London

OI: Meksiko olimpijski prvak u nogometu; svladao Brazil s 2-1

Hina



LONDON Nogometaši Meksika osvojili su naslov olimpijskih prvaka nakon što su u finalu na Wembleyju pobijedili favorizirani Brazil sa 2-1 (1-0). Tako su Meksikanci osvojili prvo olimpijsko zlato u nogometu, a Brazici su po treći puta u povijesti poraženi u finalu olimpijskog turnira (1984, 1988, 2012).


Dvostruki strijelac za Meksiko bio je Oribe Peralta (1, 75), a pogodak za Brazil zabio je Hulk (90+1).


Oribe Peralta, 28-godišnji napadač meksičkog kluba Santos Laguna, ujedno je najbolji strijelac Meksika na olimpijskom turniru sa 4 gola.




Meksikanci su poveli već u 1. minuti i to nakon greške brazilske obrane. Brazilci su se nepotrebno poigravali u obrani, a Javier Aquino je presjekao loptu i dao za Peraltu koji zabija za 1-0.


Vodstvo Meksika svojim je drugim pogotkom povećao Peralta u 75. minuti, nakon prekida. Marco Fabian ubacio je sa desnog boka, a Peralta je neometan glavom pogodio mrežu.


No, u sudačkoj nadoknadi Brazil je umalo došao do poravnanja. Prvo je zabio Hulk (90+1), a u zadnjoj minuti nadoknade Oscar Dos Santos je glavom pucao sa četiri metra pored gola.


Brončanu medalju osvojila je Južnak Koreja koja je u petak u Cardiffu sa 2-0 svladala Japan.


BRAZIL: Gabriel – Rafael (Lucas 85), Thiago Silva, Juan, Sandro (Alexandre Pato 71) – Marcelo, Romulo, Leandro Damiao, Oscar – Neymar, Alex Sandro (Hulk 32)


MEKSIKO: Corona – Jimenez (Vidrio 81), Salcido, Mier, Chavez – Herrera, Fabián, Peralta (Jimnenz Rodriguez 86), Aquino (Ponce 57) – Reyes, Enriquez


SUDAC: M. Clattenburg (VBR)


GLEDATELJA: 86.162