Zakarinu u brdima. Nažalost, zbog ozljede rebara koju je zadobio tijekom treće etape utrke kroz Hrvatsku i to samo dan nakon što je pod Biokovom u završnici etape pobijedio Nibalija, 29-godišnji Kristijan Đurasek (UAE Emirates) neće imati priliku pokazati odličnu formu i na apeninskim cestama.


Na startu će se naći 197, a ne 198 vozača jer je momčad Astane odlučila krenuti u utrku s osam, a ne devet vozača u počast na tragično stradalog Michelea Scarponija, pobjednika »Gira« iz 2011. godine, koji je 22. travnja poginuo kada je tijekom treninga na njega naletio kamionet.


Iako će četiri etape ovogodišnjeg »Gira« završiti na vrhovima uspona, »kraljevska« etapa vozit će se u utorak 23. svibnja. Tijekom te 16. etape, koja slijedi nakon posljednjeg slobodnog dana, vozači će pred sobom imati čak 227 kilometara od kojih 47.7 uzbrdo, a na programu su izuzetno strmi Mortirolo, pa dugački (21.7km) Stelvio, vrh kojega je na čak 2758 metara nadmorske visine, te Umbrail u Švicarskoj nakon čega slijedi spust prema Bormiju. Taj dan svi ljubitelji biciklizma ne smiju propustiti.