Analiza

ODNOS SNAGA Gaučosi imaju ubojit napad s Messijem, ali nemaju veznjake poput Modrića i Rakitića

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters

Najveća prednost »kockastih« u odnosu na »gaučose« počiva u nogama Luke Modrića i Ivana Rakitića, stožernih prvotimaca »Real Madrida« i »Barcelone«, koji su odigrali još jednu sezonu za pamćenje. Pogotovo Luka Modrić, koji je pobijedio u gotovo svim izborima za najboljega veznoga igrača na svijetu. S punim pravom, Lukina klasa dostigla je najvišu razinu u zenitu njegove karijere



NIŽNJI NOVGOROD  Promašeni jedanaesterac protiv Islanda odredio je percepciju. Karizma Lionela Messija još jednom se našla na udaru.


Argentina je podbacila na otvaranju Mundijala što će odrediti Messijevo mjesto u nogometnoj povijesti, a vječni rival Cristiano Ronaldo istodobno je još jednom osvojio svjetla reflektora maestralnom igrom i »hat-trickom« protiv Španjolske.


Veliki Diego Armando Maradona stao je u obranu svoga kegitimnoga nasljednika:




–  Ja sam jednom promašio pet jedanaestaraca za redom, ali sam ostao Maradona!


Koliko god bio velik, vjerojatno i najveći svih vremena, Messi se, s vremena na vrijeme, suoči sa »sindromom Maradona« i teorijama da nikad neće dostići »malog zelenog«. Pitanje je, doduše, u kolikoj ga mjeri to pogađa, ali vjerojatno mu nije svejedno. Maradona tvrdi da nije do Messija.


 Messijevo okruženje


–  Igra argentinske reprezentacije protiv Islanda se svodila samo na jedno: daj loptu Messiju, koji bi prošao dvojicu protivničkih igrača, a onda ne bi znao kome dodati loptu. Izbornik nas je doveo u nevolju, ako Argentina nastavi ovako igrati Sampaoli se neće smjeti vratiti kući. Sramota je da nije pripremio neku drugu varijantu igre!


Argentinski izbornik Jorge Sampaoli pod žestokom je paljbom kritika uoči utakmice s objektivno nejtežim suparnikom u skupini. Dvoboj s Hrvatskom u Nižnjem Novgorodu može se vrlo lako pretvoriti u »biti ili ne biti«. I za Sampaolija, i za Argentinu, i za Messija. Sampaolijeva sreća je što još uvijek u rukama ima dovoljno aduta. Doista, pod pretpostavkom da od ishoda utakmice s »kockastima« ovisi sudbina argentinskih nogometnih vrijednosti, Sampaoli nema previše izbora, mora napasti Hrvatsku. A ima čime.


Rijetko koja reprezentacija u Rusiji raspolaže takvim napadačkim arsenalom kao argentinska momčad. Redom, Lionel Messi, Kun Agüero, Gonzalo Higuain, Paulo Dybala, Angel Di Maria… Uz dužno poštovanje prema Mandžukiću, Kramariću, Rebiću, Perišiću, Pjaci…, Hrvatska još uvijek zaostaje za Argentinom kad je napadačka klasa u pitanju. Sampaoli, doduše, očito ima velikih problema s izborom najboljih rješenja u igri prema naprijed. Uz nedvojbenu činjenicu da je Messi nezamjenjiv, stječe se dojam da argentinski izbornik još uvijek nema jasnu viziju kako mu prilagoditi ostatak napadačke elite. Agüero je opravdao ulogu startera ispred Higuaina, Di Maria  protiv Islanda potpuno podbacio, Dybala je još uvijek (pre)daleko od sastava…


Modrićeva klasa


Hrvatska obrana će u svakom slučaju biti na kušnji, pozitivne okolnosti iščekivanja dvoboja s Argentinom tiču se činjenice da je zadnja linija »kockastih« protiv Nigerije odigrala utakmicu na vrlo visokoj razini.


Naravno da je besmisleno uspoređivati snagu i kvalitetu nigerijske i argentinske momčadi, ali hrvatska obrana za sada ulijeva povjerenje. Uspoređujući pojedinačnu kvalitetu, Dejan Lovren imao je s »Liverpoolom« uspješniju sezonu i od Otamendija (Manchester City), a pogotovo od Roja (Manchester United), koji je veći dio sezone preskočio zbog oporavka poslije operacije križnog ligamenta.


Na vratarskim pozicijama ne bi trebalo biti dvojbi, prvi vratar »Monaca« Danijel Subašić u prednosti je pred Willyjem Caballerom, koji je sezonu prosjedio na klupi »Chelseaja«, odigravši tek tri prvenstvene utakmice, uz neznatan doprinos momčadi u kup natjecanjima, sakupivši tek trinaest nastupa.Najveća prednost »kockastih« u odnosu na »gaučose« počiva u nogama Luke Modrića i Ivana Rakitića, stožernih prvotimaca »Real Madrida« i »Barcelone«, koji su odigrali još jednu sezonu za pamćenje.

Pogotovo Luka Modrić, koji je pobijedio u govoto svim izborima za najboljega veznoga igrača na svijetu. S punim pravom, Modrićeva klasa dostigla je najvišu razinu u zenitu njegove karijere, kapetan »kockastih« igra vrlo vjerojatno svoje posljednje veliko reprezentativno natjecanje i želi napraviti nešto veliko.


Argentinski odgovor? Biglia i Mascherano. Neka se ne naljute, ali obojica jednostavno ne mogu stati u istu rečenicu s Modrićem i Rakitićem. Sampaoli silno vjeruje Maximillianu Mezi, u Europi prilično nepoznatom igraču »Indepedientea«, koji zapravi i jest najveća nepoznanica.


S obzirom na neuvjerljivo izdanje u premijernom nastupu protiv Islanđana, u igri argentinske momčadi spominju se neka nova imena u veznom redu (Lo Celso, Banega, Pavon), baš kao što postoji realna mogućnost da Brozović uskoči u momčad umjesto Kramarića i donese sigurnost u defanzivnom bloku.