Propuštena prilika, ali...

Prvenstvo tek počinje: »Bijeli« otvorili sezonu lova na modre slabosti

Ivan Volarić

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Dinamo je samo triput u HNL-u slabije otvorio prvenstvo i sva tri puta ostao bez naslova prvaka



RIJEKA Pobjeda u Parku mladeži donijela je pozamašnu dozu olakšanja u redove nogometaša »Rijeke«. Bez obzira na to što su na Rujevici pokušavali svo ovo vrijeme zadržati mir i prisebnost, jasno je da jedino pobjede mogu održavati zdravo ozračje u i oko momčadi koja nije stvarana da bi igrala sporedne uloge u prvenstvu.


Samim time pobjeda nad »Splitom« može se doživjeti i kao svojevrsna prekretnica, »Rijeka« je konačno »skinula skalp« jednoj od momčadi koja se smatra ozbiljnijom preprekom na putu prema mjestima u samom vrhu, te s tri boda prepolovila zaostatak za liderom iz Maksimira koji je remijem u Puli ponovo neočekivano – kiksao. »Rijeka« nakon sedam kola zaostaje dva boda za vodećim »Dinamom«, a ima isti broj bodova kao i treći »Split«.


Od četvrtog do šestog mjesta natiskali su se »Hajduk«, »Istra 1961« i »Inter« s jednim bodom manje. Naizgled nikad neizvjesnije prvenstvo, no svatko tko malo pozornije prati zbivanja u HNL-u vrlo dobro zna da rijetko viđena bodovna izjednačenost tako velike skupine klubova u gornjem domu ljestvice nema toliko veze s kvalitetom, koliko s neuvjerljivim ulaskom u prvenstvo dvije momčad od kojih se najviše očekuje – »Dinama« i »Rijeke«.


Podbačaji




Europski rezultati momčadi Zorana Mamića bacili su sjenu na jedan od najlošijih ulazaka »modrih« u prvenstvo. »Dinamo« je samo triput u dosadašnja 24 izdanja Prve HNL osvojio manje bodova nego nakon sedam kola ove sezone. Konkretnije, u sezoni 2004./05. »Dinamo« je osvojio tek 10 od 21 mogućih bodova, u sezoni 1993./94. 11, a u prvom prvenstvu slobodne Hrvatske 1992. godine 12 bodova, pretvore li se pobjede koje su se tada vrednovale s dva boda u aktualni trobod sustava.


Očajan ulazak »modrih« u prvenstvo 2004. godine, 1993. i 1992. godine iskoristio je u prvom redu »Hajduk«, domogavši se u sva tri slučaja –  naslova prvaka. »Dinamo« je ujedno te sezone 2004./05. završio u Ligi za ostanak, nakon čega više nije ispuštao pokal namijenjen prvaku Hrvatske iz ruku. Postoji i jedan primjer koji dokazuje da loš ulazak »modrih« u prvenstvo ne mora nužno značiti i oproštaj od naslova. U sezoni 2002./03. igrači »Dinama« osvojili su tek jedan bod više (14) nego sada, ali na kraju ipak uspjeli stići do nove titule. Doduše, te sezone »Hajduk« nije djelovao kao ozbiljan protukandidat baš kao što ni rezultati i igre nogometaša »Rijeke«, na papiru jedinog ozbiljnog izazivača »modrih« u utrci za naslov, u ovom trenutku ne slute na to da se nešto može promjeniti u ustaljenim odnosima u hrvatskom klupskom nogometu.


Izlaz iz krize


Nogometaši »Rijeke« osvojili su tek 11 od 21 mogućih bodova na otvaranju prvenstva što nije ni približno najgori bodovni ulazak »bijelih« u novu sezonu u povijesti igranja u HNL-a. Bilo je i puno gorih trenutaka, no ovo je ipak najsiromašniji bodovni ulov otkada je na čelo kluba stigao ambiciozni predsjednik Damir Mišković. »Rijeka« je prošle sezone osvojila sedam, a pretprošle sezone četiri boda više nego ove sezone, te zaostajala bod, odnosno dva od lidera iz Maksimira. Izgubila je priključak za  »Dinamom« u drugom dijelu jeseni kada se nakupilo umora u prvom redu uslijed igranja na tri kolosijeka.


»Bijele« je skupo stajao nastup u skupini Europske lige čega ove godine nema što u kombinaciji s neočekivanom neuvjerljivim izvedbama »modrih« u prvenstvu budi u navijača slatke misli. »Dinamo« je u sedam kola prosuo osam bodova (četiri remija) koliko i nakon polovice prošloga prvenstva. Šteta što »Rijeka« to nije znala iskoristiti i već u ovoj fazi prvenstva stići do određene bodovne, ali u prvom redu značajne psihološke prednosti. »Bijeli« su bacili niz vjetar 10 bodova zahvaljujući pet remija. Sezona lova na modre slabosti za »bijele« počela je tako u sedmom prvenstvenom kolu, ali pod uvjetom da je utakmica u »Splitu« izvela momčad Matjaž Keka iz svojevrsne krize u koju je formirana i ojačana ekipa neočekivano upala početkom ove sezone.