Tour of Croatia

Nibali: ‘Ova će mi utrka dati odgovore za Giro!’

Ivana Liović

Danas u Osijeku počinje treće izdanje međunarodne etapne biciklističke utrke

Danas u Osijeku počinje treće izdanje međunarodne etapne biciklističke utrke

Pred nama je šest etapa, više od tisuću kilometara, ni sam ne znam što mogu očekivati i u kakvom sam stanju. I zato jedva čekam da utrka krene, posebice čekam one dvije brdske etape – rekao je Vicenzo Nibali, najveća zvijezda utrke



OSIJEK – Danas u Osijeku starta treće izdanje Toura of Croatia. S Trga Ante Starčevića 300-tinjak biciklista odlazi na put Lijepom našom, u šest dana, kroz šest etapa, 1070 kilometara. Treće do sada ujedno je i najjače izdanje hrvatskog Toura, Osijek je polazna točka biciklističkog spektakla s kojeg će slika otići u 180 država svijeta i na sve kontinente. Onaj tko je rekao »to je najljepša razglednica Hrvatske«, nije bio daleko. Od Slavonije do Dalmacije, preko Istre do unutrašnjosti Hrvatske, elita, ali i gledatelji diljem svijeta imat će priliku upoznati svu raskoš, bogatstvo i prirodne ljepote Hrvatske. Ovo je jedinstveni spoj sporta i turizma, utrka koja postaje hrvatski brand i svake je godine sve bolja, sve masovnija i sve kvalitetnija.


Prva etapa vozi se od Osijeka do Koprivnice u duljini od 227 kilometara. Karavana starta u 11.23 sata na Trgu Ante Starčevića, potom će biciklisti u revijalnom tonu krenuti u »đir« gradom, od središnjeg osječkog trga krenuti prema Tvrđi i potom Višnjevcu, gdje je u 11.44 sati i službeni start utrke. Dan prije okupljanja na Trgu Ante Starčevića i ispred osječke konkatedrale biciklisti su došli u Osijek. Održan je i susret s novinarima, sportski i tehnički direktor utrke Vladimir Miholjević je još jednom predstavio treće izdanje utrke, a branitelj naslova Matija Kvasina, najzvučnije ime Tour of Croatia 2017. Talijan Vicenzo Nibali i hrvatska uzdanica Kristijan Đurasek pričali su o svojim željama, nadama i ciljevima.


Uvod u Giro


– Lani je bilo lakše, došao sam u Osijek opušten, Tour of Croatia mi je trebala biti samo pripremna utrka za onu u Azerbejdžanu. Ispalo je sjajno, na cilj u Zagreb sam stigao kao ukupni pobjednik. No, zato ove godine osjećam pritisak, stalno visi pitanje što i kako će biti – kaže Matija Kvasina kojemu »jezu« izaziva ovogodišnja konkurencija.




Tri asa – Matija Kvasina, Vicenzo Nibali i Kristijan Đurasek


Tri asa – Matija Kvasina, Vicenzo Nibali i Kristijan Đurasek



– Strah me i sjediti pored Nibalija, a ne voziti u njegovom društvu, Sigurno je da straha i treme neće nedostajati – dodao je Kvasina, koji se ove godine vratio u austrijski Team Felbermayr Symplon Wales, čiji jew član i Ricardo Zoldi, lanjski pobjednik etape na Učki.



1. Osijek – Koprivnica (227 km)


2. Trogir – Sv. Jure (123 km)


3. Imotski – Zadar (237 km)


4. Crikvenica – Umag (171 km)


5. Poreč – Učka (Poklon) (141 km)


6. Samobor – Zagreb (147 km)



Kroz Hrvatsku vozi i jedan od najboljih biciklista da našnjice, 32-godišnji Talijan Vincenzo Nibali. Član je perbogate momčadi Bahrain Merida, u Hrvatsku se dolazi »zagrijavati« za svoj jubilarno 100. izdanje Gira, na kojem brani naslov pobjednika. Nibali je svjetska marka, biciklistički Roger Federer. Kvaliteta koja traje i osvaja sve redom, u kolekciji ima ukupnu pobjedu na Giru, ali i Tour de Franceu i španjolskoj Vuelti, a to znači da ima – sve tri Grand Tour utrke. Kao samo jedan od šest ljudi u povijesti kojima je to uspjelo.


– Čekam start i početak utrke da vidim u kakvoj sam formi – kaže Nibali koji prvi puta vozi kroz Hrvatsku. Volio bi opravdati ulogu favorita i pobijediti, ali njegov fokus je Giro. – Pred nama je šest etapa, više od tisuću kilometara, ni sam ne znam što mogu očekivati i u kakvom sam stanju. I zato jedva čekam da utrka krene, posebice čekam one dvije brdske etape. Ova će mi utrka dati odgovore za Giro.


Lijepa priča


Prvi puta na Touru vozit će i Kristijan Đurasek sa svojim UEA Teamom Emirates. Hrvatski reprezentativac koji je lani bio 18. na Olimpijskim igrama u Riju biciklom je prošao pola svijeta, a evo danas će prvi puta startati na utrci kroz Hrvatsku.


– Lijepo je biti u domaćoj utrci i mi hrvatski vozači bismo trebali pokušat iskoristiti naš teren. Lijepa je ovo priča i drago mi je što sam njezin dio – kaže Đurasek.


Varaždinac preferira brdske etape, ove godine su u Touru of Croatia čak dvije, ona teška na Učki i možda još teža od Trogira do Svetog Jure na Biokovu, što je na rasporedu već u srijedu. Biciklistima će uspon dug 29 kilometara na Svetog Juru, koji je sa svojih 1762 metara drugi najviši vrh u Hrvatskoj biti veliki izazov.


– Ta će etapa definitivno biti izazov, težak, ali lijep – dodaje Đurasek, koji bi danas u Koprivnici trebao imati veliku podršku svojih Varaždinaca.


Biciklisti su spremni za obilazak Hrvatske, gradovi do maćini također, samo se čeka start iz Osijeka…