Biciklist Lamprea i pobjednik Turske

Đurasek: Najveći uspjeh u karijeri? Može se i tako reći

Kristian Sirotich

Moja pobjeda bi jače odjeknula da sam primjerice nastupio i pobijedio na Utrci kroz Hrvatsku, ali za hrvatski biciklizam ova pobjeda također puno znači – kaže Đurasek



RIJEKA » Minuloga vikenda hrvatski biciklizam dobio je još jednu veliku potvrdu svojih vrijednosti. Nakon Toura of Croatia, utrke koja je u organizaciji Vladimira Miholjevića pobrala redom samo komplimente, sada je u prvi plan iskočio mladi Varaždinac Kristijan Đurasek pobjedom na etapnoj i izuzetno kvalitetnoj utrci Kroz Tursku. Đurasek, član talijanske momčadi »Lampre«, u Istanbulu je došao do najvećeg uspjeha u karijeri. 


   – Najveći uspjeh u karijeri? Može se i tako reći – skromno će započeti Kristijan Đurasek, uz Riječanina Roberta Kišerlovskog trenutačno najbolji hrvatski biciklist. – Kako je bilo u Turskoj? Sve dobro, zadnji dan imao sam malo problema sa zdravljem, mučila me povišena temperatura praćena želučanim problemima, ali to sam prebrodio. Bio sam u dobroj formi i na neki način ovo ipak nije neočekivan rezultat. 


   Đurasek je na turskoj utrci, koja je imala osam etapa, na čelo izbio nakon što je u šestoj etapi, koja se vozila od Denizlija do vrha uspona na Selcuk u dužini od 184 kilometra, zauzeo šesto mjesto. Međutim, pobjedu je osigurao budući je u završnim kilometrima teškog uspona pobjegao do tada vodećem Talijanu Davideu Rebellinu, te stekao prednosti dovoljno da anulira zaostatak (22 sekunde) i praktički osigura ukupnu pobjedu. Iskusni 43-godišnji talijanski biciklist i član poljske momčadi CCC Sprandi Polkowice, iste one vozači koje su dominirali na Utrci kroz Hrvatsku.    

Bez obaveza


– U biti, najveći sam posao napravio na trećoj etapi, kada sam iskočio na drugo mjesto u ukupnom poretku. Sve u svemu bilo je jako dobro. Bio sam slobodan, nisam imao obaveza ni prema kome i to sam na najbolji mogući način iskoristio. Jesu li sada porasle ambicije? Ambicije su uvijek u skladu s ambicijama ekipe. Ali, u svakom slučaju, lijep je osjećaj pobijediti. Naročito kada utrka ima veći značaj. 




   Đurasek, baš poput Roberta Kišerlovskog, ove sezone neće nastupiti na Giru d’Italia. Ali zato hoće na Touru. I ova je utrka praktički bila jedna od glavnijih provjera za nastup na najvećoj etapnoj biciklističkoj utrci. 


   – Sada ću se malo odmarati, onda slijedi novi ciklus priprema, nastup na Criterium du Dauphine i, naravno, Tour de France. Tour je glavni ove sezone. Sada sam imao slobodne ruke, na Touru ću morati pomoći našem kapetanu Rui Costi. Međutim, uvjeren sam da ću u ponekoj etapi dobiti odriješene ruke, a to ćemo onda pokušati iskoristiti. 


   Kristijan Đurasek pobijedio je na utrci u Turskoj, koja je počela praktički nakon što je završila ona po Hrvatskoj. Vladimir Miholjević sve je pokušao da dovede momčadi u kojima jedne od glavnih uloga imaju najbolji hrvatski biciklisti, a činjenica da nije uspio ne znači da narednih godina neće uspjeti. Đurasek je osvojio Tursku, Hrvatsku jako dobro poznaje. Razlike?    

Selcuk i Učka


– Pratio sam utrku po Hrvatskoj, naravno da sam pratio. Kada bih ih uspoređivao, bez problema bih rekao da u samoj težini i zahtjevnosti sigurno ne bi bilo prevelike razlike, bez obzira na to što je utrka po Turskoj bila nešto duža i trajala je osam dana. Obje su imale jednu iznimno tešku etapu, Turska uspon na Selcuk, Hrvatska uspon na Učku, ostale etape bile su prilično razgibane. Po profilu su to u svakom slučaju slične utrke. Po kvaliteti je ova u Turskoj ipak bila nešto bolja, nastupilo je šest World Tour momčadi. Svjestan sam da bih, da sam primjerice nastupio i pobijedio na Utrci kroz Hrvatsku, moja pobjeda jače odjeknula, ali za hrvatski biciklizam ova pobjeda također puno znači. Naravno da bih u budućnosti volio nastupiti na našoj utrci, vjerujem i da hoću nastupiti – dodao je 28-godišnji biciklist, koji je jedan dio priprema za ovu sezonu odradio upravo na širem riječkom području. Očito se isplatilo. 


   – Rijeka je odlična za biciklizam, dobra je za pripreme, dobra je klima, pogodan teren za trenirati. Sa svih strana mi je blizu i baš mi odgovara – zaključit će Đurasek.