Bijeli se pripremaju

RIJEKA IMA ČETIRI NOVA ASA Heber, Čolak, Pavičić i Puljić zabili su 16 od 20 proljetnih golova

Orlando Rivetti

arhiva NL

arhiva NL

Heber, Čolak, Pavičić i Puljić postigli su 16 od 20 pogodaka Rijeke u šest utakmica proljetnog nastavka



Heber sedam (u četiri utakmice), Čolak, Pavičić i Puljić po tri, a po jedan gol zabili su u proljetnom nastavku (šest utakmica) Črnic, Žuta, Kvržić i Acosty! Heber je trenutačno prvi strijelac (15), kao što su kod Matjaža Keka na kraju sezone bili Leon Benko (18) i Andrej Kramarić (21).


Uz napomenu da je Kramarić igrao samo prvi dio sezone. Gdje bi mu bio kraj da nije krenuo put Engleske (Leicester)… Benko (trenutačno u ljubljanskoj Olimpiji) je došao kao »olupina«, a otišao u Kinu za milijun eura.


Kramarić je stigao kao »modri buntovnik«, otkazao je poslušnost Zoranu Mamiću, otišao kao kralj strijelaca, najbolji igrač Rijeke, za deset milijuna eura! Za Hebera je Rijeka, navodno, platila nekih 400.000 eura Slaven Belupu, ali i – pogodila.




Valja kazati da je na njemu inzistirao Matjaž Kek, koji je očito »snimio« Brazilca kao idealnog igrača za svoj novi mozaik ekipe. Koliko danas vrijedi Heber, nebitno je, Riječanima jako puno. Dijamantska je igla ekipe koja proizvodi igru.


Očekujući Gorgona


U šampionskoj momčad Rijeke, one koja je u prvom dijelu sezone igrala najatraktivniji nogomet u povijesti kluba, čista poezija (u nastavku sezone bilo je više pragmatike i grča borbe za naslov…), u igri prema naprijed bila su četiri asa od 50 golova! Andrijašević 16, Gorgon 12, Bezjak i Gavranović po 11 golova. Na Rujevici stanuje još samo Gorgon. Austrijanac ima problema s ozljedama, ali Kek je najavio da će konkurirati za momčad koja će istrčati na Veliku subotu, 31. ožujka, na poljudski travnjak protiv Hajduka u jadranskom derbiju.


U proljetnom nastavku četiri su igrača na tragu onog pokera asova iz prošle sezone. Postigli su, naime, zajedno 16 od 20 golova u šest utakmica. U očekivanju Gorgona, koji u momčad donosi svojih 6 golova iz jesenskog dijela sezone. Rijeka je dobila posljednje četiri utakmice revijom golova (Lokomotiva 3:1, Dinamo 4:1, Inter 3:0 i Cibalia 5:1), i najavila golovima, ali još više igrom, da će u proljetnom nastavku igrati zapaženu ulogu u borbi za vrh ljestvice. Dinamo je pobjegao, ali je Hajduk trenutačno na dohvat ruke, ima samo bod više uoči jadranskog derbija.


Ako je Kek inzistirao na Heberu, veliki su posao napravili kada je riječ ostalim pojačanjima, sportski direktor Srećko Juričić i njegov pomoćnik Ivan Mance. Stručnjaci hvale skautsku službu, ali Juričić je mozak operacije, a Mance njegova produžena ruka… Matjaž Kek je pročitana knjiga, šuti kao riba u svakom pripremnom razdoblju, dok ne opipa koje je kvalitete tkanina koju su mu gurnuli u ruke da svojim škarama skroji svečano odijelo. Naravno, sa svim svojim mravima, suradnicima, koji ga prate bez pogovora. A kako bi drukčije… Ali valja kazati da je riječ o kvalitetnim ljudima (Miletić, Matrljan…), jer jedan čovjek teško može raditi sa 30 igrača, zvao se on i – Matjaž!


U prijelaznom roku, naravno, sve kontrolira »financijski stručnjak«, predsjednik Uprave Damir Mišković. Dugo je Mišković čekao zeleno svjetlo struke za Srđana Grahovca, koji je stigao iz Astane. Govorio je Mišković u šiframa prije njegova dolaska, kako ima igrača koji je igrao Europsku ligu. Sletio je u Rijeku dan prije nego što je u Astani morao igrati »proljeće u Europi« protiv Sportinga Ristovskog i Mišića… Pun pogodak. Banjolučanin je brzo pohvatao konce igre Rijeke, s Bradarićem počeo dirigirati orkestrom s Rujevice.


Svjetionik


Iznenađenje ugodno je i Čolak. Tri gola i pet asistencija. Svjetionik igre prema naprijed, ali i borac bez mane, spreman u svakom trenutku žrtvovati se za momčad. Nije slučajno upao u momčad čim je zaliječio ozljede zbog koje je preskočio dio priprema HNK Rijeka. Čolak je odigrao svih šest utakmica, posljednju, protiv Cibalije, samo 39 minuta zbog bolova. zatezanje mišića. Čolak je igrač kakav je trebao Riječanima da bi dobili na probojnosti. Nije Gavranović da svoju gol priliku traži šuljajući se između linija, već otvorena garda napada i suparničke stopere.


Svih 540 minuta na terenu bio je vratar Sluga. Jedini, jer je Bradarić preskočio jednu utakmicu zbog kartona, Pavičić jednom zamijenjen dvanaest minuta prije kraja, a Žuta je protiv Dinama izašao 19 minuta prije kraja. Zanimljivo je da je Kvržić odigrao sve utakmice, u rasponu od tri minute (Inter), do 66 minuta (Cibalia).


Svih šest nastupa upisao je i Capan, ali dvaput kao taktička zamjena (jedna minuta…). Najviše je bio na terenu protiv Cibalije (51) i zaslužio sve pohvale trenera Keka. Puljić je svih 90 minuta bio na terenu samo protiv Istre i Cibalije, ali njemu je dovoljno i sedam minuta (Dinamo), da bi postigao gol za pamćenje.


U očekivanju Gorgona, Božinova, Dangubića, Mitrovića, Čelikovića… Do sada je u šest proljetnih kola Matjaž Kek koristio 17 igrača!