Val promjena

Četiri otkaza u školi nogometa NK Rijeka, dolaze treneri iz Italije!

Ivan Volarić

Nekim trenerima su istekli ugovori, a na njihova mjesta angažirat ćemo drugačiji profil trenera iz nekih drugih sredina – rekao je Srećko Juričić



RIJEKA  Već duže vrijeme na Kantridi se naslućuje – vrijeme promjena u školi nogometa.


Nije tajna, predsjednik i vlasnik kluba Damir Mišković nije zadovoljan rezultatima rada u školi nogometa, ne toliko onima na terenu nego konačnim produktom – mladim igračima koji se ne uspijevaju nametnuti ni u drugoj, a kamoli prvoj momčadi »Rijeke«. Za hrvatske, a posebno riječke prilike, velika ulaganja ne prate adekvatni rezultati, a kada je tako onda se obično traži nečija odgovornost i kroz određene promjene pokušava smanjiti razmak između uloženog i dobivenog. Špekulira se već duže vrijeme oko statusa voditelja škole Predraga Stilinovića, no čini se da će riječki stručnjak ući u svoju četvrtu godinu rada na toj funkciji. »Stile« je do daljnjega »preživio«, a »stradali« su treneri na isturenim mjestima u školi. Klub nije produžio ugovore treneru juniora (Danijel Šarić), kadeta (Elvis Brajković), pionira (Tomislav Čizmarević) te kondicijskom treneru Mariju Jovanoviću. Ne treba smetnuti s uma da su Šarić i Jovanović članovi stručnog stožera Nenada Gračana, izbornika mlade reprezentacije Hrvatske.  


– Nakon analize učinjenog proteklih sezona došli smo do zaključka da bi trebalo promijeniti neke stvari u našem omladinskom pogonu. Smatramo da u školu treba dovesti trenere specijaliste za rad s mlađim uzrasnim kategorijama. U tom cilju u kontaktu smo s trenerima iz drugih zemalja i drugih sredina. U novu sezonu ćemo vjerujem ući s trenerima specijalistima za rad s mladim nogometašima. Nitko nije smijenjen, mi smo zadovoljni radom škole u posljednje dvije sezone i velikim pomacima koji su napravljeni. Nekim trenerima su istekli ugovori, a na njihova mjesta angažirat ćemo drugačiji profil trenera iz nekih drugih sredina – tumači Srećko Juričić, sportski direktor »Rijeke«, odluku da se ne produže ugovori četvorici trenera. Slično objašnjenje ponudio je i »šef škole« Predrag Stilinović.


Završen ciklus




– Završio je jedan ciklus tijekom kojega smo ostvarili vrlo dobre rezultate. Ti treneri su u tom razdoblju pokazali i svoju ambiciju i svoju kvalitetu te time ostvarili određene rezultate. Mi smo u principu zadovoljni s njima i ne gledamo na njihov rad u klubu na negativan način. Na inicijativu predsjednika pokušavamo napraviti jedan korak naprijed, odnosno angažirati trenere iz Italije ili specijaliste za rad u omladinskim pogonima kao što je doveden Ivica Kulešević iz Osijeka u našu drugu momčad. Klub vodi razgovore s trenerima s kojima se nisu produžili ugovori, kako bi se iskoristili u nekim drugim klupskim projektima. Rad u omladinskim pogonima vani je prepozant kroz način školovanja, dakle kroz akademije se treneri školuju isključivo za rad s mlađim uzrasnim kategorijama. Ti treneri nisu orijentirani na karijere u seniorskom nogometu. Ovi treneri koji su radili u klubu su kvalitetni, ali se procijenilo da su treneri natjecatelji, kojima je ambicija raditi u seniorskom nogometu i koji se na neki način odmiču od omladinskog pogona, ali koji se imaju priliku pokazati i vratiti na Kantridu kroz seniorski nogomet. Imamo tu dobar primjer Damira Milinovića, koji se afirmirao kroz seniorski nogomet i na koga se sigurno računa u perspektivi. Želim reći da nitko nije smijenjen, već jednostavno želimo angažirati drugačije trenere s drugačijim znanjima – kazao je Stilinović.


Ljutnja i razočaranje


Sve ovo zajedno neće previše utješiti trenere za koje više nema mjesta na Kantridi poput Elvisa Brajkovića, dojučerašnjeg trenera kadeta »Rijeke«.


– Ljut sam i razočaran što nisam produžio ugovor – govori Brajković. – Očekivao sam da će i dalje biti mjesta za mene zbog svojega dvogodišnjeg mandata provedenog u školi nogometa i u drugoj momčadi. Svi moji planovi bili su vezani uz »Rijeku«. Mislim da sam svojim radom, ponašanjem i zalaganjem bio primjer djeci, ali odgovornim klupskim ljudima dao za pravo da budu zadovoljni s mojim radom. Očito da u klubu to nisu tako ocijenili i završava moja epizoda koja je počela prije dvije godine. Žao mi što je tako, žao mi je i mojih kolega koji su također otpali. Smatram da smo svi svojim radom zaslužili ostati u klubu. Isto tako mislim da se nerijetko nas bivše igrače proziva da nedovoljno volimo klub što nije istina. To mogu reći u svoje, ali i Danijelovo ime.  Nekadašnjem braniču »Rijeke« i reprezentacije Hrvatske je možda sve ovo palo malo lakše utoliko što kao ni Danijel Šarić ne odlazi prvi put s Kantride kao tehnološki višak. Svojevremeno je već otpao kao igrač, drugi put kao sportski direktor, a sada kao trener u školi nogometa.


– Odlazio sam u nekoliko navrata iz kluba i nikada ti nije pravo. Uvijek je teško, jer nemam sto svojih klubova. Imam samo  »Rijeku«, tu sam rođen, tu živim i stalno sam gledao taj klub kao dio sebe. Sigurno da sam zbog toga utučen, ali što je tu je, život ide dalje… Ne žalim za ničim jer dao sam maksimum u protekle dvije godine – poručio je Brajković.  Inače, na Kantridi su dobili poziv za juniorski turnir u Kini početkom kolovoza, ali isto tako i upit jesu li zainteresirani za nastup na svjetskoj završnici Nike Kupa u Manchesteru unatoč tome što je momčad »Rijeke« ostala bez plasmana petim mjestom na europskoj završnici u Danskoj. Naime, postoji mogućnost da neke ekipe otkažu nastup pa se vrlo lako može otvoriti mjesto »Rijekinim« klincima. Jedno je sigurno: u Manchesteru ih neće voditi dosadašnji trener starijih pionira Tomislav Čizmarević.