Susret u Splitu

Riječani zadržali prednost nad Dinamom, Andrijašević se vratio s dva pogotka

Ivan Volarić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



RIJEKA Zahvaljujući dvama pogocima Franka Andrijaševića u svom rodnom gradu, ali i dvjema asistencijama Nigerijca Goodnesa Ajayija nogometaši »Rijeke« uspjeli su proći kroz Park mladeži, matematički potvrditi jesensku titulu te zadržati šest bodova prednosti nad »modrima« uoči posljednjeg kola ove godine. Riječani su odigrali slabo prvo i solidno drugo poluvrijeme u kojem je sudac Bruno Marić pokazao dva crvena kartona domaćim igračima te najstrožu kaznu za goste s Rujevice. Isključenja nisu ni najmanje sporna, a jedino je dvojbeno da li je Jurendićev prekršaj za najstrožu kaznu uoči drugoga pogotka »Rijeke« bio unutar ili izvan granica šesnaesterca.


Malobrojni splitski kibici složili su se nerado s Marićevim odlukama, a Riječani su se ionako više pribojavali njegovih pomoćnika Boruta Križarića i Gorana Loparca, kojima na kraju nemaju što prigovoriti. Suđenje je u svakom slučaju bilo bolje od igre Riječana do odmora! Nastavak je ipak bio druga priča nakon što je trener »bijelih« Matjaž Kek aktivirao svoje pričuvne snage i pronašao adute u Harisu Handžiću i Goodnesu Ajayiju. Andrijašević je konačno u njima dobio raspoložene suigrače u vršku napada nakon čega više nije dolazila u pitanje pobjeda Riječana.


Prskalo spasitelj


U 25. minuti utakmice branič Matej Mitrović promašio je loptu na tridesetak matara od svojih vrata, što je iskoristio brzonogi Pešić koji se iskosa sjurio u kazneni prostor. Uslijedila je lopta za usamljenog Roglića na vrhu peterca i sjajna reakcija vratara Prskala koji je nogom skrenuo loptu, a u nastavku akcije Žuta je otklonio opasnost. Zahvaljujući vrataru Prskalu nogometaši »Rijeke« nisu otišli na odmor s golom zaostatka, a zahvaljujući treneru Matjažu Keku »bijeli« su počeli nastavak s jednakim brojem igrača na terenu kao i njihovi domaćini. Naime, u 41. minuti utakmice Maleš je zakasnio na jednu loptu i startao na sredini terena na nogu veznjaka Pavlovskoga. Domaći navijači zazivali su drugi žuti karton kapetanu »Rijeke«, a sudac Marić rezolutno odbio tu mogućnost, no i to je bilo dovoljno da se upali alarm na gostujućoj klupi. Trener Matjaž Kek nekoliko minuta kasnije uveo je u igri Harisa Handžića (Mišića je povukao u vezu, a Andrijaševića na mjesto polušpice), a Maleša poslao u svlačionicu. Kapetan »bijelih« nije djelovao najsretnije s tom odlukom, no bolje za njegovu momčad da ga je s terena ranije poslao na tuširanje trener Kek nego sudac Marić u nekom idućem duelu na rubu kartona.




Poletna i agresivna momčad »Splita« do odmora je u potpunosti razoružala lidera prvenstva. Riječani su u prvom redu imali problema s trkom, kretanjem bez lopte i duel igrom, a posljedično i kvalitetom igre. Uostalom, do dvije prilike stigli su nakon grubih pogrešaka zadnje linije domaćih. U 14. minuti Andrijašević je navukao na sebe dva stopera i petom gurnuo loptu u prostor za Martića koji je krenuo prema vrataru Duki. Martićeva reakcija pokazala je da je ipak riječ više o braniču, nego napadački orjentiranom igraču. Kada je Martić ušao u kazneni prostor sustigli su ga igrači »Splita«, pa je po njegovu slabašnom udarcu lopta otišla kraj gola. U 39. minuti Martić je ponovo krenuo prema Duki, ovoga puta nakon Jurendićeve pogreške na desnom boku. No, njegova reakcija ponovo je donijela dovoljno vremena Jurendiću da ga sustigne i ispravi svoju pogrešku.


Crveni kartoni


Budući da je »Rijeka« teško mogla odigrati dva tako loša poluvremena, bilo je sam pitanje kada će početi dolaziti do izražaja kvaliteta u gostujućim redovima. Riječani su u razmaku od 47. do. 57. minute počeli pokazivati zašto su vodeća momčad lige. U 47. minuti Mišić je iz slobodnog udarca dobro protegnuo Duku koji je izvukao loptu iz donjega kuta u korner. Četiri minute kasnije Handžić je glavom dočekao Andrijaševićev ubačaj i prebacio gol, da bi u 54. minuti Mišić natrčao na odbijenu loptu i udarcem s 14 metara prebacio vrata. I onda je u 57. minuti Andrijašević odigrao jednu loptu iza zadnje linije »Splita«, Vešović izbjegao zaleđe i stigao na loptu prije vratara Duke. Vešović je prebacio Duku, koji je rukama zaustavio loptu i pritom odnio igrača »Rijeke«. Budući da se to dogodilo metar-dva izvan kaznenog prostora Marić nije imao izbora do pokazati crveni karton Duki.


Desetak minuta povezanije igre bilo je dovoljno da Riječani ostvare preduvjete uspjeha i počnu strpljivo čekati trenutak kada će popustiti koncentracija u domaćoj obrani. Dogodilo se to u 78. minuti. Ponovo je za Splićane koban bio jedan nesinhronizirani izlazak zadnje crte obrane na vrhu kaznenog prostora i pokušaj namještanja zaleđa. Nigerijac Ajayi digao je loptu iznad glava splitskih braniča i idealno proigrao Andrijaševića koji je utrčao u kazneni prostor. Franko je nadvisio i glavom prebacio istrčalog Kukića za vodstvo gostiju 0:1. Sedam minuta kasnije Ajayi je iskoristio loše primanje lopte Vidovića na centru igrališta nakon udarca iz kuta za »Split«, te sam krenuo prema vrataru Kukiću. Jurendić ga je na ulasku u kazneni prostor zaustavio startom s leđa. Sudac Marić procjenio je da je prekršaj bio unutar granica šesnesterca te pored crvenog kartona pokazao na bijelu točku s koje je Andrijašević potvrdio pobjedu »Rijeke«.


SPLIT: Duka, Mikulić, Dupovac, Jakić, Jurendić, Vidović, Boljat, Pavlovski, Maglica, Pešić, Roglić.


RIJEKA: Prskalo, Ristovski, Mitrović, Elez, Zuta, Vešović, Bradarić, Mišić, Maleš, Martić, Andrijašević.



TIJEK SUSRETA;


90′ – Kek u igru umjesto Martića šalje mladog Čelikovića.


87′ – GOOOL! 0:2 – Siguran realizator s bijele točke bio je Andrijašević


85′ – Drugi crveni za igrače Splita nakon što je Jurendić s leđa zaustavio Ayaija.


78′ – GOOOL! 0:1 . Ubacio se Andrijašević iz drugog plana i glavom prebacio Kukića za vodstvo Rijeke. Ubacio je Ayaji.


76′ – Kukić lako brani udarac Ajayija.


73′ – Požutio je i Handžić.


70′ – Još dvadeset minuta nade za Rijeku da osigura pobjedu u Splitu.


66′ – Iz igre mora Vešović, mjesto dobiva Ajayi.


61′ – Zuta iz slobodnog udarca s 18 metara puca malo preko gola.


57′ – Crveni karton dobio je vratar Splita Duka zbog igranja rukom pred Vešovićem izvan kaznenog prostora. Split će igrati s igračem manje, a na vrata ide Kukić. U sudaru s Dukom nastradao je i Vešović, kojem se pruža liječnička pomoć.


54′ – Ubačaj Mišića odbio je Duka, na loptu natrčao Mišić i poslao loptu van kruga stadiona.


50′ – Handžić je pucao glavom nakon ubačaja Vešovića, ali daleko pored gola.


47′ – Udarac Mišića iz slobodnog udarca obranio je Duka.


44′ – Brz prodor Andrijaševića, ali Dupovac stiže spriječiti opasnost po gol Duke.


40′ – Pešić je prošao po lijevoj strani i “lažnjakom” izbacio Ristovskog, te ubacio u pet metara. Na loptu su išli Jakić i Zuta, Jakić je završio na zemlji, no sudac Marić samo je odmahnuo rukom.


38′ – Slična situacija i na drugoj strani. Natrčavao je Martić sam prema golu Splita, Jurendić uklizao i otklonio opasnost.


35′ – Jurendić je opet Roglića gurnuo samog pred Prskala, ali ovaj put loptu stiže u korner odbiti Elez. 


34′ – Duka je stigao prije na loptu od Andrijaševića, koji danas igra na poziciji špice.


25′ – Stopostotnu šansu obranio je sada Prskalo. Sve je napravio Pešić, a Rogliću sa samo nekoliko metara udarac obranio sjajni vratar Rijeke.


24′ – Jurendić je odgurnuo Martića za slobodan udarac za Rijeku na nekih 30 metara. 


15′ – Velika prilika za Rijeku. Andrijašević je petom gurnuo u priliku Martića koji je izašao sam pred Duku, ali nije najbolje pucao.


11′ – Ubačaj ROglića i pokušaj Pešića glavom pored gola.


10′ – Maleš je zaradio žuti karton zbog igranje rukom.


2′ – Prvi pokušaj “Rijeke”, ubacio je s desne strane Ristovski, Andrijaševićev udarac glavom lako obranio vratar Splićana.


1′ – Počeo je susret. “Rijeka” danas nastupa u rezervnoj plavoj garnituri dresova.


0′ – Objavljene su početne postave. Na golu “Rijeke” ipak je vratar Prskalo, a u ekipu se, nakon odrađene kazne, vraća i Andrijašević. S klupe priliku čekaju Nevistić, Čeliković, Ikić, Čanađija, Ajayi, Šofranaci Handžić.


0′ – Današnji susret zanimljiv je i po tome što se u ulozi glavnog arbitra u Split ponovo vraća kontroverzni daruvarski sudac Bruno Marić.