Bivši ministar

Željko Jovanović prvi je HNS usporedio s močvarom: Što danas misli o stanju u hrvatskom nogometu

Kristian Sirotich

arhiva NL

arhiva NL

Mi smo jednostavno željeli uvesti red u sport i u tome nismo uspjeli. A sve što se kasnije događalo, novac koji se pojavljivao, nogometaši koji su imali ugovore kao da su roblje, posljedica su toga. I zbog svega toga jedan klub koji počiva na apsolutno zdravim temeljima danas to mora na ovakav način osjetiti. Opet se javljaju duhovi prošlosti koji sport guraju u močvaru – u dahu je rekao Željko Jovanović, 



Na stranicama našega lista Željko Jovanović, saborski zastupnik SDP-a, a tada budući ministar obrazovanja znanosti i sporta, prvi je put Hrvatski nogometni savez usporedio s – močvarom. Željko Jovanović otvorio je tada pandorinu kutiju, bio je izložen pritiscima najprimitivnije moguće vrste i na kraju je morao priznati – poraz.


– Na žalost, pokazuje se da sam bio u pravu kada sam to izjavio i silno mi je žao što tu našu borbu nismo uspjeli privesti kraju, što moji suradnici i ja nismo uspjeli očistiti močvaru. Nikada, naime, nisam rekao da su hrvatski sport i hrvatski nogomet močvara koju treba isušiti, kako se je poslije to prikazivalo, već da pojedinci koji vode nogomet od njega čine močvaru. Mi smo jednostavno željeli uvesti red u sport i u tome nismo uspjeli. A sve što se kasnije događalo, novac koji se pojavljivao, nogometaši koji su imali ugovore kao da su roblje, posljedica su toga. I zbog svega toga jedan klub koji počiva na apsolutno zdravim temeljima danas to mora na ovakav način osjetiti. Opet se javljaju duhovi prošlosti koji sport guraju u močvaru – u dahu je rekao Željko Jovanović, pa se okrenuo priopćenju saborskih zastupnika Mosta.


– Na žalost, ovaj istup Mosta pun je licemjerja i sitnopolitičkih interesa. Jedino što je u svemu tome dobro jest da njih neće početi prozivati kao ljude koji mrze sve što je hrvatsko. Njihov današnji istup možemo smatrati i kao jedan krik, ali tek ćemo vidjeti koliko je taj krik iskren pokušaj uvođenja promjena i reda u sport – dodao je Željko Jovanović i još se jednom vratio svom pokušaju borbe protiv malformacija u hrvatskom sportu.




– Iskreno smo željeli učiniti nešto dobro, uvesti red, ali izostala je podrška. Moji suradnici Petar Skansi, Saša Zelenika i ja radili smo iskreno i na kraju izgorili. I žao mi je zbog toga. Još uvijek me silno smeta što mi kao izaslaniku predsjednika Ive Josipovića na Kantridi od strane predsjednika HNS-a Davora Šukera nije bilo dopušteno predati nogometašima »Rijeke« pokal namijenjen pobjednicima Kupa.


Ne zbog toga što su to bili u pitanju nogometaši »Rijeke«, nego zbog toga što sam u Davoru Šukeru vidio čovjeka koji je spreman promijeniti hrvatski nogomet i prvi sam mu dao podršku kada je izabran. Na žalost, stanje u HNS-u danas je gore nego ikada prije, HNS danas nema čelnog čovjeka već postoje pozadinski igrači koji sve vode. Mislim da Davor Šuker kao nekadašnji vrhunski igrač nije razočarao samo mene, razočarao je sve ljubitelje nogometa i sve ljude koji su mislili da će nešto promijeniti.