Rezerve ili balast?

Proljetno čišćenje: Rijeka ima čak 48 igrača pod profesionalnim ugovorom

Ivan Volarić

Ima li nade za povratak na Rujevicu Anasa Sharbinija i Vedrana Jugovića / Snimio Vedran Karuza

Ima li nade za povratak na Rujevicu Anasa Sharbinija i Vedrana Jugovića / Snimio Vedran Karuza

Pitanje je procjene struke s Rujevice, pa i orijentacije kluba, da li će se gurnuti nekoga od mladih igrača u vatru i čvrsto stati iza njega, odnosno ponovo se osloniti na neke stare snage ili će se pak krenuti u zidanje momčadi na ostacima ovosezonske



Pred riječkim prvoligašem vrijeme je velikog proljetnog čišćenja i pospremanja neovisno o tome hoće li prva momčad u finišu prvenstva napraviti čudo i osvojiti prvo mjesto ili će treću godinu zaredom i peti put u povijesti kluba zaključiti prvenstvo na drugom mjestu. Već duže vremena naslućuju se značajne kadrovske promjene u školi nogometa, koja unatoč značajnim ulaganjima i osjetnom povećanju broja mladih nogometaša još uvijek ne donosi željene rezultate.


Osim toga sve glasnije se govori i o tome kako će se ukinuti druga momčad koja troši oko sedam milijuna kuna godišnje, a njezine postojanje doista gubi smisao u okolnostima u kojima škola nije u stanju svake godine izbaciti barem četiri, pet potencijalnih prvotimaca.


Uostalom, najbolji igrači druge momčadi su oni koji nisu prošli kroz »Rijekin« omladinski pogon poput Vinkovčanina Bajića, Varaždinca Vizignera, Međimurca Rebernika ili Đakovčanina Nevistića. Ima naravno i izuzetaka poput Budana ili Lucića, no sve to nije dostatno da bi se opravdalo postojanje i financiranje »kluba unutar kluba«, a posebno nakon što se od ove sezone ponovo aktiviralo prvoligaško natjecanje juniora.


Problem »kaljenja«




Izvjesno rasformiranje druge momčadi otvorit će dva problema. Prvi je gdje će se »kaliti« mladi igrači, što neće biti tako teško riješiti. »Rijeka« trenutno ima posuđeno niz igrača u raznim državama i razinama natjecaja od Serie B (Spezije) preko Druge HNL (Šibenik) pa do Prve HNL (Istra 1961) i slovenske, te BiH prve lige (Krka i Široki Brijeg). Nema razloga da se ta praksa ne nastavi, iako ni ona nije jeftina jer »Rijeka« se posudbom igrača ne riješava u potpunosti financijskih obveza prema tim igračima.


Drugi problem će biti puno teže riješiti, a on se očituje u podatku da »Rijeka« danas na platnoj listi ima 82 igrača. U toj kvoti nalazi se preko 30 stipendista, uglavnom mladih igrača do uzrasta juniora, a sve ostalo otpada na profesionalce.


Konkretnije, »Rijeka« ima potpisano 48 profesionalnih ugovora što odgovara potrebama dvije momčadi adekvatno popunjene na svim pozicijama sa po dva igrača. Stariji nogometni djelatnici i treneri nerijetko su govorili da je najskuplji igrač onaj koji sjedi na klupi, a »Rijekina« pričuvna klupa sastavljena je od više od 20 imena (plus pet, šest stipendista koji su u krugu druge momčadi), što predstavlja veliki luksuz za klub posebno ako put s klupe najčešće ne vodi u krug prvotimaca.



Veliki nesrazmjer između ulaganja u školu nogometa i rezultata, odnosno onoga što je stiglo iz omladinskog pogona u protekle četiri godine prema prvoj momčadi vrlo vjerojatno će ovoga ljeta sobom povući i određene rezove u vodećem dijelu najvitalnijeg dijela kluba.


Voditelj škole Predrag Stilinović i njegovi najbliži suradnici odradili su olimpijski ciklus tijekom kojega su jedini trofej osvojili zahvaljujući ostavštini svojih prethodnika (juniori su bili prvaci prije dvije godine), a pritom niti jedan igrač razvijen u vlastitoj školi nije stigao do prve momčadi.


O razlozima se može na dugo i široko, no činjenice su u poražavajuće posebno kada se usporede s ulaganjima u omladinski pogon u visini od gotovo milijun eura po sezoni. Već duže vremena u kuloarima se spominju imena mogućih Stilinovićevih nasljednika, poput onoga Ranka Bukete, trenera druge momčadi i dugogodišnjeg bliskog suradnika sportskog direktora Srećka Juričića. Buketa sigurno nije jedini kandidat.



Ovo ljeto donijet će odgovor na pitanje može se li se »Rijeka« osloniti na svoje unutarnje rezerve ili će sportski direktor Srećko Juričić i njegov zamjenik Ivan Mance morati dobrano zasukati rukave ne bi li raskinuli dio ugovora i tako rasteretili klupski proračun bespotrebnog balasta i troškova, te pritom oslobodili sredstva za ulaganja u perspektivnije igrače.


Stvar procjene


Ono što se već sada može sa sigurnošću ustvrditi jest činjenica da će u prvoj momčadi biti dovoljno prostora za intervencije. Dio prvotimaca će se kao i uvijek prodati, s dijelom će biti nezadovoljan klub, a dio njih će biti nezadovoljno klubom. U grubo, »Rijeka« će ovoga ljeta trebati desetak igrača.


Koga se može nadomjestiti na najjeftiniji način? Sve je stvar procjene ljudi u klubu zaduženih za struku, u prvom redu trenera prve momčadi. Nitko ne može zanijekati da tu nema zanimljivog materijala. Jugović, Datković, Miloš, Kvržić, Čanađija, na koncu i Sharbini su provjereni igrači koji imaju određenu kvalitetu. U skupini igrača koji povremeno treniraju s prvom momčadi također ima određenog potencijala poput vratara Nevistića ili napadača Mate Bajića, koji se svidio u onih nekoliko nastupa za prvu momčad u prijateljskim utakmicama.


Povrh svega »Rijeka« i na posudbama ima i nekoliko svojih darovitih igrača koji nisu samo prolaznici u tim sredinama poput Solomona (Šibenik) ili Dangubić (Krka). Sada je samo pitanje procjene struke s Rujevice, pa i orijentacije kluba, hoće li će se gurnuti nekoga od tih igrača u vatru i čvrsto stati iza njega, odnosno ponovo se osloniti na neke stare snage ili će se pak krenuti u zidanje momčadi na ostacima ovosezonske.