Novi stadion

Obersnel: Početak radova na Kantridi ovisi o željama investitora

Ivan Volarić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Dio infrastrukture ulazi u pomorsko dobro pa je potrebno ishodovati koncesiju koju dodjeljuje Ministarstvo pomorstva, kaže Obersnel



RIJEKA Utorak, 9 sati ujutro, glavni plato s vanjske strane zapadne tribine zamjenskog stadiona na Rujevici. Direktor tvrtke Stadion Kantrida Dean Šćulac u ulozi domaćina, Josip Purić ispred glavnog izvođača radova GP Krka, projektanti, voditelji gradilišta, brojni novinari i još brojniji uzvanici: gradonačelnik Vojko Obersnel, dogradonačelnik Marko Filipović, Zlatan Hreljac (Rijeka sport), Igor Načinović (gradski Odjel za sport), Samir Barać i Bojan Sušanj (RSS)…


Foto S. Drechsler


Foto S. Drechsler



Tutnjava građevinskih strojeva, oblaci prašine i visoke temperature nisu uspjeli poremetiti veliku skupinu »civila« u rujevičkom obilasku. Press centar pa klupski uredi, zatim svlačionice za omladinski pogon pa izlaz na travnjak na koji su odgovorni u klubu posebno ponosni jer riječ je o takozvanoj mixto podlozi, mješavini umjetne i prirodne trave zadnje generacije.



70.000 četvornih metara površine45.000 četvornih metara zelenih površina8.000četvornih metara stambenog prostora5.700 kapacitet tribina zamjenskog stadiona500 parkirnih mjesta u kampu i oko njega15 milijuna eura vrijedna investicija6 trening ploha3 UEFA-ine zvjezdice stadion


– Do sada smo postavili jednu trećinu travnjaka, a za dva, tri dana bit će postavljen ostatak – objašnjavao je Šćulac gradonačelniku Vojku Obersnelu i onima oštrijega sluha. Naime, u utrobi tribine radi se još uvijek »sto na sat«. Na radost direktora GP »Krka« Josipa Purića (i njegovih kooperanata), čiji djelatnici su na Rujevici odigrali utakmicu za pamćenje, srušili neke teško dostižne rekorde u građevinarstvu i stekli ogromno iskustvo koje će itekako dobro doći kada na red dođe realizacija još jednog zahtjevnog projekta, kao što je novi stadion na Kantridi. O tome će se doduše početi puno više govoriti nakon što početkom kolovoza »Rijeka« odigra svoju prvu domaću utakmicu na zamjenskom stadionu na Rujevici gdje će, uvjerava Šćulac, »bijeli« sigurno ugostiti »Lokomotivu« u 4. kolu Prve HNL. Obersnelu nije preostalo drugo nego se prepustiti milozvučnim riječima i najaviti zahvate za koje je zadužen Grad Rijeka.


Ulaganje u objekte


 –  S ovim nastavljamo ciklus ulaganja u sportske objekte. Nakon bazena, Centra Zamet, atletske dvorane, na red je stigao i kamp NK »Rijeke«, te zamjenski stadion. U konkretnom slučaju radi se o zajedničkoj investiciji tvrtke Stadion Kantrida i Grada Rijeke. Kao što vidite, radovi su u završnoj fazi, vjerojatno nama nestručnjacima izgleda nevjerojatno da će to biti gotovo do 1. kolovoza, ali svi kažu da će biti tako pa nema razloga da u to sumnjamo. Učinjeno je stvarno puno, sve izgleda impresivno. Moja čestitka projektantima, a pogotovo izvođačima koji su morali uložiti puno truda i napora u ovo vrijeme, ne baš pogodno za teške radove, da sve ovo privedu kraju. Projekt je tako koncipiran da kamp počne funkcionirati što ranije, ali gradilište neće biti gotovo jer onda predstoji izgradnja pravih pristupnih cesta u funkciji stadiona na sjevernom dijelu, gdje je potrebno urediti cestovne prilaze. S obzirom na rješavanje vlasničkih odnosa očekujemo da je to posao koji će se rastegnuti još kroz cijelu iduću godinu. Time bi cijela ova priča bila u potpunosti završena, odnosno napravljena onako kako to i treba biti. I do tada će stadion i kamp moći normalno funkcionirati – kazao je Obersnel, a Šćulac dodao kako će unutarnji dio objekta i samo sportsko borilište biti dovršeni do početka kolovoza.


Ishodovanje papira


– Kao i kod svakog novog projekta, bit će sitnijih popravaka i usklađenja neophodnih za normalno funkcioniranje, ali mogu reći da će objekt biti gotov! – napomenuo je Šćulac i suočio se, baš kao i gradonačelnik, s neminovnim pitanjem: kada kreću radovi na rušenju stare Kantride i početku gradnje novoga stadiona pod legendarnim stijenama? Naime, u kuloarima su se pojavile priče da je cijeli taj projekt zbog komunikacijskih šumova na relaciji grad – klub na svojevrstan način zašao u slijepu ulicu i da je vrlo upitno kada će građevinski strojevi zabrujati pod stijenama.


– Ovo je izazovan projekt i trenutno smo koncentrirani na zamjenski stadion i kamp – odgovara Šćulac. – Iskoristio bih priliku da zahvalim gradonačelniku i svim predstavnicima i djelatnicima grada Rijeke. Isto tako, i svim izvođačima i projektantima jer ovo je kruna našega rada kroz tri godine. Dobili smo objekt koji će nam omogućiti normalan rad kluba. Kao i svi vi, tako i mi svakodnevno komuniciramo što se tiče Kantride. Dokumentacija je u određenoj fazi ishodovanja. U dogovoru s gradom ćemo u dogledno vrijeme izaći s točnijim podacima.


Obersnel je stao u obranu gradske administracije koju mnogi optužuju da nije dovoljno ažurna kada je u pitanju izgradnja Rujevice, odnosno Kantride.


Definirati odnose


– Dokumentacija ne ovisi o nama – pojašnjava Obersnel. – Naš posao je izdavanje građevinskih dozvola i one mogu biti izdane u maksimalno kratkom roku, znači do 30 dana od predaje glavnog projekta. Naravno, radi se o zahtjevnom projektu, ne samo arhitektonski već i financijski. Mislim da nije potrebno sada licitirati hoće li to biti mjesec dana prije ili kasnije. Bit će, a kada točno, bit ćete na vrijeme obaviješteni.


Do sada se uglavnom baratalo s podatkom da će se Kantrida početi rušiti najkasnije do kraja godine.


– To ćemo vidjeti, ovisi prije svega o želji i mogućnostima investitora, dakle tvrtke Stadion Kantrida – napominje gradonačelnik.


– Moramo definirati nekakve međusobne odnose što nije baš tako jednostavno. Dio infrastrukture ulazi u pomorsko dobro pa je potrebno ishodovati koncesiju koju dodjeljuje Ministarstvo pomorstva. Radi se o kompleksnom projektu i teško je predvidjeti u kojim rokovima će se to događati. Umjereni sam optimist i vjerujem da bismo do kraja godine mogli pokrenuti aktivnosti.


Spomenuo je gradonačelnik želje i mogućnosti investitora, konkretnije mislio je na tvrtku »Stadion Kantrida« iza koje koji HNK »Rijeka«, odnosno Damir Mišković i fundacija Social Sport koja je unaprijed predvidjela sredstva za izgradnju stadiona na Kantridi.


– Mogućnosti investitora su ostale na istoj razini. Projekt je kompleksan, radi se objektu koji ulazi u prostor  pomorskog dobra i normalno da su institucije oprezne da sve bude u skladu sa zakonom, što je naravno i naš interes. Projekt Kantride, kako je i gradonačelnik napomenuo, ne ovisi samo o gradu Rijeci. Ako je to pitanje, onda bismo mogli biti puno određeniji. Ovisimo i o Županiji, i Ministarstvu pomorstva, i o još nekim detaljima i normalno je da smo oprezni s izjavama jer moramo sve to ukomponirati i ugraditi u jedan zahtjevan projekt, realizacija kojega je naš interes. Nakon toga ćemo izaći s konačnim rješenjima i rokovima – ustvrdio je Šćulac.