Napadač Istanbul Basaksehira

Edin Višća: Od Rijeke smo kompletnija momčad

Ivan Volarić

Arhiva NL

Arhiva NL

"Znamo dobro s kim imamo posla, »Rijeka« četiri godine zaredom igra u Europi, ima iskustvo igranja na toj razini. Naravno da ih respektiramo, ali mi imamo svoje kvalitete."



Iako u redovima suparnika nogometaša »Rijeke« u trećem pretkolu Europske lige ima dosta poznatih igračkih imena, najveća prijetnja dolazi iz nedalekog susjedstva. Edin Višća, reprezentativac Bosne i Hercegovine, krilni napadač koji je u Tursku stigao iz redova sarajevskog »Željezničara« prvi je strijelac »Istanbul Basaksehira«.


Prošle sezone postigao je 17 pogodaka u 34 nastupa, namjestio je još pet pogodaka. Na skupnoj ljestvici strijelaca turske Superlige prošle sezone ispred njega bili su samo Nijemac Mario Gomez (Beškitaš, 26 golova), Kamerunac Samuel Eto’o (Antalya, 20 golova) i Kolumbijac Hugo Rodallega (Akhisar, 19 golova). Javio se na poziv iz Rijeke po okončanju priprema u Austriji.


Naime, igrači četvrte momčadi turskog prvenstva pripremali su se za ogled s Riječanima u okolici Salzburga, odigrali četiri utakmice (tri poraza i jedna pobjeda) tijekom kojih je bilo uočljivo da igrači Abdullaha Avcija dišu na škrge. Iza njih je onaj bazični dio priprema, kada je naglasak u radu na tjelesnoj spremi.




– Svaki dan smo imali po dva treninga, pritom smo odigrali i tri utakmice, a samo jedan dan smo imali slobodno – tumači Višća. – Normalno je da se nakupilo umora, imamo dovoljno vremena do utakmice s »Rijekom« da se odmorimo i osvježimo. Istina je da smo na ovim utakmicama u Austriji djelovali dosta umorno, međutim pokazali smo i neke dobre stvari. Rezultat je na pripremama u drugom planu, bitno je da ispoštujemo ono što trener traži od nas. Ima još dovoljno prostora da se uigramo i, što je najbitnije, osvježimo.


Uigraniji i iskusniji


Zadržali ste prošlosezonsku momčad na okupu te je pojačali s nekoliko novih igrača?


– Istina, ostali su na okupu svi igrači od prošle sezone. Doveli smo pritom nekoliko pojačanja. Imamo svoju igru, a smatram da ove sezone sve to zajedno može izgledati puno bolje. Uz dovođenje pojačanja napravila se još bolja konkurencija za svako mjesto u momčadi i natjerat će nas igrače da budemo još bolji te da napravimo dodatni rezultatski iskorak. Kako u Europi, tako i domaćem prvenstvu koje počinje za malo manje od mjesec dana.


Napravili ste puno i prošle sezone, nije lako iza sebe ostaviti velikane poput »Galatasaraya« ili »Trabzonspora«?


– Naravno da nije lako, tko god prati malo bolje tursku ligu zna koliko klubovi iz gornje polovice ljestvice ulažu u nogomet. Sigurno da je veliki uspjeh biti četvrti u takvoj konkurenciji. Mogli smo možda i koje mjesto više od toga, ali takav je nogomet, ponekad ne pobijedi bolji.


»Istanbul Basaksehir« je zapravo novo ime na turskoj nogometnoj sceni?


– Klub postoji od 1990. godine s time da su prije nekoliko godina promjenili ime. Prošle sezone smo imali i prvo iskustvo u Europi, također smo bili četvrti, a znate i sami da nije lako u takvoj konkurenciji ponoviti isti rezultat. Mi smo uspjeli u tome, a sigurno da je to i zahvaljujući činjenici da svake godine praktički zadržimo ekipu koja se samo nadogradi s novim igračima. Svake godine smo uigraniji i iskusniji. Polako napredujemo.


Haris je pravi napadač


Emre Belozoglu i u 35. godini drži konce igre na sredini terena u svojim rukama?


– Njegovo iskustvo nam je od velike pomoći. Pokazalo se i prošle sezone koliko nam znači, a ponavljam, smatram da smo mogli napraviti i bolji rezultat. Imamo čvrstu ekipu koja zna što želi i koja je vrlo disciplinirana.


Iza vas je sjajna sezona, prvi ste strijelac ekipe sa 17 golova?


– Sezona je bila odlična, hvala Bogu nije bilo ozljeda. Prezadovoljan sam. Najbitniji je kolektiv, disciplina u igri, kada svi djeluju dobro onda iskoči pojedinac.


Haris Handžić, vaš bivši suigrač iz mladih selekcija Bosne i Hercegovine, te novi napadač »Rijeke« vas je silno nahvalio?


– Pratio sam i vidio da je potpisao za »Rijeku« čak i prije nego što smo saznali da igramo međusobno u Europskoj ligi. Igrali smo zajedno u reprezentaciji, riječ je o špici kakva se traži u današnje vrijeme: jak, čvrst, snažan. Želim mu dobru sezonu u dresu »Rijeke«, ali naravno da mu krene nakon naših međusobnih utakmica.


Sigurno ćete upozoriti vaše suigrače iz obrane na njega?


– Naravno da hoću, međutim poznajem dosta dobro HNL i »Rijeku«. Ipak smo mi susjedi i pratim zbivanja u hrvatskom nogometu. Znamo dobro s kim imamo posla, »Rijeka« četiri godine zaredom igra u Europi, ima iskustvo igranja na toj razini. Naravno da ih respektiramo, ali mi imamo svoje kvalitete. Prošle sezone smo malo naivno ispali, dobili smo crveni karton u 10 minuti na gostovanju kod »AZ Alkmara« i tu je praktički sve bilo riješeno. Mislim da smo sada iskusniji za jednu godinu i sigurno da su pred nama dvije dobre utakmice s »Rijekom«.


Nema velikih razlika


Mislite da neće biti poznato puno toga već nakon prve utakmice u Istanbulu?


– Danas nema velikih razlika pa ni kada igrate protiv puno većih klubova. Svi danas igraju nogomet. Ne vjerujem stoga da će se nešto riješiti nakon prve utakmice. Gledali smo utakmicu »Rijeke« u Splitu i vidjeli smo njihove vrline i mane. Sigurno da imamo svoje šanse, ali isto tako moramo biti maksimalno ozbiljni i disciplinirani, kao što smo bili u zadnje dvije godine. Mislim da smo možda kompletnija momčad od »Rijeke«, ali svjesni smo da u nogometu odlučuje puno toga. Sigurno da si nećemo dozvoliti ono što nam se dogodilo prošle sezone u Nizozemskoj.


Je li vodstvo kluba pred vas stavilo neki jasan cilj u Europi ili…?


– Cilj je da uđemo u skupine EL, ako to naravno  bude moguće. Zadržala se cijela ekipa, dovelo se nekoliko pojačanja. Svi žele da se pokuša napraviti korak naprijed u Europi, da se pokušamo plasirati u grupnu fazu natjecanja. Mislim da imamo kvalitetu za to i da smo spremni to napraviti. Jasno, moramo biti pravi na terenu da bismo to ostvarili – rekao je Višća.