Susjedski derbi

Rijeka ostala i bez Pavičića, Kek bi volio još jednu – barabu

Orlando Rivetti

Domagoj Pavičić / Foto: V. KARUZA

Domagoj Pavičić / Foto: V. KARUZA

Protiv ekipe koje se bore za život moraš biti na istoj razini agresije, kako bi kvaliteta došla do izražaja, kaže strateg bijelih



RIJEKA Dijagnozu bolesti svoje momčadi u porazu sa »Rudešom« trener »Rijeke« dao je odmah poslije utakmice – sramota. Jer, nakon onih četiri minuta filma strave i užasa, Kek je ostatak susreta promatrao bez emocija. Žvakao je te dvije ose…


Od petka i susreta s »Rudešom« do utorka i ogleda s »Istrom 1961« na Drosini večeras od 20 sati, prošlo je nekoliko dana. Rekuperacija i dva treninga. I na dan utakmice bit će na travnjaku Rujevice…


– Regionalni derbi potencira emocije susjedskog rivalstva. Bez obzira na to tko će igrati i u kakvom sastavu. Peče nas »Rudeš«, bodove ne možemo vratiti, ali dobro je da jedna utakmica lovi drugu. Daje ti mogućnost izbrisati ono što si loše napravio. Jasno nam je da u Kranjčevićevoj nismo bili dobri, a sada ćemo u utorak imati puno problema s kažnjenim i ozlijeđenim igračima. Tek ćemo u subotu ujutro imati jasniju sliku.


Agresija




Treći put zaredom će »Rijeka« bez kapetana Bradarića, vraća se protiv »Osijeka«, pocrvenio je Župarić, dalje slijedi zdravstveni bilten…


– Dok Bradarić i Župarić otpadaju zbog kazni, Leovac, Pavičić i Prskalo neće biti u sastavu zbog ozljeda. Dovoljno svima da se zabavite s onim što bi se moglo dogoditi u sastavljanju momčadi.


Puljani?


– Momčad slična »Rudešu«. Silna želja, velika agresija u borbi za rezultatom, svaki bod im je zlata vrijedan u utrci za ostanak u ligi. U Osijeku su bez Vojnovića i Matasa bili neugodan suparnik. Očekujem agresivnu igru domaćina, a znamo koliko smo problema imali protiv takva »Rudeša«.


Leovac?


– Ozljeda. Hematom. Ne trenira, vjerojatno neće još neko vrijeme. Otpao.


Pavičić?


– Zadnja loža. Danak igranja u kontinuitetu kada na to nisi navikao.


Imali ste dva treninga nakon utakmice u Kranjčevićevoj koju ste nazvali – sramotnom. Kako je ekipa reagirala na vašu kritiku?


– Pitanje za igrače. Očekujem pozitivnu reakciju. Kada si u fazi stvaranja nečega, bitna je koncentracija i suradnja, zajedništvo mora biti veliko. Nismo bili u tome dobri na početku utakmice, a kada krene lavina… Krene nizbrdo, 0:2 nakon četiri minute, želiš ispraviti, ali ne ide… Možda su moje riječi bile malo preteške, olovo…


Baraba


»Istra 1961« je vaša prva utakmica nakon potpisivanja ugovora. U Puli ste je odgledali s tribina?


– U kakvoj smo sada situaciji, možda bi bilo dobro da Juričić, kao i tada, sjedne opet na našu klupu…


Kek je dobro raspoložen bez obzira na to što su neki igrači bili sebi samodopadni, kako je izjavio?


– Sjećate se za naša druženja prije mjesec dana kada se pričalo o dobro posloženoj novoj »Rijeci«? Nije to tako jednostavno. Kada si svakodnevno na treningu, možda neke stvari gledaš drugačije. Znao sam da su izuzetno vrijedni, radišni, da žele napredovati, grupa od petnaestak igrača koji se drže zajedno u pozitivnoj atmosferi. Ali i da će doči do problema. Nedostaje možda jedan – baraba, koji će sve razdrmati.


Ne vidim tragediju u rezultatu, već u ulasku u utakmicu, jer smo o njoj tri dana pričali. Ne mogu kazati da nisu htjeli poslije dva primljena gola, da na treningu ne idu sto na sat. Protiv ekipe koje se bore za život moraš biti na istoj razini agresije, kako bi kvaliteta došla do izražaja.


Nedostaje Bradarić?


– Zašto ne i Gorgon, nema ga od početka, to su igrači koji su nešto prošli. Kod slaganja momčadi imamo situaciju igrača koji nije igrao u kontinuitetu zbog ozljeda, drugi zbog trenerske filozofije, nije se uklopio. Najbolji primjer je Pavičić. Znao sam da će se to dogoditi kada bude počeo igrati u kontinuitetu 90 minuta. Duge tu po pauze. Ne može se to napraviti kroz ljetnje pripreme ili kroz šest tjedana. Tko tako misli, zalutao je u nogometu.


Zuta lijevo, a desno…?


– Raspopović. Ne mogu biti ljut na njega u Splitu, greške se događaju, ili kod Escovala… Pristup je bitan. Ne želim da u 20 minuta izgubimo 19 od 20 duela… Ta ekipa si to ne može dozvoliti, a da ne bude kažnjena. Pomaganje na terenu je bitno. Na mogu biti ljut na individualne pogreške, nije ih nitko namjerno napravio.


Ovo je grupa igrača iza koje čvrsto stojim jer vidim kako rade na svakom treningu, koliko žele napredivati. A ja sam se prihvatio posla i politike stvaranja. U utorak je derbi i kada krenu Vojnović, Zgrablić i Roce, treba to zaustaviti. Odgovoriti.


Gorgon: Koncentracija i pamet u glavu


Šest golova postigao je Gorgon u prvom dijelu sezone. Vratio se, dobiva sve više minuta, u Puli bi mogao krenuti u prvoj postavi.


– Uvijek je bilo teško igrati protiv »Istre« u Puli. Pamtimo i poraz… U derbiju je uvijek puno emocija. Moramo ostati mirni, igrati pametno.


S »Rudešom« nije završilo kako smo htjeli, ali ta je epizoda za nama, moramo gledati naprijed. Bodovi su najbolji lijek protiv glavobolje poraza – rekao je Gorgon.