Sportski direktor želi kvalitetu

Srećko Juričić čeka pojačanja: “Rijeka će na proljeće biti još bolja i jača”

Orlando Rivetti

Snimio Ivan VOLARIĆ

Snimio Ivan VOLARIĆ

Ako realiziramo planirano obogatit ćemo fond, momčad će biti raznovrsnija. Dignut ćemo kvalitetu i igrati još bolje – kaže Juričić



ALBUFEIRA  Srećko Juričić je pola stoljeća (kao igrač, trener i sada sportski direktor), u idiličnoj vezi s »Rijekom«. Posljednjih pet godina, od prvog dana Miškovićeva projekta, zadužen je za struku.


Trideset godina je trener, počeo u Pazinu, bio izbornik Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana, Bahreina i Jemena, u arapskom svijetu je – kralj. U svom gradu treba tek postati, bez ozbira na dva osvojena Kupa Jugoslavije kao igrač i Kupa Hrvatske kao sportski direktor.


U svibnju ako »Rijeka« osvoji naslov prvaka! Sada je razdoblje kada se »kuje zlato«. Priprema i slaže momčad. Prijelazni rok je uvijek vrijeme sanjaranja, maštati nije zabranjeno.




Ne misli tako i Srećko Juričić, previše je toga prošao, da bi se razbacivao »lijepim pričama«. Jer, transferi o kojima se priča, neki blizu realizacije, još uvijek su zabranjena tema. Sve se može izjaloviti dok nema potpisa. Pa tako i mogući današnji dolazak Nikice Jelavića u Albufeiriju. Kako najavljuju iz »visokih klupskih struktura«.


»Rijeka« je pobijedila »Aarhus« u prvoj portugalskoj utakmici. Briljirali su igrači iz »drugog plana«, Matei i Črnic.


– Ne bih tako rekao. Imamo kadar igrača s kojim smo zadovoljni. O čemu svjedoče rezultati u prvom dijelu sezone. Takav uspjeh nemoguće je ostvariti s 11 igrača. Matei i Črnic dali su svoj doprinos u žetvi bodova.


Žestok nastavak


Dobro ste unovčili Mitrovića, angažirali ste Župarića, ali ozlijedio se?


– Zadovoljni smo s kadrom, dolaze novi izazovi, napravit ćemo sve da sačuvamo prednost na ljestvici. Nakon prijelaznog roka želimo biti jači.


Trener tvrdi da je rizik krenuti u prvenstvo s dva zdrava stopera?


– Slažem se. Pitanje je koliko će trajati oporavak Župarića. Napravit ćemo sve da ne uđemo u probleme.


Kulušić je pred vratima?


– Kada smo uzimali Župarića pratili smo desetak stopera, i sada je to tako. Pratili smo i Kulušića, a sada ćemo vidjeti tko nam svojim karakteristikama i kvalitetom najviše odgovora. Naravno u okviru naših financijskih mogućnosti.



U proljetni nastavak »Rijeka« ulazi sa plus šest u odnosu na »Dinamo«?– Cilj je osvojiti prvo mjesto, bio je i prošle sezone kada smo startali s »minus dva«. Sada imamo veću šansu biti nabolji. A i već dva mjeseca pričamo samo o tome. Zar netko sumnja da nećemo sve učiniti da budemo prvi. Prije svega pokušati igrati još bolje nego jesenas. Pritisak?– Moramo se nositi s tim ako želimo biti prvi.


Vremena nema puno, trener želi igrača odmah sutra?


– Moramo raditi kvalitetno, ne možemo donositi odluke na brzinu. Kada sve izvažemo odlučit ćemo tko je taj igrač koji bi se najviše uklopio u mozaik. Kulušića smo pratili i prije dvije godine, bili smo na jednoj utakmici u Turskoj, sada je opet aktualan. Jedan od…


Najavili ste da će »Rijeka« na proljeće igrati još bolje?


– Ako realiziramo planirano obogatit ćemo fond igrača, momčad će biti raznovrsnija. S većim izborom igrača podignuti ćemo kvalitetu i igrati još bolje. Svaka utakmica u nastavku sezone bit će žestoka.


»Rijeka« je jesenas igrala lijepo za oko i učinkovito?


– Posljednje tri godine »Rijeka« igra atraktivno, uvijek je u vrhu HNL-a i najefikasnija. Sada je sve oplemenjeno veoma tečnom igrom. Ostavljen je bolji utisak u odnosu na prethodne sezone.


Samoodrživost


Prošle zime stigao je Gavranović, ljetos Gorgon, ako sada dođe Jelavić upotpunit će se kolekcija bisernih igrača?


– Oni koji dolazi moraju biti kvalitetniji od naših igrača, jakoj ekipi donijeti dodatnu vrijednost. Iskreno, nije lako naći bolje igrače od ovih što sada imamo. I zbog činenice da imamo točno određeni budžet.


Politika kluba je od prvog dana kupiti jeftino, stvoriti i – prodati. Ali na tom mukotrpnom putu i – pobjeđivati?


– Prioritet je sportska strana. Svake godine želimo imati ekipu koja će se boriti za naslov prvaka i biti kompetitivna u Europi. Prvi je to cilj, a drugi je samoodrživost. Stvaramo da bi preživjeli.



Posao s Jelavićem je zgotovljen, navodno bi u subotu trebao osvanuti u Albufeiriji?– Trebao bi… Razgovori su, recimo, u završnoj fazi. Nije još sve dogovoreno, možda za nekoliko sati. Ne mogu najaviti dolazak dok nemamo sve »crno na bijelo«. Ne volim špekulacije.


Prijelazni rok?


– Prodali smo Mitrovića, doveli Župarića, koji se nažalost ozlijedio. Vidjet ćemo kako će se situacija razviti nekoliko sljedećih dana.


Menadžeri šalju poruke sa svih strana, nude igrače… Kako se obraniti?


– Svako od njih predlaže »svog stopera«, recimo. Pogledam sve DVD-e da ne bih slučajno napravio propust.


Pet godina ste sportski direktor, imali ste veoma važnu ulogu u svim fazama razvoja kluba?


– Zadužen sam a struku. Nastojimo da odluke budu zajedničke. Odluke su kolektivne – predsjednik Mišković, trener Kek, ja i Mance, amenujemo svaku odluku.