Kup Hrvatske

Bijelima rulet jedanaesteraca: Vargić i Lešković uveli Rijeku u polufinale

Portal Novilist.hr

Kod penala ključnom su se pokazale druga i treća serija. Vratar Vargić zaustavio je udarac Škorića, a onda je po Peroševiću udarcu lopta odsjela na gredi



RIJEKA »Rijeka« se plasirala u polufinale Kupa Hrvatske! Teže od očekivanog.


Presudio je na kraju rulet jedanaesteraca nakon što je u 90 minuta »Osijek« iskoristio jedinu priliku, odnosno Dugandžić poentirao poslije Marićeva dara, a riječki napadači su prije i tog osječkog pogotka prosuli barem pet, šest dobrih prilika. Kod penala ključnom su se pokazale druga i treća serija. Vratar Vargić zaustavio je udarac Škorića, a onda je po Peroševiću udarcu lopta odsjela na gredi. Moises je u četvrtoj seriji imao u nogama meč loptu, no poslao ju je kraj gola. Drugu meč loptu iskoristio je Lešković. Zabio je pogodak za konačnih 3:4 i »Rijekin« prolaz u polufinale.


Nije burno slavio pogodak protiv svojih donedavnih suigrača, dao si je oduška tek nekoliko trenutaka kasnije kada su igrači »Rijeke« zajedno sa sedamdestak pripadnika Armade proslavili pobjedu u dramatičnoj završnici koju je ova riječka momčad s obzirom na brojne prilike jednostavno morala izbjeći. Dobra škola uoči dva polufinalna ogleda s Puljanima. Prvi se igra 19. ožujka na Kantridi, a uzvrat u Puli sedam dana kasnije.




»Bijeli« su mogli i morali do odmora riješiti većinu svojih briga jer imali su dvije velike prilike i još barem dvije obećavajuće poluprilike. Da su iskoristili samo jednu Osječani bi se našli u teško dostižnom zaostatku. Sve je počelo Kramarićevim promašajem u 10. minuti. Anas Sharbini uputio je lijeve strane jednu točnu dubinsku dijagonalu, nedostižnu za osječke stopere, ali točno na nogu Kramariću koji se lijepo izvukao na drugoj stativi. Umjesto voleja ili možda štopanja lopte i udarca uslijedio je mlaki udarac iz prve sa šest, sedam metara.


Vratar Mikulić je odbio loptu, koja se nastavila rotirati prema mrežu, ali ju je lakoćom dostigao Bralić. U 43. minuti još bolju priliku propustili su realizirati u istoj akciji Moises i Sharbini. Mujanović se izvukao s boka u sredinu, primio loptu i onda lijepo uočio Moisesovo utrčavanja iz drugoga plana. Brazilac je izašao sam ispred vratara, primirio loptu prsima, no Mikulić je pravovremenim istrčavanjem ušao Moisesu u udarac, te odbio loptu na vrh šesnaesterca. Tu ju je prihvatio Anas Sharbini, koji je pucao s 14-15 metara, no osječki stoper Bralić je odbio loptu koja je putovala u nezaštićenu mrežu. Iako nisu bile tako izražene »bijeli« su imali i dvije dobre poluprilike. U 28. minuti Kramarić je uputio zamalo previsoku loptu na drugu stativu za usamljenom Moisesa, a u 45. minuti Brezovec je pucao iz okreta iz prve s vrha šesnaesterca preko gola, iako mu je bio otvoren put prema golu. 


»Bijeli« su u 50. minuti stigli do nove prilike. Brezovec je izveo slobodan udarac, Knežević bio najviši u skoku, češao je glavom loptu koja je prošla tik kraj vratnice. Brojni promašaji stigli su na naplatu »bijelima« u 55. minuti. Osječani su poveli iz prvog udarca u okvir gola, ali nakon gluposti koju je zakuhao branič Luka Marić. S vrha kaznenog prostora dodao je okomitu prizemnu loptu za Brezovca koji je imao igrača na leđima. Mišić je odnio loptu, povukao kontru »dva na dva«, koju je okončao poluvisokim udarcem sa 18 metara. Vratar Vargić odbio je loptu na noge Dugandžiću kojemu nije bilo teško sa 10-12 metara pogoditi nebranjenu mrežu 1:0 i anulirati riječku prednost iz prve utakmice. U 60. minuti ponovo je Marić pogriješio, ovoga puta dopustio Dugandžiću da mu odnese loptu i sjuri se prema kaznenom prostoru. Duganžić je dugo lomio Kneževića, a onda uputio snažan udarac po kojem je lopta opasno fijuknula kraj vratnice.


Rezultat je tražio promjene, a Kek se odlučio zaigrati s dva klasična napadača, iako formacijski nije ništa mijenjao već samo Kramarića povukao polulijevo, a Krstanovića gurnuo u špicu. Taj potez mogao je vrlo brzo dati rezultata, no Mujanović je zamalo zakasnio na Krstanovićevo dodavanje u srcu kaznenog prostora. Ubrzo je iz igre zbog ozljede morao Marić. U 73. minuti ponovo su zaprijetili gosti. Na Mujanovićevu povratnu lopta na vrh šesnaesterca natrčao je Jugović i uputio ne pretjerano snažan udarac.


Lopta je međutim prevarila Mikulića, odbila se od noge jednog braniča i bila zamalo prebrza za Kramarića na drugoj stativi. U 87. minuti Brezovec je gurnuo Kramarića samoga na Mikulića, no riječki napadač napravio je potez previše. Uslijedili su lažnjak, pa udarac u blok, iako je na drugoj stativi loptu sam čekao Krstanović. S tim promašajem otišle su i riječke nade da se o prolazu neće odlučivati nakon izvođenja jedanesteraca.