Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
19. travnja 2019.
Promocija knjige

Jutarnje kave s Milkom MIlinković: Legenda o Milki živi vječno

Igor Duvnjak, autor knjige o Milki Milinković, Foto: Ivica Tomić
Igor Duvnjak, autor knjige o Milki Milinković, Foto: Ivica Tomić
Autor:
Objavljeno: 7. prosinac 2017. u 8:42 2017-12-07T08:42:00+01:00

Jutarnje kave s Milkom MIlinković: Legenda o Milki živi vječno

KRALJEVICA Bolje da se nisam ni rodila ako mi se u životu moralo ovo dogoditi. Bile su to riječi male Milke Milinković kad je u svom rodnom Sanskom Mostu padom oštetila kralježnicu i postala invalidom.

Kasnije, u zrelom dobu svog života, nakon liječenja u Kraljevici čijim je stanovnikom zauvijek postala, jedna od najtrofejnijih paraolimpijki na svijetu, sudionica čak deset olimpijskih igara i osvajačica osam medalja, znala je isticati: »Svoj bih život, uključujući i invaliditet u cijelosti – ponovila.«

Bila je to jedna od sekvenci iz života prerano preminule heroine hrvatskog sporta koju je na predstavljanju knjige Igora Duvnjaka »Jutarnje kave s Milkom Milinković« u Kraljevici izrekao urednik knjige Goran Drenjak.

Pobijedila tragediju

Predstavljanje knjige o osobi iznimnog duha i jednakih takvih sportskih rezultata u izdanju riječke izdavačke kuće Adriapublic, odnosno njezine biblioteke »Sportski velikani«, bilo je organizirano nakon svečane sjednice Grada Kraljevice tako da joj je uz ljude povezane s hrvatskim paraolimpizmom i sportom općenito, Milkinim sugrađanima i obitelji predvođenom bratom Milanom Milinkovićem prisustvovao i niz čelnika društveno-političke zajednice, gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić kao i banjolučki biskup Franjo Komarica.

Goran Drenjak i Vlado Vujnović, Foto: I. TOMIĆ

– Draga Milka bila je izniman čovjek i njome se naš kraj jako ponosi. Bila je naprosto osoba koja je uvijek mogla pobijediti malodušnost te osjećaj veselja i sreće prenijeti na druge. Ponosni smo na našu Milku te smo joj stoga odlučili posvetiti jednu od naših ulica, nazvati ju po njoj, istaknuo je Čandrlić.

Naklon autora

Biranim riječima o njoj su govorili izdavač Vladimir Vujnović, potom Miljenko Mišljenović, karizmatični predsjednik Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, danas čelni čovjek Sportskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke, ali i osoba zahvaljujući čijem su radu brojni invalidi došli u mogućnost bavljenja između ostalih i sportom, potom Ratko Kovačić, čelni čovjek Hrvatskog paraolimpijskog odbora kao i Zvonimir Brozić, predsjednik Saveza osoba s invaliditetom Primorsko-goranske županije.

Foto: I. TOMIĆ

Visoko priznanje

Ratko Kovačić je Milkinom bratu Milanu Milinkoviću uručio i posebno priznanje, jedno od najznačajnijih u svijetu paraolimpizma. Milka Milinković je tako posthumno dobila Visoko predsjedničko priznanje Međunarodnog paraolimpijskog odbora koje se dodjeljuje za najviše sportske dosege. Uistinu, ove godine u lipnju u 63. godini prerano preminula Milka Milinković sportom se, aktivno i natjecateljski, bavila više od pola stoljeća što je raritet nezabilježen u svjetskim okvirima.

– Silno nam nedostaje jer bila je legenda, čovjek, sportaš ali i osoba iznimnog duha, uvijek spremna ispričati neku novu šalu. Jednostavno, uzor svima, ne samo osobama s invaliditetom, hrabra žena koja je uvijek svima isticala da se u životu može ostvariti baš sve ako se to dovoljno želi, naglasio je Mišljenović, koji je s Milkom proveo bezbroj poslovnih, privatnih i sportskih sati.

Vjerojatno najdirljiviji trenutak, u kojem nije izostalo ni suza, nastao je u trenutku kad se prisutnima obratio autor knjige Igor Duvnjak.

Doajen riječkog i hrvatskog sportskog novinarstva koji je »legendu o Milki«, kako su knjigu mnogi odmah prozvali preporučivši je kao obaveznu literaturu u školama, napisao s obiljem emocija na kraju se skidanjem šešira i naklonio – Milki.

Knjiga osim samog teksta ima i CD s njezinim intervjuom koji je Milinković dala Vladimiru Vujnoviću na RiTv-u, a moguće ju je nabaviti direktno od izdavača, tvrtke Adriapublic.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka