Tvornica reprezentativaca

Protiv Puljana 13. rujna na Drosini: Kek trenira s “pola momčadi”, a mogao bi otići i Anas Sharbini

Orlando Rivetti

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Kek zna da je svaka kopija lošija od najgoreg originala. Nema više Kramarića, Jajala, Tomečaka, Leovca... Rijekin trener crta novu Rijeku. Gleda naprijed. Dvije posljednje utakmice najbolji su putokaz (7:0 gol razlika)



Sastav Ivice Kuleševića, Rijeka II, nije najbolje krenuo u novu sezonu Treće lige. Izgubio je u Vrbovcu (0:1). Danas će pokušati doći do prve pobjede, početi uspon na ljestvici, u susretu s Novigradom. Početak u 17 sati. Novigrad vodi Dinko Jeličić, provjereni stručnjak, što dovoljno govori o ozbiljnosti projekta. Prošle sezone veliki je posao (Rijeku dobio…) napravio Damir Milinović (sada trener Cibalije). Ulaz je basplatan za vlasnike kompleta, ostali moraju izdvojiti 20 kuna. Za zapadnu tribinu. Vlasnici kompleta za zapadnu tribinu imat će prednost sjedenja na svojim mjestima.



Osijek, naravno, nije mjerilo nečije vrijednosti, pokazatelj trenutačne forme igrača, ali Sharbini je u deset minuta napravio pravu pomutnju. Rijeka iduću utakmicu igra protiv Istre na Drosini, u devetom kolu, zatvara se prvi od četiri kruga HNL-a, iduće subote u 19 sati. Sa Sharbinijem ili bez njega? Ne zna još ni Kek! Iz više razloga. Prvi i najvažniji je svakako Anasova forma koju trener  važe i mjeri na svakom treningu, a drugi je kako će se uklopiti, koje će mu mjesto i ulogu dodijeliti  u novom sustavu igre Rijeke, 4-3-3. Balajevo prisustvo i pozicija prve špice na terenu više nije upitno. Kek je vjerovao i kada su drugi počeli sumnjati… Zabio je dva gola Osijeku. Balaj i Bezjak, zajedno 10 golova u HNL-u, moraju igrati. Jamče pogotke. 


Nova Rijeka


Kek zasluge za reprezentativne pozive prebacuje na klub! Svjestan da je sve to njegovo djelo. »Još da igraju i vrate se zdravi, nitko sretniji«, kazat će Kek. Dotle će on oblikovati igrače koji su ostali na Rujevici. I sustav. Onaj s tri vezna igrača… Maleš, Močinić i Bradarić. Igraju obranu – napadajući. Brzo oduzetim loptama zbunjenom suparniku. Maleš čuva leđa Močiniću i Bradariću, koji su dobili slobodu u kreaciji igre, preuzeli rizik i odgovornost.


Kek zna da je svaka kopija lošija od najgoreg originala. Nema više Kramarića, Jajala, Tomečaka, Leovca… Rijekin trener crta novu Rijeku. Gleda naprijed. Dvije posljednje utakmice (7:0 gol razlika), najbolji su putokaz. Bez obzira na sve probleme. Raditi i raditi, jedina je Kekova filozofija. Maleš bi onom raditi, dodao i moliti se. Vratio se nakon 17 mjeseci kalvarije i postao najvažnija karika. Korektor ispred obrane, jamči sigurnost stoperima i slobodu kreacije suigračima iz veznog reda. Ostali mogu slobodno napadati… Potekla je nova Rijeka. 


A da bi se kvalitetno radilo treba imati uvjete. Kek je prošle sezone već bio dosadan sa svojom metereologijom, kukanjem: »A gdje ćemo danas trenirati?«. Kamp HNK Rijeka na Rujevici i stadion su raj zemaljski. Bez obzira na to što su neki problemi oko stadionu i na tribinama (policija, ograde, vrtovi, »pišaone«…) u susretu s Osijekom izazvali veću dramu od migranata na željeznij stanici u Budimpešti. Zasjenili igru i golove Rijeke u susretu s Osječanima. 


Manchester City


Samo oni koji svakodnevno borave na terenima Kampa HNK Rijeka znaju vrijednost tog bogatstva. Objekta u kojega je uloženo 19.000.000 eura. Dobro, nije to Akademija Manchester Cityja, za neke najbolji objekt na svijetu u kojem treniraju djeca. Zašto? Ima stadion od 7.000 mjesta, tri dvorane, šesnaest terena, od kojih jedan zatvoreni u kojem se može regulirati temperatura i vlaga ako je slučajno iduća utakmica negdje oko Moskve. Šeik Mansour uložio je 270 milijuna eura. Dobro ste pročitali. A do Etihad Stadiuma iz Akademije dolazi se – mostom! Četrdeset skauta prati mlade igrače po cijelom svijetu. Sada bi morali stvarati i svoj kadar… Mišković nije Mansour, ali Rujevica je za Hrvatsku – Hollywood. Stadion i kamp! 


Matjaž Kek je zadovoljan igračima koje su mu Mišković i Juričić stavili na raspolaganje. Kao menadžer blagoslovio je dolaske. I odlaske. Tomečak se »dogodio«, produkt nesporazuma s čelnicima kluba, kojega na kraju nije ni  bilo (?), zrcali se u rezultatu susreta s Osijekom (5:0)! Izgubio je »oba boka« (Tomečak, Leovac), novim je putem krenuo u Europu. S gladnim igračima, a to je najvažnije. Balaj i Bezjak u nogama imaju topove. Močinić i Bradarić geometriju i maštu. Sharbini genijalnost. Za Rujevicu je prodano 3.135 kompleta ulaznica (2733 prošle sezone), Keku i igračima dodatna obaveza. Pobjeđivati zabavljajući…Nakon gostovanja kod Istre, na Rujevicu dolazi Inter. Sparili su pobjede (Split, Osijek), vrijeme je za poker, četiri asa.